Tutkimukseen osallistuvalle ammattilaiselle

Kiitos, että olet mukana tutkimuksessa!

PROM-mittareiden (Patient Reported Outcome Measures) avulla voidaan kerätä systemaattisesti tietoa asiakkaan tai potilaan kokemasta terveydentilasta, hyvinvoinnista tai toimintakyvystä. Tutkimuksessa mukana olevat mittarit (WHODAS 2.0 12 kysymystä, PROMIS Yleinen terveys ja EuroHIS-8) ovat geneerisiä, yleisiä, ei tiettyyn sairauteen tai oireeseen keskittyviä kyselyjä. PROM-mittareiden ohella käytetään usein sairaus- tai oirespesifejä mittareita.

Asiakkaan itsearviointiin perustuvien mittareiden käyttö on yksi tapa vahvistaa asiakkaan osallistumista kuntoutuksen suunnitteluun ja arviointiin. Mittarit voivat tuoda esille jotain sellaista asiakkaan tilanteesta, mikä tarkemmissa sairauskohtaisissa mittareissa jää huomioimatta. Systemaattisesti käytettynä asiakkaan tai asiakasryhmän tilannetta voidaan seurata pidemmälläkin aikavälillä. PROM-mittareita on käytetty myös hoidon tai palvelun laatua kuvaavina indikaattoreina.

Mitä tietoja kuntoutuksen ammattilaisilta kysytään?

Tutkimuksessa on mukana erilaisia kuntoutusjaksoja ja eri-ikäisiä asiakkaita. Tuot tärkeitä havaintoja mittareista kuntoutuksen arjessa ammattilaisen näkökulmasta. Minkälaisia hyötyjä ja haasteita kuntoutuksen ammattilaiset kokevat PROM-mittareiden käytössä? Mitä asioita pitäisi huomioida, jos mittareita otetaan jatkossa laajempaan käyttöön?  Näistä asioista Suomessa on hyvin vähän tutkittua tietoa eikä tätä tietoa voi saada muuten kuin käytännössä kokeilemalla ja kokemuksia monipuolisesti kooten.

Mitä muuta tutkitaan?

Ammattilaisten ja asiakkaiden käyttökokemuksen lisäksi tarkastelemme, miten mittarit soveltuvat mahdollisen muutoksen havaitsemiseen. Vastaako mittarituloksessa mahdollisesti näkyvä muutos asiakkaan kokemaa muutosta? Mitä asioita tulisi huomioida mittaritulosten tulkinnassa, jos mittaria aiotaan hyödyntää kuntoutuksen vaikutusten arvioinnissa?

Miten antamiasi tietoja käytetään?

Yksittäistä vastaajaa ei voi tunnistaa tulosten raportoinnista. Kaikilla tietoja käsittelevillä henkilöillä on vaitiolovelvollisuus, ja tiedot ovat salassa pidettäviä. Toimintakykymittareiden käyttökokemuksia kysytään Webropol-kyselyllä tiedonkeruun päättyessä, ja voit osallistua etäyhteydellä järjestettävään keskustelutilaisuuteen. Tietoja käsitellään ja säilytetään tietosuojalakia ja EU:n tietosuoja-asetuksen säädöksiä noudattaen. Tietosuojailmoituksessa on kuvattu vielä tarkemmin henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistasi.
Tietosuojailmoitus (pdf 287 kt)

Mitä on odotettavissa?

Toimintakykymittareita käytetään alueilla hieman eri tavoin ja tutkimukseen liittyvät käytänteet saattavat myös vaihdella. THL kouluttaa ja tukee ammattilaisia toimintakykymittareiden käytössä ja tutkimuksen tiedonkeruun suorittamisessa. Toimintakykymittarivastausten tietojen siirtäminen THL:n tutkimusjärjestelmään tuo väistämättä lisätyötä. Vastineeksi tarjoamme todellisen vaikutusmahdollisuuden ja väylän tuoda käytännön kokemuksista kertyvää arvokasta tietoa tulevien päätösten tueksi. Lisäksi voit oppia lisää erilaisista mittareista sekä kuulet muiden hankkeeseen osallistuvien kokemuksia ja vinkkejä mittareiden käyttöön.

Lisätietoa

Susanna McLellan
tutkija
[email protected]
p. 029 524 7824

Päivikki Koponen
vastuututkija, johtava asiantuntija
[email protected]
p. 029 524 8868