Tutkimus: Lintuinfluenssarokote tarjoaa suojaa tällä hetkellä kiertäviä lintuinfluenssaviruksia vastaan
THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan lintuinfluenssarokote antaa suojaa tällä hetkellä kiertävien lintuinfluenssavirusten aiheuttamaa tautia vastaan. Suomessa lintuinfluenssarokotuksia on tarjottu taudin kohonneessa riskissä oleville ammattiryhmille, kuten turkiseläinten ja siipikarjan parissa työskenteleville, kesästä 2024 lähtien.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa arvioitiin lintuinfluenssarokotteen tuottamaa immuniteettia rokotteen kohderyhmään kuuluvilla henkilöillä.
Lintuinfluenssarokotukset aloitettiin korkean riskin ammateissa työskenteleville, kuten turkis- ja siipikarjatilojen työntekijöille, eläinlääkäreille ja laboratoriotyöntekijöille kesällä 2024.
Heille tarjottiin Euroopan lääkeviranomaisen myyntiluvan saanutta rokotevalmistetta, jonka odotettiin tuottavan suojaa Suomessa ja Euroopassa vuoden 2023 ja 2024 aikana kiertäneitä lintuinfluenssaviruksia vastaan.
Korkeapatogeeninen lintuinfluenssavirus (H5N1) aiheutti vuonna 2023 Suomessa laajoja taudinpurkauksia, jotka levisivät luonnonvaraisista linnuista turkistarhoille. Taudinpurkauksien aikana useat tartunnan saaneiden eläinten kanssa kosketuksissa olleet ihmiset altistuivat virukselle, joka voi aiheuttaa ihmisessä vakavaa tautia.
Sama virus on aiheuttanut laajoja taudinpurkauksia siipikarjassa eri puolilla maailmaa ja lypsykarjassa Yhdysvalloissa. Taudinpurkausten yhteydessä todettiin vuoden 2024 aikana poikkeuksellisen suuri määrä tartuntoja ihmisissä.
Kahden rokotteen sarja tuotti lintuinfluenssalta suojaavia vasta-aineita
Lintuinfluenssan kohonneessa riskissä oleville tarjottu rokotesarja koostui kahdesta rokoteannoksesta, jotka suositeltiin annettavaksi vähintään kolmen viikon välein. THL:n rokotusrekisterin tietojen mukaan tammikuun 2025 loppuun mennessä 516 henkilöä oli saanut vähintään yhden ja 444 henkilöä kaksi annosta rokotetta.
THL:n tutkimukseen osallistui 39 henkilöä, jotka antoivat näytteet vasta-aineiden tutkimiseen ennen rokottamista sekä ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen jälkeen. Osa tutkimukseen osallistuneista (n=9) oli saanut lintuinfluenssarokotteita myös aiempina vuosina.
Tutkimuksen mukaan rokote tuotti neutraloivia vasta-aineita, jotka tunnistivat yhtä hyvin rokotevirusta kuin taudinpurkauksia aiheuttaneita lintuinfluenssaviruksia, joita esiintyi Suomessa turkistarhoilla 2023 ja Yhdysvalloissa lypsytiloilla 2024.
Yksi rokoteannos tuotti aiemmin rokottamattomista noin puolella ja kaksi rokoteannosta valtaosalla vasta-ainemääriä, joiden arvioidaan suojaavan lintuinfluenssaviruksen aiheuttamalta taudilta. Tulokset viittaavat siihen, että rokote tarjoaa suojaa nykyisin kiertäviä lintuinfluenssaviruksia vastaan.
Henkilöillä, jotka olivat jo aiempina vuosina saaneet yhtä tai useampaa lintuinfluenssarokotetta, jo yksi annos tuotti korkeita määriä neutraloivia vasta-aineita. Toinen rokoteannos ei enää nostanut vasta-aineiden määrää.
Havainto kertoo siitä, että aiemmat lintuinfluenssarokotteet ovat tuottaneet muistisoluja, jotka tunnistavat erilaisia lintuinfluenssaviruksia ja jotka säilyvät pitkään.
”Vaikka nyt Suomessa käytetty rokotevalmiste on räätälöity tämänhetkiseen epidemiatilanteeseen, rokottaminen voi tuottaa pitkäikäisiä muistisoluja ja siten myös pitkäaikaista suojaa erilaisia lintuinfluenssaviruksia vastaan”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin.
Tutkimuksessa arvioidaan myös lintuinfluenssarokotteen tuottamaa soluvälitteistä immuniteettia sekä immuniteetin säilymistä rokotetuilla. Lisää osallistujia rekrytoidaan tutkimukseen niistä kohderyhmistä, joille THL suosittelee lintuinfluenssarokotuksia tänä keväänä hyvissä ajoin ennen lintujen kevätmuuttoa Euroopan epidemia-alueilta. Rokotteen kohderyhmät pysyvät pääosin samoina kuin aiemmin.
Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Ruokaviraston, Turun yliopiston, hollantilaisen Erasmus-yliopiston, HUS Diagnostiikkakeskuksen ja hyvinvointialueiden laboratoriokeskusten kanssa.
Ihmisten lintuinfluenssatartunnat ovat harvinaisia, mutta eläinten tartunnat ovat kasvussa Euroopassa
Lintuinfluenssaviruksen aiheuttamat tartunnat ihmisissä ovat harvinaisia, mutta voivat aiheuttaa hyvin vakavaa tautia.
Lintuinfluenssatilanne Suomessa oli viime vuonna rauhallinen. Keski-Euroopassa taudinpurkaukset luonnonvaraisissa linnuissa ja siipikarjassa kuitenkin lisääntyivät syksyn 2024 aikana. Tänä vuonna Ruokavirasto on raportoinut yhdestä lintuinfluenssatapauksesta Suomessa luonnonvaraisella linnulla.
Lintujen kevätmuuton myötä tartuntojen odotetaan lisääntyvän myös Suomessa luonnonvaraisissa linnuissa. Jos virus leviää tarhattuihin eläimiin, myös ihmisten altistumisriski kasvaa.
Lisätiedot
Tutkimusartikkeli: Liedes ym. Inactivated Zoonotic Influenza A(H5N8) Vaccine Induces Robust Antibody Responses Against Recent Highly Pathogenic Avian Influenza Clade 2.3.4.4b A(H5N1) Viruses. Käsikirjoitus julkaistaan vertaisarvioimattomana preprinttinä medRxivissa lähiaikoina.
Merit Melin (tutkimuksen tulokset)
tutkimuspäällikkö
THL
p. 029 524 8903
[email protected]
Erika Lindh (lintuinfluenssatilanne)
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8039
[email protected]