Kansanterveyspalkinto

THL:n jakama kansanterveyspalkinto on tunnustus valtakunnallisesti merkittävästä kansanterveyden hyväksi tehdystä työstä. 
 
Kansanterveyspalkinto voidaan myöntää yksittäiselle henkilölle, yhteisölle, yritykselle tai tutkimus- ja kehittämishankkeelle. Kunniakirja luovutetaan valtakunnallisen Kansanterveyspäivän yhteydessä. Palkinnon jakaa THL:n pääjohtaja.

Kansanterveyspalkinnon saajat

2022 K-Marketien Kiusaamisvapaa vyöhyke -toimintatapa
K-Marketit ovat herättäneet näkyvästi yhteiskunnallista lasten ja nuorten keskustelua kiusaamisen ehkäisystä ja tarjonneet muillekin toimintamallin puuttua kiusaamiseen. Kiusaamisvapaa toimintamalli on osoitus siitä, että lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia voidaan edistää kaikilla yhteiskunnan sektoreilla.

2021 Sekasin Kollektiivin Sekasin-chat-palvelu
Sekasin-chat-palvelu on valtakunnallinen keskustelualusta, joka tarjoaa 12-29-vuotiaille kynnyksettömän tuen, nuorten kuulemisen ja kohtaamisen nimettömänä ja luottamuksella.

2020 Tekniikan Maailma -lehti ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
Tekniikan Maailma on yleistekninen aikakauslehti, joka välittää lukijoilleen monipuolista tietoa tekniikasta, mutta lähes joka lehdessä on myös terveysteemoja.  

Ruukku ry on aktiivinen ruokakasvatuksen edistäjä Suomessa. Sen monipuoliseen toimintaan kuuluvat erilaiset hankkeet, kurssit ja koulutukset sekä muut tapahtumat.

Palkintoa ei jaettu vuosina 2016–2019.

2015 Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry (KoKoA ry) 
Palkinto myönnettiin kokemusasiantuntijatoiminnan edistämisestä ja kehittämisestä.

2014 Marttaliitto ja Kotitalousopettajien liitto
Nämä kotitalousalan neuvontajärjestöt ovat uraauurtavasti edistäneet suomalaisten terveellisiä elintapoja.

2013 Liikkuva koulu -ohjelma ja Move! -seurantajärjestelmä
Ohjelmien kokonaisuus edistää kouluissa lasten ja nuorten liikunnallisuutta.

2012 HK Ruokatalo Oy
Tunnustuksen perustana oli työ, jota yritys on tehnyt viime vuosina tuotteittensa suolan ja tyydyttyneen eli kovan rasvan vähentämiseksi.

2011 Halpa-Halli-ketju
Tunnustuksen perustana oli pitkäaikainen päätös, että myymälöissä ei myydä tupakkaa ja alkoholia.