Haitalliset lapsuudenajan kokemukset ja niiden seurausten hoito
Haitalliset lapsuudenajan kokemukset ja niiden seurausten hoito
Perjantai 15.11.2024 klo 12.15 – 15.30
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Seminaarissa esitellään tuoreita tutkimustuloksia haitallisista lapsuudenajan kokemuksista suomalaisilla lapsilla ja nuorilla sekä kuullaan kansainvälisiä esimerkkejä lapsuusajan haitallisten kokemusten ehkäisystä ja hoidosta.
Lapsuusajan haitallisilla kokemuksilla tiedetään olevan moninaisia, kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti merkittäviä, seurauksia terveyteen ja hyvinvointiin. Haitalliset kokemukset voivat liittyä esimerkiksi väkivaltaan, laiminlyöntiin tai perheen monimuotoisiin ongelmiin. Suomessa näiden kokemusten piirteitä ja vaikutuksia yksilön myöhempään elämään on tutkittu strategisen tutkimuksen ACELife-hankkeessa, jonka tuoreita tutkimustuloksia kuulemme seminaarissa.
Professori David Finkelhor puhuu tilaisuudessa haitallisten lapsuusajan kokemusten ehkäisemisestä ja kuulemme myös, miten Ruotsissa on kehitetty hoitomenetelmiä ja ylläpidetty niiden laatua vuosien varrella.
Paneelikeskustelussa pohditaan, miten haitallisia lapsuudenajan kokemuksia voidaan ehkäistä ja niiden seurauksia hoitaa sekä erityisesti, minkälaista yhteistyötä se vaatii sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Kohderyhmä
Tapahtuma on suunnattu aiheesta kiinnostuneille ammattilaisille, päättäjille ja tutkijoille.
Paikka
Seminaari järjestetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätoimipaikassa, Mannerheimintie 166, Helsinki. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä.
Ohjelma
12.15 Tilaisuuden avaus
Tutkimusprofessori Taina Laajasalo
12.25 Haitalliset lapsuudenajan kokemukset suomalaisilla lapsilla ja nuorilla: ACElife-hankkeen tutkimustuloksia
Tutkimusjohtaja Noora Ellonen, Tampereen yliopisto
12.45 Empowering Families: CPC-CBT as a Tool for ACEs Prevention and Risk Reduction in Collaboration with Child Protective Services
Dr Melissa Runyon, Ph.D., PLLC Training and Consulting Services (esityskieli englanti)
13.30 Commentary: Swedish experiences in implementing the CPC-CBT
Emma Andersson, Stiftelsen Allmänna Barnhuset sekä Cecilia Kjellgren, Associate Professor, Department of social work, Linnaeus University
13.45 Kahvitauko
14.00 ACEs Interventions: Beyond Good Intentions to Effective Strategies
Professor David Finkelhor, Professor & Director, Crimes Against Children Center, University of New Hampshire (osallistuu etäyhteydellä, esityskieli englanti)
14.45 Paneeli: Haitallisten lapsuudenajan kokemusten ehkäisy ja seurausten hoito – sote-palveluiden yhteistyö ja työmenetelmien rooli?
- Paneelissa keskustelijoina: tutkijatohtori Riikka Ikonen, Tampereen yliopisto; projektipäällikkö Marjo Alatalo, Helsingin kaupunki; perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntija Niina Remsu, Ensi- ja turvakotien liitto; johtaja Miia Pitkänen, SOCCA; tutkija Päivi Korhonen, THL
- Paneelin juontaa Taina Laajasalo
15.30 Tilaisuus päättyy
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen on päättynyt
Lisätietoa
Taina Laajasalo
THL
puh. 029 524 7777
sähköposti: [email protected]
Saija Järvimäki
THL
puh. 029 524 7632
sähköposti: [email protected]