Tutkimuksen sisältö

Väestötasoisissa seurantatutkimuksissa on havaittu, että muistisairauksien riskiä lisäävät muun muassa korkea verenpaine, korkea kolesteroli, diabetes ja ylipaino. Aivoja suojaavat sen sijaan korkea koulutus, liikunta, terveellinen ravitsemus ja aktiivinen elämäntyyli.

FINGER -tutkimuksen kaksivuotisen elintapaohjelman tavoitteena oli ehkäistä muisti- ja ajattelutoimintojen heikentymistä henkilöillä, joilla oli suurentunut riski sairastua muistisairauteen. 

Tarkoituksena oli kohentaa osallistujien elintapoja monipuolisesti ja saada aikaan kokonaisvaltainen ja pitkäaikainen muutos. 

Tutkimukseen osallistuneita henkilöitä seurataan useiden vuosien ajan, jotta saadaan selville, millainen vaikutus elintapaohjelmalla on muistisairauksien ilmaantumiseen ja jäävätkö terveelliset elintavat pysyviksi elintapaohjelman jälkeen.

Tutkimuksen päätarkoituksena on saada selville, voidaanko monipuolisella elintapaohjelmalla ehkäistä muisti- ja ajattelutoimintojen heikkenemistä ikääntyvässä väestössä. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään elintapaintervention vaikutusta mm. osallistujien toimintakykyyn, elämänlaatuun, masennusoireisiin, terveyspalveluiden tarpeeseen sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin.

Osallistujat

Tutkimuksen osallistujat on koottu THL:n edeltäjän Kansanterveyslaitoksen väestötutkimuksiin aiemmin osallistuneista henkilöistä, joiden riski sairastua muistisairauksiin on kohonnut. He olivat tutkimuksen aloittaessaan 60–77-vuotiaita. 

Kokonaisuudessaan tutkimuksessa on noin 1 200 osallistujaa. 

Tutkimusta tehdään kuudella eri paikkakunnalla: Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Seinäjoella, Turussa ja Vantaalla.

Elintapaohjelma

FINGER-tutkimuksen osallistujat jaettiin satunnaisesti kahteen yhtä suureen ryhmään: tavanomaisen elintapaneuvonnan ja tehostetun elintapaohjelman ryhmiin. Tavanomaisen elintapaneuvonnan ryhmän osallistujat kävivät läpi elintapoihin liittyviä asioita hoitajan yksilökäynnillä.

Tehostetun elintapaohjauksen ryhmään kuuluneiden elintapamuutoksia tuettiin voimakkaasti eri tavoin. Ohjelmaan kuuluivat:

  1. ravitsemusneuvonta
  2. liikuntaharjoittelu
  3. muistiharjoittelu
  4. sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallinta.

Päätetapahtumat

Kaikki osallistujat tekivät muisti- ja ajattelutoimintoja kartoittavan tehtäväsarjan (pääasiallinen päätetapahtuma). Tämän tehtäväsarjan avulla seurataan, voidaanko muisti- ja ajattelutoimintojen heikkenemistä ja myös muistisairauksia ennaltaehkäistä tehostetun elintapaohjelman avulla.

Muisti- ja ajattelutoimintojen testauksen lisäksi tutkimukseen osallistuneiden terveyttä ja toimintakykyä kartoitettiin laajasti erilaisten mittausten, testien ja kyselylomakkeiden avulla. Tutkittavien verinäytteistä analysoitiin mm. kolesteroli- ja sokeriarvoja ja heiltä kerättiin tietoa liikunta- ja ravintotottumuksista, terveydestä, toimintakyvystä, elämänlaadusta ja terveyspalvelujen käytöstä. Näiden tietojen avulla voidaan kattavasti tutkia elintapaohjelman hyötyjä. 

Tutkimuksessa käytetään myös tietoja, jotka kerätään kansallisista rekistereistä kuten Terveydenhuollon poisto-/hoitoilmoitusrekisterit (HILMO ja AvoHILMO).

 

FINGER-tutkimuksen tietosuojailmoitus