Kansallinen tietokanta kalan kontaminanteille

Ylivoimainen valtaosa kotimaisesta ruokakalasta täyttää kaikki lainsäädännölliset normit ja on ravitsemuksellisesti ja ekologisesti erinomaista. Kotimaisen kalan käyttöä ja vientiä rajoittavat kuitenkin yksittäiset lainsäädännöllisten raja-arvojen ylitykset sekä niistä syntyvät kohut, jotka heikentävät kalan mainetta. Yksittäistapausten merkitys on vähäinen, mutta tätä on vaikea osoittaa, koska kalan kontaminanttien pitoisuuksien vertailuun tarvittava tieto on tällä hetkellä hajallaan ja vaikeasti löydettävissä erilaisissa raporteissa tai viranomaisten tietokannoissa. 

Lue lisää: Kala on hyväksi terveydelle

Tässä hankkeessa perustettuun tietokantaan on tavoitteena koota tutkimuslaitoksilla, yliopistoilla, kunnilla ja mahdollisilla muilla tahoilla hajallaan oleva kotimaisen kalan kontaminanttitieto yhteen ja muuttaa se visuaaliseen, helppokäyttöiseen ja kaikille avoimeen muotoon. Tavoitteena on kerätä tietoa takautuvasti myös menneiltä vuosikymmeniltä.

Tietokannan perustaminen kuului Kalastuksen innovaatio-ohjelman toisen vaikuttavuustavoitteen (Tutkimuksen ja kalastajien välisen kumppanuuden kehittäminen sekä kalastuksen jatkuvuuden turvaaminen) työpakettiin 2: Kalojen vierasaineiden ja vesiympäristön tilan seurantojen kehittäminen. Tietokannan kokoamista koordinoi THL.

Infograafi, jonka sisältö on kuvattu tekstissä.

Tiedon kokoaminen

Kalan kontaminanttitiedon kokoamista varten koordinaattori valmistelee taulukkomuotoisen tiedostopohjan, jonka saa pyydettäessä. Kukin taho (tutkimuslaitokset, yliopistot, kunnat ja mahdolliset muut tahot) lataa tiedostopohjan itselleen ja siirtää omissa rekistereissään olevan kontaminanttitiedon siihen. Täytetty tiedosto lähetetään koordinaattorille, joka kokoaa tiedot tietokantaan.

Linkit tietokantaan

Tietokannan avulla voit tutustua kotimaisen kalan sisältämien haitta-aineiden pitoisuuksiin. Tietoja voi ladata vapaasti omaan käyttöön.

Tietokanta koostuu kolmesta osasta: 1. varsinainen tietokanta eli interaktiivinen taulukko pitoisuuksista, 2. valmiit kuvat haitallisten aineiden pitoisuuksien muutoksista eri kalalajeissa ja 3. valmis kuva eri kalalajien välisistä pitoisuuseroista vuonna 2016.

  1. Tietokanta kalan sisältämistä haitta-aineista
  2. Ajallinen muutos kalan haitallisten aineiden pitoisuuksissa
  3. Lajienvälinen vaihtelu kalan haitallisten aineiden pitoisuuksissa (EU-kalat III -hanke, 2016)

Tietokannan käyttöohjeet: Käyttöliittymän ohjeet

Tietokantaan on ladattu kotimaisen kalan ympäristömyrkkypitoisuuksia, jotka on saatu esimerkiksi seuraavista hankkeista:

Yhteystiedot

Riikka Airaksinen
tutkija
puh. 029 524 6339
[email protected]