Kasvatus- ja perheneuvonnan valtakunnallinen verkostotapaaminen

Kasvatus- ja perheneuvonnan valtakunnallinen verkostotapaaminen

Torstai 10.10.2024 klo 10.00 –  16.00

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) järjestämän kasvatus- ja perheneuvonnan valtakunnallisen verkostotapaamisen tarkoituksena on tukea kasvatus- ja perheneuvontapalvelun kehittämistä ja yhdenmukaista toteutumista hyvinvointialueilla. Yhdenmukaistamalla valtakunnallisesti kasvatus- ja perheneuvonnan sisältöä ja palveluprosessia sekä kehittämällä työmenetelmiä on mahdollista edistää kasvatus- ja perheneuvonnan vaikuttavuutta ja vahvistaa siten lapsiperheiden varhaista tukea.

Valtakunnallinen verkostotapaaminen on suunnattu kasvatus- ja perheneuvonnan esihenkilöille ja ammattilaisille, mutta tilaisuuksiin toivotetaan tervetulleeksi myös kaikki yhteistyökumppanit ja kasvatus- ja perheneuvonnasta muutoin kiinnostuneet. Verkostotapaamisiin osallistuminen on maksutonta.

Kasvatus- ja perheneuvonnasta vastaaville esihenkilöille on THL:n toimesta perustettu oma Teams-alusta keskinäistä tiedon ja materiaalien vaihtoa varten. Myös verkostotapaamisten esitysmateriaalit löytyvät tilaisuuden jälkeen kyseisen Teams-alustan tiedostokansiosta. Kasvatus- ja perheneuvonnan esihenkilöiden Teams-tiimin jäseneksi voi liittyä lähettämällä siitä pyynnön kehittämispäällikkö Hanne Kalmarille ([email protected]).

Kohderyhmä

Kasvatus- ja perheneuvonnan ammattilaiset, esihenkilöt ja yhteistyökumppanit sekä kaikki kiinnostuneet.

Hinta

Tilaisuus on maksuton.

Ilmoittautuminen

Tilaisuus järjestetään Teams-tapaamisena. Tilaisuuteen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Osallistuminen

Microsoft Teams -kokous. Liity tietokoneella, mobiilisovelluksella tai kokoustilan laitteella. Liity kokoukseen tästä
 

Ohjelma

10.00–10.15 Tervetuloa!
Hanne Kalmari, puheenjohtaja, THL

Kasvatus- ja perheneuvonta sosiaalihuoltolain mukaisena mielenterveystyönä

Kasvatus- ja perheneuvonnan kansallinen kehittämisprosessi 2020–2022 käynnisti eri puolilla Suomea kehittämistyön, jossa kasvatus- ja perheneuvonnan perustehtävää on palautettu sosiaalihuoltolain mukaiseksi lapsiperheille ja vanhemmille tukea tarjoavaksi sosiaalipalveluksi. Kuinka työ on edennyt? Minkälaisia haasteita on tunnistettu? Minkälaisia ratkaisuita on löydetty?

10.15–10.45 Näin me kirkastimme perustehtävän - kokemuksia Pohjois-Pohjanmaalta
Annukka Mäkeläinen ja Marjo Mäntykenttä, Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden vastuuyksikköpäälliköt, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

10.45–11.45 Kommentteja muilta alueilta
Tiina Forsblom, kasvatus- ja perheneuvonnan johtava sosiaalityöntekijä, Pohjois-Savon hyvinvointialue
Leena Lehikoinen, perheneuvolan päällikkö, Helsingin kaupunki
Päivi Nevalainen, palvelupäällikkö, Keski-Suomen hyvinvointialue

Yhteistä keskustelua

11.45–12.30 Lounastauko

Moniammatillisuus kasvatus- ja perheneuvonnassa

Sosiaalihuoltolain 26§ mukaan kasvatus- ja perheneuvontaa toteutetaan monialaisesti sosiaalityön, psykologian ja lääketieteen sekä tarpeen mukaan muiden asiantuntijoiden kanssa. Kuinka monialaisuus toteutuu nykyään? Mitkä asiat siinä puhututtavat?

12.30–13.00 Miksi kasvatus- ja perheneuvonta edellyttää sosiaalityöntekijän pätevyyttä? Mikä motivoi sosiaalityöntekijöitä kasvatus- ja perheneuvonnassa?
Maiju Niemelä, sosiaalityöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti, Kouvolan perheneuvola, Kymenlaakson hyvinvointialue, Kasvatus- ja perheneuvonnan sosiaalityöntekijät ry, Talentia

13.00–13.30 Psykologi terveydenhuollon ammattihenkilönä toteuttamassa sosiaalipalvelua – ongelma, mahdollisuus vai molempia?
Hetti Lahtela, lasten ja nuorten erikoispsykologi, Varhaisen kehityksen ja perhesuhteiden ammatillinen työryhmä, Psykologiliitto
Minna Laukkanen, palveluesihenkilö, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

13.30–14.00 Mihin tarvitaan lääkäripalveluita kasvatus- ja perheneuvonnassa? Kuinka kasvatus- ja perheneuvonnan lääkäripalvelut on organisoitu?
Veera Lappalainen, lääkäri, Varkaus Pohjois-Savon hyvinvointialue
Riitta Parkkinen ja Heidi Nurmi apulaisylilääkärit, Pirkanmaan hyvinvointialue

14.00–14.15 Yhteistä keskustelua eri ammattikuntien rooleista kasvatus- ja perheneuvonnassa

Kasvatus- ja perheneuvontapalvelun tuottamiseen osallistuvat myös muut ammattikunnat/nimikkeet kuten esimerkiksi perheneuvojat tai psykoterapeutit. Mitä nimikkeitä on käytössä? Mikä on heidän tehtäväkuvansa?

14.15–14.30 Kahvitauko

14.30–14.50 Järjestöyhteistyöllä lisää perhepalveluja hyvinvointialueille: esimerkkinä case Kasper - Kasvatus- ja perheneuvonta ry
Sanna Välimäki, toiminnanjohtaja, Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry

Tiedonhallinnan ajankohtaiset

Kehittämistyötä sosiaalihuollon tietopohjan laajentamiseksi on tehty pitkäjänteisesti. Nyt lähestymme historiallista virstanpylvästä, jolloin säännöllinen tietotuotanto sosiaalihuollon asiakasmääristä mahdollistuu Kanta-siirtymän myötä. Mikä on tiedon polku yksittäisistä asiakaskertomusmerkinnästä osaksi säännöllistä hyvinvointialueiden johtamisen ja kehittämistyön mahdollistavaa tilastotuotantoa? Mitä tiedämme sosiaalihuollon lapsiperhepalveluiden asiakasmääristä nyt ja mitä on odotettavissa lähitulevaisuudessa? Muun muassa näiden asioiden äärellä olemme tiedonhallintaa käsittelevässä ohjelmaosuudessa.

14.50–15.10 Potilastietojen kirjaaminen sosiaalipalvelujen yhteydessä
Kaisa Hujanen, erityisasiantuntija, THL

15.10–15.30 Tuore tilastokatsaus
Martta Forsell, kehittämispäällikkö, THL

15.30–15.50 Toimenpidekoodit käyttöön sosiaalihuollossa psykososiaalisen tuen menetelmien käytön seurannassa
Hanne Kalmari, kehittämispäällikkö, THL

15.50–16.00 Yhteenveto päivästä ja evästykset ensi vuoteen
Hanne Kalmari, puheenjohtaja, THL
 

Lisätietoja

Hanne Kalmari
kehittämispäällikkö, THL
[email protected]

Kohderyhmät: hyvinvointialueet