Kuolintodistus

Kuolintodistus on tärkeä oikeuslääkinnällinen ja tilastollinen asiakirja, jolla osoitetaan, että kuolemansyyn selvitys on saatettu loppuun ja että ruumiin saa haudata tai luovuttaa lääketieteellistä opetusta tai tutkimuskäyttöä varten. 

Kuolintodistus on ensisijaisesti oikeuslääkinnällinen asiakirja vainajan oikeusturvan takaamiseksi. Kuolintodistuksesta ilmenee vainajan kuolemansyy sekä kuoleman olosuhteiden mukaan määräytyvä kuolemanluokka. 

Kuolintodistuslomakkeisto

Kuolintodistuslomakkeisto sisältää varsinaisen kuolintodistuksen lisäksi luvan hautaamiseen, ilmoituksen kuolemasta väestötietojärjestelmään sekä ilmoituksen Kansaneläkelaitokselle kuolleena syntyneestä.

Ilmoitus kuolemasta väestötietojärjestelmään tulee tehdä viipymättä kuoleman toteamisen jälkeen. Lupa hautaamiseen annetaan heti, kun ruumiiseen välittömästi liittyvät tutkimukset on suoritettu ja vainajan henkilöllisyys on varmistettu.

Kuolintodistuslomakkeet ja täyttöohjeet
Dödsattestblanketter och ifyllningsanvisningar på svenska

Kuka laatii kuolintodistuksen?

Kuolintodistuksen laatii

  • henkilöä hänen viimeisen sairautensa aikana hoitanut lääkäri, kuolemansyyn selvityksen tehnyt lääkäri tai virkalääkäri
  • kuolleena syntyneestä tai alle 28 vrk:n ikäisenä kuolleesta lapsesta äitiä tai synnytystä hoitanut lääkäri
  • oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen ruumiinavauksen tehnyt oikeuslääkäri.

Kuolintodistusten tarkastaminen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuslääkärit vastaavat kuolintodistusten ja kuolinselvitysten tarkastamisesta. Oikeuslääkärit tarkastavat kaikki Suomessa laaditut kuolintodistukset ja kuolinselvitykset. 

Kuolintodistukset toimitetaan tarkastettaviksi THL:n oikeuslääkinnän toimipisteeseen vainajan viimeisen kotikunnan mukaisesti.

Oikeuslääkinnän yhteystiedot
Kuolintodistusten tarkastaminen
Kuolintodistusarkisto, kuolemansyytilastot ja muut aineistot

KANSALLINEN KOODISTOPALVELU – SOTE-REKISTERI