Ohjaus ja valvonta

THL:n oikeuslääkäreiden lakisääteisiin tehtäviin kuuluu oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten lisäksi kuolemansyyn selvittämisen ohjaus ja valvonta sekä kuolemansyyn selvittämiseen ja oikeuslääketieteelliseen toimintaan liittyvät asiantuntijatehtävät. Kuolemansyyn selvittämisen valvonta toteutuu käytännössä kuolintodistusten tarkastamisen yhteydessä.

Tällä sivulla:

Kuolintodistusten tarkastaminen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuslääkärit vastaavat kuolintodistusten ja kuolinselvitysten tarkastamisesta. Oikeuslääkärit tarkastavat kaikki Suomessa laaditut kuolintodistukset ja kuolinselvitykset. 

Mikäli oikeuslääkäri havaitsee kuolintodistuksessa virheitä tai puutteita, hän palauttaa kuolintodistuksen korjattavaksi todistuksen laatineelle lääkärille.

Alkuperäiset kuolintodistukset toimitetaan tarkastettaviksi THL:n oikeuslääkinnän toimipisteeseen vainajan viimeisen kotikunnan mukaisesti.

Tarkastuksen ja mahdollisten korjausten jälkeen kuolintodistukset lähetetään Tilastokeskukseen, joka laatii kuolinsyytilastot ja arkistoi todistukset. THL:n on valvottava, että kuolintodistukset ja kuolinselvitykset annetaan ja lähetetään lain (459/1973; 19-21§) edellyttämällä tavalla.

Kuolintodistusarkisto, kuolemansyytilastot ja muut aineistot

Tiivistelmä sivun sisällöstä

Terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja poliisin kouluttaminen ja konsultointi

THL:n oikeuslääkärit vastaavat terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja poliisin kouluttamisesta ja konsultoinnissa kuolemansyyn selvittämiseen liittyvissä kysymyksissä. Poliisille ja terveydenhuollolle suunnattuja koulutustilaisuuksia järjestetään alueellisesti. 

Poliisille ja terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettu oikeuslääkinnän valtakunnallinen konsultaatiopuhelin palvelee kuolemansyyn selvittämistä koskevissa kysymyksissä arkisin klo 8–16 numerossa 029 524 6074. 

Oikeuslääkärien asiantuntijalausunnot ja -kuulemiset

Oikeuslääkärit esiintyvät todistajina ja asiantuntijoina tuomioistuimissa useimmiten henkirikostapauksissa. Poliisin ja syyttäjäviranomaisen pyynnöstä oikeuslääkärit antavat asiantuntijalausuntoja esimerkiksi pahoinpitelytapauksissa. 

Oikeuslääkärit ovat mukana myös liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien työskentelyssä asiantuntijoina sekä osallistuvat alan lainsäädäntötyöhön.

Väkivallan uhrin tutkiminen ja rikosoikeudellinen lääkärinlausunto

Rikosoikeudellisen lääkärinlausunnon keskeiset käsitteet

Pahoinpitely- ja kehonkarttalomake PAKE

MUUALLA VERKOSSA

Asiantuntijatyöryhmä selvitti oikeuslääketieteellisen näytteenoton käytännöt Suomessa
Oikeuslääketieteellinen näytteenotto Suomessa (verkkojulkaisu) 
THL:n verkkokirjakauppaan

Raportin etukansi.

 

Oikeuslääkinnän vaikuttavuutta selvitettiin kirjallisuuskatsauksella
Oikeuslääkinnän vaikuttavuuden edellytykset - Kirjallisuuskatsaus (verkkojulkaisu)