Tuberkuloosi on edelleen yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista – Ukrainan sota voi vaikuttaa tautitilanteeseen Euroopassa

Julkaisuajankohta 24.3.2022

Jalankulkijat suojatiellä.

Koronapandemian vaikutuksista huolimatta tuberkuloosi on edelleen yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan vuonna 2020 yhteensä 10 miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja tautiin kuoli 1,5 miljoonaa ihmistä. Eniten tautitapauksia todetaan Aasiassa ja Afrikassa. 

Ukrainan sota ja siitä johtuva pakolaisuus vaikuttavat koko Euroopan tuberkuloositilanteeseen. Tuberkuloosia esiintyy Ukrainassa enemmän kuin esimerkiksi monissa EU-maissa ja Suomessa, ja maassa on havaittu myös paljon lääkkeille vastustuskykyisiä tuberkuloosimuotoja. 

Pakolaisuus vaikeuttaa tuberkuloosipotilaiden hoitoa, ja monen kohdalla hoito voi keskeytyä. Tuberkuloosi voi myös tarttua muihin, sillä olosuhteet ahtaissa tilapäismajoituksissa altistavat tartunnoille. Lisäksi piilevän tuberkuloosi-infektion aktivoitumisen riski on suuri.

Terveydenhuollon ammattilaisten onkin tärkeää muistaa tuberkuloosin mahdollisuus Ukrainasta saapuvilla. THL suosittelee kaikille Ukrainasta saapuville tuberkuloosin seulontaa, joka sisältää keuhkojen röntgenkuvan ja oirekyselyn.

Suomen tuberkuloositilanne on pysynyt vakaana

Vuonna 2021 Tuberkuloositapausten määrä pysyi Suomessa lähes ennallaan edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2021 tuberkuloositapauksia todettiin 167 (ilmaantuvuus 3 tapausta 100 000:ta asukasta kohden). Tämä oli 4 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020, jolloin tapauksia oli 174. 

Suomessa tyypillinen tuberkuloosipotilas on iäkäs suomalaissyntyinen, joka on saanut tartunnan nuoruudessaan, tai nuori maahanmuuttaja, joka on kotoisin alueelta, jossa tuberkuloosi on yleinen tauti.

Tuberkuloosi tarttuu ilmavälitteisesti, mutta tartunta vaatii yleensä pitkän tai toistuvan altistuksen. Tauti voi jäädä myös piilevään muotoon ja aktivoitua vasta vuosikymmenien kuluttua tartunnasta. 

Tuberkuloosin tavallisin tautimuoto on keuhkotuberkuloosi, mutta tauti voi olla myös muualla elimistössä. Tuberkuloosin tyypillisiä oireita ovat pitkittynyt yskä, yskökset, kuumeilu ja laihtuminen. 

Ajantasaista ja luotettavaa tuberkuloositietoa verkossa 

Ensisijaisesti kansalaisille suunnattu Tuberkuloosi.fi-sivusto tarjoaa ajantasaista, monipuolista ja luotettavaa tuberkuloositietoa helposti ja nopeasti. Tietoa on tarjolla yhteensä kymmenellä eri kielellä. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat ohjata potilaita, heidän omaisiaan ja tuberkuloosille altistuneita sivustolle. Sen kautta on mahdollista saada myös vertaistukea. 

Terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettu TB-Lääkeapuri-palvelu tarjoaa tietoa tuberkuloosilääkkeistä, niiden haittavaikutuksista ja lääkityksen seurannasta tuberkuloosia hoitavien lääkäreiden ja terveydenhuollon yksikköjen käyttöön. Palvelu ja sen ohjeet perustuvat Valtakunnalliseen tuberkuloosiohjelmaan.

Maailman tuberkuloosipäivää vietetään 24. maaliskuuta.

Lisätiedot

Mikä on tuberkuloosi? 
(THL) 

Tuberkuloosin esiintyvyys Suomessa 
(THL)

Ukrainasta saapuneiden henkilöiden infektiotautien ehkäisy ja rokotukset 
(THL)

Tuberkuloosi.fi 
(Filha)

Tuberkuloosi 
(Filha)

TB-Lääkeapuri 
(Filha)

Valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma
(Julkari)

Hanna Soini
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 6608 
[email protected]

Tuula Vasankari
pääsihteeri, professori
Filha ry 
p. 050 545 0589
[email protected]

Kaisa Kontunen (Ukrainasta tuleviin liittyvät kysymykset)
asiantuntijalääkäri 
THL
p. 029 524 7658
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto maailman tuberkuloosipäivä - thlfi tuberkuloosi - thlfi