Geneerisen PROMin valinta ja käyttöönotto terveydenhuollossa (GenPROM)
Mikä on geneerinen PROM?
Geneerinen PROM (Patient-Reported Outcome Measure) on mittari, joka soveltuu erilaisille asiakas- ja potilasryhmille. Se on laaja-alainen mittari, joka sisältää monille kohderyhmille yhteisiä ja merkityksellisiä toimintakyky- tai elämänlaatuaiheita potilaan itsensä arvioimana. Geneerisen PROM:in avulla saatavaa tietoa voidaan käyttää esimerkiksi potilaan hoidon suunnittelussa tai tietojohtamisessa.
Mistä GenPROM-projektissa on kysymys?
STM on tehnyt THL:lle toimeksiannon tehdä esitys yhdestä geneerisestä PROM-mittarista ja tukea hyvinvointialueita sen käyttöönottamisessa. STM tekee valinnan, kun tietoa valinnan perusteeksi on kertynyt riittävästi. STM:n tekemän rajauksen mukaisesti valittavalla mittarilla on voitava laskea laatupainotetut elinvuodet eli QALYt (Quality Adjusted Life Years). Rajauksen perusteella mittarivaihtoehtoja on kolme: EQ-5D-5L, PROMIS 29+2 Preference Score (PROPr) ja 15D.
THL kerää tietoa hyvinvointialueilta lähtötilanteen kartoituskeskusteluilla vuoden 2024 aikana. Keskusteluiden sisältönä on lyhyt tiivistys GenPROM-projektista, edellä mainitun STM:n rajauksen mukaisten kolmen PROMin esittely, sekä tärkeimpänä yhteinen keskustelu tavoitteiden kartoittamiseksi ja päällekkäisen työn välttämiseksi.
GenPROM-projekti kestää vuoden 2026 loppuun asti. Projekti on tarkoitus toteuttaa yhteis- ja vertaiskehittämällä tiedostaen, että hyvinvointialueilla on hyvin erilaisia lähtötilanteita. Projektipäällikkönä THL:ssä toimii johtava asiantuntija Heli Valkeinen.
Hyvinvointialueiden lähtötilanteen kartoituskierros on käynnissä
GenPROM-tiimi on ollut sähköpostitse yhteydessä kaikkien hyvinvointialueiden kanssa ja pyrkinyt tavoittamaan henkilöitä, jotka vastaavat PROMin käytöstä ja hyödyntämisestä terveydenhuollossa, sekä digitaalisesta toteutuksesta. Toimeksianto koskee terveydenhuoltoa, mutta pidämme hyvänä ottaa sosiaalihuolto huomioon alusta asti.
Tavoitteenamme on käydä lähtötilannekartoituskeskustelut kaikkien hyvinvointialueiden kanssa tämän vuoden loppuun mennessä. Lokakuun puoliväliin mennessä keskustelut on käyty jo 12 hyvinvointialueen ja muutaman sidosryhmän kanssa. Loput keskustelut saadaan käytyä joulukuun alkuun mennessä.
Ota yhteyttä!
Jos tarvitset lisätietoa tai tunnistat olevasi tavoittelemamme henkilö, mutta kutsu ei vielä ole tavoittanut sinua, otathan pian yhteyttä, niin selvitetään hyvinvointialueesi lähtökartoituksen tilannetta.
Leena-Kaisa Nikkarinen
yhteyshenkilö, erikoissuunnittelija
[email protected]
Tietosuojailmoitus: Geneerinen PROM
Yhteistyökumppanit
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Yhteystiedot
Heli Valkeinen
johtava asiantuntija
puh. 029 524 7137
[email protected]
Hyvinvointialueiden lähtötilannekartoitusten diaesitys:
Geneerisen PROMin valinta ja käyttöönotto terveydenhuollossa (GenPROM)
Muista myös toimintakykytiedon rakenteisen kirjaamisen koulutus!
9.10.2024 klo 13-14.30 Toimintakykytiedon rakenteinen kirjaaminen
Tilannekatsaukset GenPROM-projektin etenemisestä ja ajankohtaisista aiheista:
2.10.2024 klo 13–14
11.12.2024 klo 13–14
Teematilaisuudet
29.10.2024 klo 9–12 Geneeriset mittarit
19.11.2024 klo 9–12 Indikaattorit
Varaathan ajankohdat jo nyt kalenteriisi. Ohjelmat tilaisuuksiin tarkentuvat myöhemmin. Osallistumislinkit löytyvät thl.fi-tapahtumakalenterista.
Infotilaisuus 15.5.2024
Infotilaisuus, lisätietoa tapahtumakalenterissa