Nuorten ravitsemustutkimus - Vamos, Valtion koulukodit ja lastenkodit
Valtion koulukodeissa ja lastenkodeissa sekä Vamos-toiminnassa toteutettavan Nuorten ravitsemustutkimuksen tavoitteena on saada tietoa nuorten syömisestä terveyden edistämisen sekä kansallisen ja kunnallisen päätöksenteon tueksi.
Tutkimuksen toteuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), osana lakisääteistä tehtäväänsä, väestön terveyden ja hyvinvoinnin seurantaa ja tutkimusta.
Tutkimuksessa selvitetään nuorten ruoankäyttöä ja ravintoaineiden saantia. Lisäksi tutkimuksessa havainnoidaan nuorten ruokaympäristöä sekä selvitetään nuorten asenteita, ruokaturvaa ja tuen tarvetta ravitsemukseen liittyen.
Tutkimuksen toteutus
Tutkimukseen rekrytoidaan yhteensä 100 nuorta, joista puolet kutsutaan Valtion koulukodeista ja lastenkodeista ja puolet Diakonissalaitoksen Vamos-toiminnasta. Tutkittavat ovat 15–29-vuotiaita.
Tutkija jakaa tutkimuksesta kiinnostuneille nuorille kirjekuoren, joka sisältää suostumuslomakkeen sekä tietoa tutkimuksesta niin nuorelle kuin nuoren mahdolliselle huoltajalle tai sosiaalityöntekijälle.
Tutkimusaineisto kerätään nuorilta yhdellä tapaamiskerralla, joka sisältää ruoankäyttöhaastattelun ja kysymyksiä tottumuksista ja ajatuksista ruokaan liittyen. Nuoren ei tarvitse valmistautua haastatteluun etukäteen millään tavalla.
Haastattelujen ajankohdat sovitaan yhdessä koulukotien, lastenkotien ja Vamos-toiminnan henkilökunnan kanssa.
Tulosten hyödyntäminen
Hyvä ravitsemus on keskeinen terveen kasvun ja kehityksen edellytys. Tiedetään, että kasvuiän ravitsemuksella on pysyviä ja pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen. Heikko ravitsemus kasvuiässä altistaa ylipainolle, sairauksille ja useille sairauksien riskitekijöille (mm. verenpaine, kolesteroli, verisuonimuutokset) sekä on yhteydessä psyykkiseen hyvinvointiin.
Suomesta puuttuu tieto nuorten ruoankäytöstä ja ravintoaineiden saannista. Sekä riittämätön että liiallinen ravintoaineiden saanti on tärkeä tunnistaa, jotta niihin voidaan vaikuttaa ajoissa.
Tutkimuksesta saatava tieto auttaa suunnittelemaan ja kohdentamaan tarvittavia toimenpiteitä nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää alueellisessa ja kansallisessa päätöksenteossa, terveydenhuollossa, ruokapalveluissa ja elintarviketeollisuudessa.
Yhteystiedot
sähköposti: [email protected]
puh. 029 524 7253 (arkisin klo 9–14)
Suvi Virtanen
tutkimuksen vastuullinen johtaja, tutkimusprofessori
Sari Niinistö
projektipäällikkö, tutkimuspäällikkö
Susanna Raulio
vastaava tutkija, tutkimuspäällikkö
Peppi Haario
kenttäkoordinaattori, erikoistutkija