Seinäjoen kaupunki

Seinäjoen SOSKU-osahankkeessa kokeillaan ja arvioidaan uusia toimintamuotoja sosiaalisen kuntoutuksen viitekehyksessä. Hankkeen tuloksena on monialainen asiakkaan palvelupolku sosiaalisen kuntoutuksen näkökulmasta.

Osahankkeen tavoitteena on määritellä sosiaalisen kuntoutuksen käsitettä. Sosiaalisen kuntoutuksen palveluita kartoitetaan ja sosiaalityön roolia sosiaalisessa kuntoutuksessa vahvistetaan. Sosiaalisesta kuntoutuksesta luodaan yhteinen, sosiaalihuoltolain mukainen ymmärrys.

Osallisuutta ja työelämävalmiuksia edistävää näkökulmaa vahvistetaan sosiaalisessa kuntoutuksessa. Kuntouttavan työtoiminnan mallia kehitetään työelämäosallisuuden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Hankkeessa toteutetaan myös matalakynnyksistä ryhmätoimintaa, kehitetään yksilövalmennusta osana sosiaalista kuntoutusta ja parannetaan asiakasohjausta.

Osahankkeen tavoitteena on myös vahvistaa asiakkaiden osallisuutta sosiaalisessa kuntoutuksessa. Asiakaskehittäjäryhmän tai -ryhmien perustamisen ja palautekäytäntöjen kehittämisen lisäksi asiakkaat osallistuvat aktiivisesti toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.

Osahankkeen kohderyhmänä ovat 18–63-vuotiaat henkilöt, jotka tarvitsevat tukea ja kannustusta oman suunnan sekä voimavarojen löytämiseen. Asiakkaan tavoitteena voi olla esimerkiksi arjenhallinnan parantaminen, koulutuspaikan löytäminen tai työllistyminen. Asiakkaat voivat olla työelämän ulkopuolella olevia henkilöitä sekä työttömiä työnhakijoita, joilla on haasteita osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin.

Osahanketta toteutetaan poikkihallinnollisena yhteistyönä Seinäjoen kaupungin omissa palveluissa ja muiden eri toimijoiden kanssa. Yhteistyötä tehdään muun muassa

  • sosiaalitoimen
  • kaupungin työllisyyspalveluiden
  • työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP)
  • työhönvalmennusyksiköiden
  • päihde- ja nuorten palveluiden ja
  • muiden sidosryhmien kanssa.

Seinäjoen kaupungin osahankkeen toiminta on päättynyt 31.3.2018.