Ruoka-askel-hankkeen loppuseminaari
Terveyttä ja ekologista kestävyyttä edistävä ruokailu varhaiskasvatuksessa
Maanantai 19.5.2025 klo 9.00 – 12.00
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Seminaarissa esitellään Ruoka-askel-hankkeen tuloksia ja hankkeen pohjalta kehitettyä toimintamallia. Ohjelmassa on myös asiantuntijoiden paneelikeskustelu. Ruoka-askel-hankkeessa oli tavoitteena kehittää kestävä toimintamalli, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa.
Kenelle: Seminaariin ovat tervetulleita ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset, kuntapäättäjät ja muut aiheesta kiinnostuneet.
Aika: Maanantaina 19.5.2025 klo 9-12
Paikka: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki, Mannerheimintie 166, J-salit (2 ja 3). Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteydellä.
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen läsnäosallistujaksi 13.5.2025 mennessä.
Ilmoittautumislinkki tapahtumaan
Teams-linkki seminaariin
Ohjelma
Klo 9:00 Tervetuloa (puheenjohtaja Suvi Virtanen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Klo 9:05 Tilaisuuden avaus (Heli Tapanainen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Klo 9:10 Ruoka-askel-hankkeen tuloksia
- Intervention yhteiskehittäminen sidosryhmien kanssa (Maijaliisa Erkkola, Helsingin yliopisto)
- Ruokalistamuutosten vaikutukset ravitsemuslaatuun (Jelena Meinilä, Helsingin yliopisto)
- Ruokalistamuutosten vaikutukset ympäristöön ja hävikkiin (Merja Saarinen, Luonnonvarakeskus)
- Ruokakasvatuksen toteutuminen ja vaikutukset lasten ruoankäyttöön (Henna Vepsäläinen, Helsingin yliopisto)
- Intervention vaikutukset lasten ruoankäyttöön, ravinnon saantiin ja ravitsemustilaan (Sari Niinistö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Lasten ruokavalion ympäristövaikutukset (Venla Kyttä/Merja Saarinen, Luonnonvarakeskus)
- Intervention kustannukset ja kustannusvaikuttavuus (Leena Forma, Tampereen yliopisto)
Klo 10:10 Ruoka-askel-toimintamallin esittely
- Kuntapäättäjät (Susanna Raulio, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Ruokapalvelut (Kaija Nissinen, Seinäjoen ammattikorkeakoulu)
- Varhaiskasvatus (Satu Kinnunen, Helsingin yliopisto)
Klo 10:30 Keskustelu
Klo 10:45 Paneelikeskustelu toimintamallin jalkauttamisesta
- Fasilitaattori Laura Forsman, Helsingin yliopisto
- Maarit Tuomala-Nikkanen, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy
- Silja Varjonen, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku Ry
- Leena Forma, Tampereen yliopisto
- Liisa Korkalo, Helsingin yliopisto
Klo 11:30 Päätössanat (Suvi Virtanen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Lisätietoja
Sari Niinistö, tutkimuspäällikkö, THL
Susanna Raulio, tutkimuspäällikkö, THL
Sähköpostit: [email protected]
Tutustu Ruoka-askel-hankkeeseen 
Ruoka-askel-hankkeessa mukana ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsingin yliopisto, Luonnonvarakeskus (Luke) ja Laurea-ammattikorkeakoulu.