Tutkimus: HPV-infektiot voidaan hävittää väestöstä jos sekä tytöt että pojat rokotetaan

Julkaisuajankohta 12.3.2020

tilastot.

 

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä: muun muassa kohdunkaulan syöpää naisilla ja suunielun syöpiä miehillä. HPV -rokotusohjelma vähentää riskiä sairastua syöpään ja sen esiasteisiin. Syöpää aiheuttavat HPV-infektiot voidaan kuitenkin hävittää väestöstä kokonaan vain, jos sekä pojat että tytöt rokotetaan.
 
Tiedot käyvät ilmi suomalaistutkimuksesta, joka on julkaistu arvostetussa Journal of Infectious Diseases -lehdessä. Tutkimus sisältää kaksi osaa.
 
Vuonna 2007 käynnistyneeseen Tampereen yliopiston toteuttamaan HPV-rokotustutkimukseen osallistui noin 32 000 koululaista 250 yläkoulusta 33 paikkakunnalla. Kolmasosalla paikkakunnista runsaat 20 prosenttia pojista ja 45 prosenttia tytöistä sai HPV-rokotuksen, kolmasosalla noin puolet tytöistä sai HPV-rokotuksen, ja kolmasosalla sekä tytöt että pojat saivat hepatiitti B-rokotuksen.
 
Sekä tyttöjen että poikien rokottaminen ennaltaehkäisi tyttöjen uusia HPV-tartuntoja 19 ikävuoteen mennessä paremmin kuin pelkkä tyttöjen rokottaminen. Laumasuojan ansiosta tyttöjen ja poikien rokottaminen ehkäisi tartuntoja myös rokottamattomilla tytöillä.
 
”Rokotustutkimuksen tulokset ovat väestöpohjaisuuden ja paikkakuntasatunnaistetun tutkimusasetelman vuoksi ainutlaatuisia. Tutkimus on antanut pohjaa muun muassa Pohjoismaiden ja Englannin tuoreille päätöksille tarjota HPV-rokote sekä pojille että tytöille”, HPV-rokotustutkimusta vetänyt Matti Lehtinen sanoo.

Pahimmista virustyypeistä voidaan päästä kokonaan eroon

Nyt julkaistussa artikkelissa laskettiin matemaattisesti, mitä edellä mainitut tulokset merkitsevät HPV-rokotusohjelmien kannalta.

"Pelkästään tyttöjä koskeva rokotusohjelma ei yleensä onnistu hävittämään eniten tautitaakkaa aiheuttavaa HPV tyyppiä, eli HPV16:a väestöstä - vaikka ohjelmaa pyöritettäisiin kuinka kauan tahansa. Mutta jos rokotetaan sekä tytöt että pojat nykyistä Suomen ohjelmaa vastaavalla kattavuudella, niin ensimmäiset rokotetut ikäluokat vielä saavat vähän HPV16-tartuntoja, mutta ne ikäluokat, jotka rokotetaan reilut 10 vuotta ohjelman aloittamisen jälkeen, eivät enää saa elinaikanaan HPV16:a käytännössä lainkaan. Muiden syöpävaarallisten HPV-tyyppien kohdalla jo allekin 10 vuotta riittää”, THL:n erikoistutkija Simopekka Vänskä sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteekseen eliminoida kohdunkaulansyöpä. Suomalaistutkimuksen ansiosta tiedetään, että tavoitteeseen voidaan päästä, jos sekä tytöt että pojat saavat HPV-rokotteen. Samalla saadaan estettyä myös muut HPV:n aiheuttamat syövät. Suomessa näitä on nykyisin noin 200 uutta tapausta vuodessa.
 
HPV-rokote tuli osaksi kansallista rokotusohjelmaa vuonna 2013. Toistaiseksi HPV-rokotetta on tarjottu Suomessa vain tytöille, mutta poikien rokotusohjelman suunnitellaan alkavan ensi syksynä. 

Lisätietoja

Vaccination with moderate coverage eradicates oncogenic human papillomaviruses if a gender-neutral strategy is applied
(The Journal of Infectious diseases)

Päätoimittajan kommenttikirjoitus
(The Journal of Infectious diseases)


Mikä on papilloomavirusinfektio?
(THL)

HPV-rokote
(THL)
 
Simopekka Vänskä (matemaattinen mallintaminen)
erikoistutkija
THL
029 524 8575
[email protected]
 
Matti Lehtinen (HPV-rokotustutkimus)
vieraileva tutkija
FICAN-Mid ja Karoliininen Instituutti
040 543 7862
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset