Uusi ravitsemustutkimus selvittää nuorten syömistä ja ravintoaineiden saantia

Julkaisuajankohta 30.10.2024 6.58
Uutinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutkii lukuvuonna 2024–2025 nuorten ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia.

Kansallinen Nuorten ravitsemustutkimus toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa. Tutkimukseen kutsutaan yli 3 000 nuorta eri puolilta Suomea. Tiedonkeruu käynnistyi syyskuussa.

Suomesta on tähän asti puuttunut kansallinen tieto nuorten ruoankäytöstä ja ravintoaineiden saannista. 

Tutkimuksesta saatua tietoa tarvitaan päätöksenteon tueksi, jotta nuorten terveyttä sekä kestävää ja terveellistä ravitsemusta voidaan edistää. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää alueellisessa ja kansallisessa päätöksenteossa, terveydenhuollossa, ruokapalveluissa ja elintarviketeollisuudessa.

Esitutkimus toi esiin kehitettävää nuorten ravitsemuksessa

Nuorten ravitsemustutkimuksen esitutkimus toteutettiin kolmessa koulussa Helsingissä ja kolmessa koulussa Tampereella syksyllä 2021. Tutkimukseen osallistui noin 100 iältään 14–16-vuotiasta nuorta. 

Tutkimuksen tulokset antoivat viitteitä ongelmista nuorten ravitsemuksessa. Nuoret söivät liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Pojat söivät runsaasti punaista ja prosessoitua lihaa. Lisäksi nuorilla useiden ravintoaineiden saanti oli vähäistä suosituksiin verrattuna. 

”Esitutkimuksen tulokset osoittivat tarpeen toteuttaa koko Suomen kattava tutkimus. Nuoruusiän ravitsemuksella ja ruokatottumuksilla on pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Heikko ravitsemus kasvuiässä altistaa ylipainolle, sairauksille ja useille sairauksien riskitekijöille sekä on yhteydessä psyykkiseen hyvinvointiin”, sanoo tutkimusprofessori, tutkimuksen vastuullinen johtaja Suvi Virtanen.

Tutkimus toteutetaan haastatteluna

Tutkimukseen kutsutaan mukaan yli 3 000 nuorta 17 eri kunnasta. Osallistujat ovat peruskoulun 7. ja 9. luokan ja toisen asteen 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoita. Mukana olevat kunnat ja koulut on valittu siten, että erilaiset maantieteelliset ja sosioekonomiset alueet ovat otoksessa mahdollisimman laajasti edustettuina. 

Nuorten ravitsemusta tutkitaan haastattelemalla nuoria heidän syömisistään ja juomisistaan. Osalta nuorista kerätään myös verinäytteet, joiden avulla saadaan tietoa ravitsemustilasta ja aineenvaihdunnasta. 

Peruskouluissa ja toisella asteella toteutettavan tutkimuksen lisäksi toteutetaan haastattelututkimus Valtion koulukodeissa ja Sospro-lastenkodeissa sekä Vamos-toiminnassa. Tähän pelkän haastattelun sisältävään tutkimukseen rekrytoidaan 100 iältään 15–29-vuotiasta nuorta. 

Lisätietoja:

Suvi Virtanen
tutkimusprofessori, tutkimuksen vastuullinen johtaja
THL
puh. 029 524 8729
[email protected]

Sari Niinistö
tutkimuspäällikkö, tutkimuksen vastaava tutkija
THL
puh. 029 524 7249
[email protected]

Nuorten ravitsemustutkimus

Mirka Väisänen, Mirva Koreasalo, Tuuli Salo, Hanna-Mari Takkinen, Susanna Raulio, Suvi Virtanen. Nuorten ravitsemusseurannan esitutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Työpaperi 33/2023.

Nuorten ravitsemustutkimus - Vamos, Valtion koulukodit ja lastenkodit

Elintavat ja ravitsemus Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto tutkimusohjelma3hyte