Haitalliset lapsuudenajan kokemukset ja niiden seurausten hoito

Haitalliset lapsuudenajan kokemukset ja niiden seurausten hoito

Perjantai 15.11.2024 klo 12.15 –  15.30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Seminaarissa esitellään tuoreita tutkimustuloksia haitallisista lapsuudenajan kokemuksista suomalaisilla lapsilla ja nuorilla sekä kuullaan kansainvälisiä esimerkkejä lapsuusajan haitallisten kokemusten ehkäisystä ja hoidosta.

Lapsuusajan haitallisilla kokemuksilla tiedetään olevan moninaisia, kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti merkittäviä, seurauksia terveyteen ja hyvinvointiin. Haitalliset kokemukset voivat liittyä esimerkiksi väkivaltaan, laiminlyöntiin tai perheen monimuotoisiin ongelmiin. Suomessa näiden kokemusten piirteitä ja vaikutuksia yksilön myöhempään elämään on tutkittu strategisen tutkimuksen ACELife-hankkeessa, jonka tuoreita tutkimustuloksia kuulemme seminaarissa.

Professori David Finkelhor puhuu tilaisuudessa haitallisten lapsuusajan kokemusten ehkäisemisestä ja kuulemme myös, miten Ruotsissa on kehitetty hoitomenetelmiä ja ylläpidetty niiden laatua vuosien varrella.

Paneelikeskustelussa pohditaan, miten haitallisia lapsuudenajan kokemuksia voidaan ehkäistä ja niiden seurauksia hoitaa sekä erityisesti, minkälaista yhteistyötä se vaatii sosiaali- ja terveydenhuollossa. 

Kohderyhmä

Tapahtuma on suunnattu aiheesta kiinnostuneille ammattilaisille, päättäjille ja tutkijoille.

Paikka

Seminaari järjestetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päätoimipaikassa, Mannerheimintie 166, Helsinki. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä.

Ohjelma

12.15 Tilaisuuden avaus
Tutkimusprofessori Taina Laajasalo

12.25 Haitalliset lapsuudenajan kokemukset suomalaisilla lapsilla ja nuorilla: ACElife-hankkeen tutkimustuloksia
Tutkimusjohtaja Noora Ellonen, Tampereen yliopisto

12.45 Empowering Families: CPC-CBT as a Tool for ACEs Prevention and Risk Reduction in Collaboration with Child Protective Services
Dr Melissa Runyon, Ph.D., PLLC Training  and Consulting Services (esityskieli englanti)

13.30 Commentary: Swedish experiences in implementing the CPC-CBT
Emma Andersson, Stiftelsen Allmänna Barnhuset

13.45 Kahvitauko

14.00 ACEs Interventions: Beyond Good Intentions to Effective Strategies
Professor David Finkelhor, Professor & Director, Crimes Against Children Center, University of New Hampshire (osallistuu etäyhteydellä, esityskieli englanti)

14.45 Paneeli: Haitallisten lapsuudenajan kokemusten ehkäisy ja seurausten hoito – sote-palveluiden yhteistyö ja työmenetelmien rooli?

  • Paneelissa keskustelijoina: tutkijatohtori Riikka Ikonen, Tampereen yliopisto; projektipäällikkö Marjo Alatalo, Helsingin kaupunki; perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntija Niina Remsu, Ensi- ja turvakotien liitto; johtaja Miia Pitkänen, SOCCA; tutkija Päivi Korhonen, THL
  • Paneelin juontaa Taina Laajasalo

15.30 Tilaisuus päättyy

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen päättyy 10.11.

Siirry ilmoittautumislomakkeelle tästä linkistä

Lisätietoa

Taina Laajasalo
THL
puh. 029 524 7777
sähköposti: [email protected]

Saija Järvimäki
THL
puh. 029 524 7632
sähköposti: [email protected]