En ny kostundersökning utreder ungas ätande och intag av näringsämnen
Institutet för hälsa och välfärd (THL) undersöker under läsåret 2024–2025 ungas matkonsumtion och näringsintag.
Den nationella Kostundersökningen för unga genomförs nu för första gången. Över 3 000 unga från olika delar av Finland bjuds in till undersökningen. Datainsamlingen inleddes i september.
Finland har hittills saknat nationell information om ungas matkonsumtion och näringsintag.
Informationen från undersökningen behövs som stöd för beslutsfattandet för att kunna främja ungas hälsa samt en hållbar och hälsosam nutrition. Undersökningsresultaten kan användas i det regionala och nationella beslutsfattandet, hälso- och sjukvården, måltidstjänsterna och livsmedelsindustrin.
Förstudien visar att det finns rum för utveckling i de ungas näringsintag
Förstudien för kostundersökningen för unga genomfördes i tre skolor i Helsingfors och tre skolor i Tammerfors under hösten 2021. I undersökningen deltog cirka 100 unga i åldern 14–16 år.
Resultaten av undersökningen indikerade på att det finns brister i de ungas nutrition. De unga äter för lite grönsaker, frukt och bär och framför allt pojkarna äter en hel del rött och processerat kött. Dessutom var intaget av flera näringsämnen lågt bland unga om man jämför med rekommendationerna.
"Resultaten av förstudien visade att det behövs en undersökning som omfattar hela Finland. Näringsintaget och matvanorna under ungdomstiden har långvariga konsekvenser för hälsan och välbefinnandet. Dålig näring i tillväxtåldern ökar risken för övervikt, sjukdomar och flera sjukdomsriskfaktorer och är kopplat till det psykiska välbefinnandet", säger Suvi Virtanen, forskningsprofessor, ansvarig ledare för undersökningen.
Undersökningen genomförs i form av intervjuer
Över 3 000 unga från 17 olika kommuner inbjuds att delta i undersökningen. Deltagarna är studerande i årskurs 7 och 9 i grundskolan samt studerande i årskurs 1 och 2 på andra stadiet. De deltagande kommunerna och skolorna har valts ut så att olika geografiska och socioekonomiska områden är så vitt representerade som möjligt i urvalet.
De ungas näringsintag undersöks genom att intervjua dem om deras ätande och drickande. Av en del unga tas också blodprov för att få information om näringstillståndet och ämnesomsättningen.
Utöver den undersökning som genomförs i grundskolorna och på andra stadiet genomförs även en intervjuundersökning vid Statens skolhem och Sospro-barnhem samt inom Vamos-verksamheten. Till denna intervjuundersökning rekryteras 100 unga i åldern 15–29 år.
Mer information:
Suvi Virtanen
forskningsprofessor, ansvarig ledare för undersökningen
THL
tfn 029 524 8729
[email protected]
Sari Niinistö
projektchef, ansvarig forskare för undersökningen
THL
tfn 029 524 7249
[email protected]
Mirka Väisänen, Mirva Koreasalo, Tuuli Salo, Hanna-Mari Takkinen, Susanna Raulio, Suvi Virtanen. Förstudien om kostuppföljningen för unga (på finska). Institutet för hälsa och välfärd (THL). Arbetspapper 33/2023.
Kostundersökningen för unga – Vamos, Statens skolhem och barnhem (på finska)