Ebola

Mikä on ebola?

Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume, joka johtaa usein kuolemaan. 
Tartunnan saaneista keskimäärin 50 % menehtyy.  

Ebolaa esiintyy epidemioina Afrikan maissa, erityisesti trooppisten sademetsien lähialueilla. Ebolaviruksen isäntälajina pidetään hedelmälepakkoa, ja virus kiertää lepakoiden mukana monella alueella Afrikassa.

Ihmisillä tautia aiheuttavia ebolaviruksia tunnetaan neljä. Tähän asti suurimmat epidemiat ovat olleet Zaire-ebolaviruksen aiheuttamia.

Miten ebola tarttuu?

Ebola tarttuu suorassa kosketuksessa sairastuneen tai kuolleen henkilön ruumiineritteisiin, kuten vereen, sylkeen ja virtsaan. Ebola voi myös tarttua suojaamattomassa seksikontaktissa sairaan tai toipuvan henkilön kanssa ainakin kolme kuukautta toipumisen jälkeen. 

Tartunnan voi saada myös suorassa kosketuksessa elävään tai kuolleeseen villieläimeen, esimerkiksi apinaan, gorillaan, antilooppiin, villisikaan, jyrsijöihin tai lepakoihin.

Sairaalassa terveydenhuollon työntekijät voivat saada tartunnan hoitaessaan ebolapotilaita, jos varotoimissa on puutteita.

Ebola ei tartu ilmateitse, hyttysten välityksellä eikä pilaantuneen ruoan tai veden välityksellä.

Miten ebolan tarttuminen ehkäistään?

Zaire-ebolavirusta vastaan on kehitetty rokote, jota on käytetty laajalti Kongon demokraattisessa tasavallassa epidemioiden yhteydessä.

Ebolavirus tuhoutuu helposti saippualla, kloorikäsittelyllä sekä kuivilla pinnoilla ja auringon valossa.

Matkailija voi ehkäistä ebolaa noudattamalla viranomaisten ohjeita ja muita varotoimia:

  • Pese kädet usein ja käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta.
  • Älä koske terveen tai sairaan henkilön ruumiineritteisiin kuten vereen, virtsaan, sylkeen tai siemennesteeseen tai esineisiin, joissa näitä eritteitä voi olla.
  • Älä koske vainajiin.
  • Älä koske villieläimiin, äläkä syö niiden lihaa.
  • Vältä paikallisia sairaaloita, joissa hoidetaan ebolapotilaita.

Ohjeet terveydenhuollolle ebolatapauksiin 

Mitkä ovat ebolan oireet?

Ebolan oireita ovat 

  • kuume
  • päänsärky
  • nivel- ja lihaskivut
  • yleinen heikkous
  • ripuli
  • oksennus
  • vatsakivut
  • ruokahaluttomuus
  • verenvuodot 

Itämisaika on 2–21 vuorokautta.

Mitkä ovat ebolan jälkitaudit ja seuraukset?

Ebola voi johtaa monielinhäiriöihin, vakavaan verenvuotoon, sokkiin ja koomaan. 

Tartunnan saaneista keskimäärin 50 % menehtyy ja taudista selvinneillä voi esiintyä jälkioireita kuukausien tai jopa vuosien jälkeen.

Miten ebola todetaan?

Ebola voidaan todeta verinäytteestä osoittamalla joko vasta-aineita tai itse virus.

Miten ebolaa hoidetaan?

Hoito on ennen kaikkea oireenmukaista ja vaikeat tapaukset vaativat tehohoitoa. Zaire-ebolaviruksen hoitoon on kehitetty myös lääkkeitä.

Miten paljon ebolaa esiintyy ja miten sitä seurataan?

Suomessa ei ole todettu yhtään ebolaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Ebolaa on esiintynyt rajoitettuina epidemioina Keski-, Itä- ja Länsi-Afrikassa 1970-luvulta lähtien. 

Länsi-Afrikan Guineassa puhkesi vuoden 2014 maaliskuussa ebolaepidemia, joka levisi aluksi Liberiaan ja Sierra Leoneen. Kymmeniä tuhansia sairastui näissä kolmessa maassa. Myös Nigeriassa, Senegalissa ja Malissa todettiin tartuntoja. 

Euroopassa ja Yhdysvalloissa todettiin tartuntoja sairaalahenkilökunnalla, joka oli hoitanut Länsi-Afrikasta evakuoituja potilaita.

Kongon demokraattisessa tasavallassa oli laaja ebolaepidemia vuosina 2018-2020, jolloin varmennettuja tapauksia todettiin yli 3 000.  Epidemia on maan historian suurin ja maailmanlaajuisesti toiseksi suurin.

THL seuraa kansainvälistä tartuntatautien tilannekuvaa ja saa säännöllisesti tietoa ebolan esiintymisestä ECDC:n ja WHO:n kautta.