Ugandassa on käynnissä uusi ebolaepidemia

Julkaisuajankohta 11.11.2022

Ugandan terveysministeriö julisti uuden ebolaepidemian alkaneeksi maassa 20.9.2022. Tartuntoja on todettu 5.11.2022 mennessä 132, ja 53 ihmistä on menehtynyt tartunnan seurauksena. Tapauksia on ollut kahdeksassa piirikunnassa maan keskiosissa, myös pääkaupungissa Kampalassa.

Tämänhetkinen epidemia on seitsemäs 2000-luvulla todettu ebolaepidemia Ugandassa. Edellinen epidemia koettiin vuonna 2019. Ugandan vieressä sijaitsevassa Kongon demokraattisessa tasavallassa oli laaja epidemia vuosina 2018–2020, jolloin todettuja tapauksia oli yli 3 000. Historian toistaiseksi suurin ebolaepidemia oli Länsi-Afrikassa vuosina 2013–2016, jolloin tapauksia todettiin lähes 30 000.

Tauti tarttuu vain suorassa kosketuksessa sairastuneen ruumiineritteisiin

Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume. Tauti tarttuu ainoastaan suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin. Tartunnan saaneista yli puolet on menehtynyt. Taudin hoito on pääosin oireenmukaista. 

Ihmisillä tautia aiheuttavia ebolaviruksia tunnetaan neljä. Suurimmat epidemiat on aiheuttanut Zaire-ebolavirus, jota vastaan on kehitetty rokote ja lääkehoitoja. Nyt Ugandassa käynnissä oleva epidemia on järjestyksessään maan neljäs Sudan-ebolaviruksen aiheuttama epidemia. Sudan-ebolavirusta vastaan ei ole olemassa hyväksyttyjä rokotteita tai lääkehoitoa.

Tärkeä keino estää taudin leviämistä on hyvä käsihygienia. Lisäksi epidemia-alueella on noudatettava paikallisten terveysviranomaisten ohjeita, vältettävä kontaktia oireileviin potilaisiin ja tautiin kuolleisiin, vältettävä kontakteja villieläimiin ja villieläinten lihan syömistä sekä huolehdittava hyvästä ruokahygieniasta. Myös turvalliseen seksikäyttäytymiseen on kiinnitettävä huomiota. 

Eurooppalaisten sairastumisriski on hyvin pieni

Euroopan tautikeskus ECDC on arvioinut epidemia-alueilla oleskelevien EU/ETA-maiden kansalaisten todennäköisyyden altistua taudilla olevan hyvin pieni, mikäli he noudattavat tavanomaisia varotoimia. Myös todennäköisyys taudin leviämiselle EU/ETA-maihin on hyvin pieni. Taudin mahdollisuus on kuitenkin huomioitava, mikäli potilas on oleskellut epidemia-alueella. ECDC julkaisi epidemiasta riskinarvion 9.11.2022.

Maailman terveysjärjestö WHO ja ECDC seuraavat Ugandan tilannetta tarkasti. THL tiedottaa asiasta tarvittaessa uudelleen. 

Lisätiedot

Mikä on ebola? (THL)

Ohjeet terveydenhuollolle ebolatapauksiin (THL)

Rapid Risk Assessment: Risk of Sudan virus to EU/EEA citizens considered very low (ECDC, englanniksi)

Leif Lakoma
asiantuntijalääkäri
THL
p. 029 524 7898
[email protected] 
 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset matkailuterveys - Infektiotaudit ja rokotukset