Ruoka-askel-hankkeen loppuseminaari

Terveyttä ja ekologista kestävyyttä edistävä ruokailu varhaiskasvatuksessa

Maanantai 19.5.2025 klo 9.00 –  12.00

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Seminaarissa esitellään Ruoka-askel-hankkeen tuloksia ja hankkeen pohjalta kehitettyä toimintamallia. Ohjelmassa on myös asiantuntijoiden paneelikeskustelu. Ruoka-askel-hankkeessa oli tavoitteena kehittää kestävä toimintamalli, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa.

Kenelle: Seminaariin ovat tervetulleita ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset, kuntapäättäjät ja muut aiheesta kiinnostuneet.

Aika: Maanantaina 19.5.2025 klo 9-12

Paikka: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki, Mannerheimintie 166, J-salit (2 ja 3). Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen läsnäosallistujaksi 13.5.2025 mennessä.

Ilmoittautumislinkki tapahtumaan

Teams-linkki seminaariin

Osallistumislinkki

Ohjelma


Klo 9:00    Tervetuloa (puheenjohtaja Suvi Virtanen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Klo 9:05    Tilaisuuden avaus (Heli Tapanainen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Klo 9:10    Ruoka-askel-hankkeen tuloksia 

  • Intervention yhteiskehittäminen sidosryhmien kanssa (Maijaliisa Erkkola, Helsingin yliopisto)
  • Ruokalistamuutosten vaikutukset ravitsemuslaatuun (Jelena Meinilä, Helsingin yliopisto)
  • Ruokalistamuutosten vaikutukset ympäristöön ja hävikkiin (Merja Saarinen, Luonnonvarakeskus)
  • Ruokakasvatuksen toteutuminen ja vaikutukset lasten ruoankäyttöön (Henna Vepsäläinen, Helsingin yliopisto)
  • Intervention vaikutukset lasten ruoankäyttöön, ravinnon saantiin ja ravitsemustilaan (Sari Niinistö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
  • Lasten ruokavalion ympäristövaikutukset (Venla Kyttä/Merja Saarinen, Luonnonvarakeskus)
  • Intervention kustannukset ja kustannusvaikuttavuus (Leena Forma, Tampereen yliopisto) 

Klo 10:10    Ruoka-askel-toimintamallin esittely 

  • Kuntapäättäjät (Susanna Raulio, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
  • Ruokapalvelut (Kaija Nissinen, Seinäjoen ammattikorkeakoulu)
  • Varhaiskasvatus (Satu Kinnunen, Helsingin yliopisto) 

Klo 10:30     Keskustelu 

Klo 10:45    Paneelikeskustelu toimintamallin jalkauttamisesta 

  • Fasilitaattori Laura Forsman, Helsingin yliopisto
  • Maarit Tuomala-Nikkanen, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy
  • Silja Varjonen, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku Ry 
  • Leena Forma, Tampereen yliopisto
  • Liisa Korkalo, Helsingin yliopisto

Klo 11:30    Päätössanat (Suvi Virtanen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
 

Lisätietoja

Sari Niinistö, tutkimuspäällikkö, THL
Susanna Raulio, tutkimuspäällikkö, THL

Sähköpostit: [email protected]

Tutustu Ruoka-askel-hankkeeseen       

Ruoka-askel-hankkeessa mukana ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus (Luke) ja Laurea-ammattikorkeakoulu.