Tutkimukseen osallistuvalle asiakkaalle

Olet mukana noin 800 kuntoutuksen asiakkaan ja noin 100 kuntoutuksen ammattilaisen kokemuksia selvittävässä tutkimuksessa. Kiitos, että osallistut!

Tutkimusta tehdään kahdeksalla hyvinvointialueella. Alueilla hanketta valmistelleet asiantuntijat ovat voineet päättää, missä tilanteissa toimintakykymittareita käytetään sekä miten niiden käytöstä kerätään tietoa kuntoutuksen asiakkailta ja ammattilaisia. Mukana on eri-ikäisiä asiakkaita ja erilaisia kuntoutusjaksoja. 

Mikä on asiakkaan itsearviointiin perustuva toimintakykymittari?

Toimintakykyä voidaan mitata ja arvioida monin eri tavoin. Fyysistä toimintakykyä voidaan arvioida esimerkiksi mittaamalla kävelynopeutta. Kognitiivista toimintakykyä voidaan arvioida esimerkiksi erilaisilla muistia ja ymmärtämistä mittaavilla testeillä.

Yhä tärkeämmäksi arvioinnin kohteeksi on nousemassa asiakkaan oma näkemys tai kokemus terveydentilasta, toimintakyvystä, oireista tai hyvinvoinnista. Tutkimuksessa mukana olevat toimintakykymittarit on kehitetty juuri tätä tarkoitusta varten. Asiakkaan omaa arviota kysytään lomakkeella, joissa on mittarista riippuen 8—12 kysymystä. Tällä hetkellä on hyvin vähän tietoa siitä, miten kaikille asiakas- tai potilasryhmille tarkoitetut kyselyt toimivat suomalaisessa kuntoutuksen asiakastyössä asiakkaiden ja ammattilaisten mielestä.

Miksi toimintakykymittareita käytetään?

Kuntoutuksen ammattilaiset suunnittelevat kuntoutusta yhdessä asiakkaan kanssa, ja usein suunnittelun apuna käytetään erilaisia toimintakykyä mittaavia testejä tai kyselyjä. Näiden avulla voidaan myös arvioida, miten kuntoutus on vaikuttanut asiakkaan oireeseen tai tilaan. Tässä tutkimuksessa käytetään mittareita, jotka soveltuvat kaikille asiakas- ja potilasryhmille. Tällöin mittareita voidaan hyödyntää laajemmin esimerkiksi hyvinvointialueen suunnittelussa ja päätöksenteossa.

Mittareiden yhtenä etuna on se, että kaikilta asiakkailta kysytään asioita samalla tavalla jokaisella kerralla. Tutkimme mittareiden ominaisuuksia, jotta tuloksissa mahdollisesti nähtäviä muutoksia osataan tulkita oikein. Esimerkiksi miten asiakkaan omasta mielestä tapahtunut muutos näkyy eri mittareiden tuloksissa. 

Miten tietojani käytetään?

Yksittäistä vastaajaa ei voi tunnistaa tuloksista. Kaikilla asiakkaan tietoja käsittelevillä henkilöillä on vaitiolovelvollisuus, ja tiedot ovat salassa pidettäviä. Suostumuksellasi toimintakykymittarivastaukset ja niiden käyttöä koskevat vastaukset siirretään THL:n sähköiseen tutkimustietokantaan. Tietoja käsitellään ja säilytetään tietosuojalakia ja EU:n tietosuoja-asetuksen säädöksiä noudattaen. Tietosuojailmoituksessa on kuvattu vielä tarkemmin henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistasi.
Tietosuojailmoitus (pdf 287 kt)

Kun sinua pyydetään osallistumaan tutkimukseen, saat luettavaksesi tiedotteen ja sinua pyydetään allekirjoittamaan suostumus antamiesi tietojen käyttöön tutkimuksessa. Se, osallistutko tutkimukseen vai et, ei kuitenkaan vaikuta siihen millaista kuntoutusta saat. Jos haluat tietää lisää tutkimuksesta, otathan yhteyttä alla oleviin henkilöihin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Kuntoutukseesi liittyvissä kysymyksissä sinua auttavat parhaiten oman alueesi kuntoutuksen ammattilaiset.

Lisätietoa

Susanna McLellan
tutkija
[email protected]
p. 029 524 7824

Päivikki Koponen
vastuututkija, johtava asiantuntija
[email protected]
p. 029 524 8868