Hyppää sisältöön

THL tarjoaa tukea uuden vammaispalvelulain toimeenpanossa

Julkaisuajankohta 6.2.2025 10.47
Uutinen

THL tukee hyvinvointialueita uuden vammaispalvelulain toimeenpanossa uudistamalla Vammaispalvelujen käsikirjan sisältöä sekä järjestämällä tilaisuuksia kuukausittain. Hyvinvointialueiden kannattaa palvelujärjestelmän kehittämisessä hyödyntää tuoreet tiedot vammaispalvelujen asiakasmääristä ja kustannuksista.

Uusi vammaispalvelulaki tuli voimaan 1.1.2025. Lakiin sisältyy kolmen vuoden siirtymäaika. Laki sisältää säännökset vammaisille henkilöille järjestettävistä sosiaalihuollon erityispalveluista. Kehitysvammalain perusteella ei enää järjestetä palveluja. Kehitysvammalakiin jää vain itsemääräämisoikeuden vahvistamista ja perusoikeuksien rajoittamista sekä tahdosta riippumatonta erityishuoltoa koskevat säännökset.

Vammaispalvelujen käsikirja tukee uuden lain soveltamista

THL tukee uuden lain soveltamista muun muassa THL:n verkkosivuilla olevan Vammaispalvelujen käsikirjan avulla. Vammaispalvelujen käsikirjalla ohjataan vammaispalvelulain soveltamista ja tuetaan lain toimeenpanoa. Vammaispalvelujen käsikirjan Tuki ja palvelut -osiossa on julkaistu ohjaustekstit kaikista uuden vammaispalvelulain mukaisista palveluista. Lisäksi Asiakasprosessi-osio tukee asiakasprosessin toteutusta. Käsikirja on julkaistu sekä suomeksi että ruotsiksi ja sen sisältöjä päivitetään viikoittain.

Vammaispalveluissa 135 000 asiakasta - iäkkäitä eniten

Sosiaalihuollon vammaispalvelussa on arvioilta 135 000 asiakasta. Väestöstä asiakkaita on 2,4 prosenttia. Kaikkiaan sosiaalihuollossa arvioidaan olevan noin 770 000 asiakasta.

Sosiaalihuollon asiakkaalla voi olla samanaikaisesti asiakkuus vammaispalveluissa ja lisäksi myös toisessa sosiaalihuollon yleispalvelussa kuten iäkkäiden, työikäisten tai lastensuojelun palvelutehtävässä. Yli 65-vuotiaista vammaispalvelujen asiakkaista 66 prosentilla on myös asiakkuus iäkkäiden palveluissa. Tällaisissa tapauksissa henkilölle voidaan esimerkiksi myöntää osa palveluista sosiaalihuoltolain mukaisina peruspalveluina.

Katso tuoreet tiedot sosiaalihuollon asiakasmääristä 

Asiakasmääräarvio perustuu Sosiaalihuollon seurantarekisterin tietoihin. Vammaispalveluiden asiakasmääräarvio perustuu sellaisten alueiden tietoihin, joiden alueella asui 45 prosenttia suomalaista. Sosiaalihuollon seurantarekisteri kokoaa Kanta-palveluihin tallennettuja ja hyvinvointialueiden erikseen toimittamia tietoa, joita THL on jalostanut eteenpäin. Hyvinvointialueet ovat lisäksi verranneet THL:n Seurantarekisterin tietoja alueiden omaan tietoon asiakasmääristä, joka vahvistaa tietojen laatua. 

Rekisterin avulla hyvinvointialueet voivat verrata omia palvelujaan muiden alueiden vastaaviin ja kehittää toimintaansa tietoon perustuen. Myös viranomaiset hyödyntävät rekisteriä sosiaalipalveluiden arvioinnissa, ohjauksessa ja valvonnassa.

Sosiaalihuollon tietojen kirjaaminen rakenteisesti ja arkistointi Kanta-palveluihin tulevat pakolliseksi hyvinvointialueilla vuonna 2026. Kanta-palveluihin kootun tiedon kautta saadaan tarkempaa tietoa myös asiakkaiden palvelutarpeista ja sosiaalihuollon palveluprosessien toimivuudesta.

Vammaispalveluiden asiakkaissa painottuivat yli 65-vuotiaat asiakkaat. Yli 65-vuotiaita oli 51 % edustavien alueiden asiakkaista, kun väestöstä 23 % on yli 65-vuotiaita.

Vammaispalveluiden asiakkaiden väestöosuus eri ikäryhmissä. Edustavien alueiden tiedot heinä-, elo-, syyskuu 2024.
Kuvio. Vammaispalveluiden asiakkaiden väestöosuus eri ikäryhmissä. Edustavien alueiden tiedot heinä-, elo-, syyskuu 2024.

Vammaispalveluiden osuus kymmenes sote-kustannuksista

Hyvinvointialueet käyttivät vammaispalveluihin vuonna 2023 noin 2,6 miljardia euroa. Kaiken kaikkiaan hyvinvointialueiden sote-kustannukset olivat noin 24 miljardia.

Vammaispalveluiden sisällä suurimmat kustannukset kohdistuivat ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, jonka kustannukset olivat 1 miljardin. Huomattavia kustannuksia kohdentui myös kevyemmistä asumispalveluista 430 milj. euroa,  henkilökohtaisesta avusta 380 milj. euroa,  liikkumista tukevista palveluista 190 milj. euroa ja laitoshoidosta 110 milj. euroa. Näiden lisäksi käytettiin noin 500 milj. euroa muihin vammaisten henkilöiden sosiaalihuollon palveluihin.

Katso tiedot sote-taloudesta

Verkostoituvat vammaispalvelut -tilaisuuksia kuukausittain 

THL järjestää Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n kanssa Verkostoituvat vammaispalvelut -tilaisuuksia. Tilaisuuksissa keskitytään erityisesti uudistuneeseen lainsäädäntöön ja sen soveltamiseen sekä käsitellään muita ajankohtaisia asioita. Tilaisuudet toteutetaan etänä ja ne ovat maksuttomia. Teams -linkki tapahtumiin löytyy THL:n tapahtumakalenterista.

Keväällä 2025 tilaisuudet pidetään perjantaisin 7.2., 14.3., 4.4., 25.4. ja 16.5. klo 9–12.

Aiheesta lisää:

Vammaispalvelujen käsikirja
THL:n tapahtumakalenteri

Lisätietoja:

Martta Forsell
kehittämispäällikkö
sosiaalihuollon seurantarekisteri
puh. 029 524 7974

Päivi Nurmi-Koikkalainen
johtava asiantuntija
vammaisten henkilöiden oikeudet, palvelut ja tutkimus
puh. 029 524 7454

Sote-palvelujen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla Vammaispalvelujen käsikirja kanta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla sostiedonhallinta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla tiedonhallinta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla vammaispalvelut