Geneerisen PROMin valinta ja käyttöönotto terveydenhuollossa (GenPROM)
Juuri nyt meneillään
THL:n ja Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) 11.6.2025 pitämän tilannekatsauksen yhteydessä STM julkaisi tiedotteen yleisen vointimittarin valinnasta terveydenhuoltoon. Sosiaali- ja terveysministeriö valitsi vertailussa olleista mittareista EQ-5D-5L-mittarin. Lue lisää tiedotteesta.
THL kutsuu EQ-5D-5L- mittarista kiinnostuneita hyvinvointialueita edelläkävijöiksi ja vauhdittajiksi mittarin käyttöönottoon, johon valmistaudutaan syyskaudella 2025. THL tarjoaa käyttöönottoon tukea, tapahtumia ja materiaalia vuoden 2026 loppuun asti. Kysy lisää GenPROM-projektitiimiltä, yhteyshenkilö: erikoissuunnittelija Leena-Kaisa Nikkarinen, etunimi.sukunimi(at)thl.fi.
Tulossa!
GenPROM: implementoinnin aamukahvit keskiviikkoisin 10.9., 24.9., 8.10., 22.10., 5.11., 19.11., 3.12. ja 17.12., aina kello 9-10.
Tilannekatsaukset 9.9.2025 ja 11.11.2025, molemmat kello 13-14.
Katso lisätietoja Tapahtumat-laatikosta.
Lähtötilanteen kartoitus on tehty
GenPROM-tiimi kävi hyvinvointialueiden kanssa lähtötilannekartoituskeskustelut geneerisen PROMin käytöstä ja hyödyntämisestä terveydenhuollossa, sekä digitaalisesta toteutuksesta. Toimeksianto koski terveydenhuoltoa, mutta olemme ottaneet sosiaalihuoltoa huomioon alusta asti. Kiitämme lämpimästi kaikkia keskusteluihin osallistuneita hyvinvointialueiden sekä sidosryhmien asiantuntijoita.
GenPROM-tiimi hyödynsi lähtötilannekeskusteluissa kertynyttä tietoa geneerisen itsearviointimittarin valintaa koskevan ehdotuksen laatimisessa.Sosiaali- ja terveysministeriö on valinnut yleiseksi vointimittariksi EQ-5D-5L:n helmikuussa 2025. Sen käyttöönoton suunnittelu aloitetaan yhdessä hyvinvointialueiden kanssa elokuussa 2025.
Mikä on geneerinen PROM?
Geneerinen PROM (Patient-Reported Outcome Measure) on mittari, joka soveltuu erilaisille asiakas- ja potilasryhmille. Se on laaja-alainen mittari, joka sisältää monille kohderyhmille yhteisiä ja merkityksellisiä toimintakyky- tai elämänlaatuaiheita potilaan itsensä arvioimana. Geneerisen PROMin avulla saatavaa tietoa voidaan käyttää esimerkiksi potilaan hoidon suunnittelussa tai tietojohtamisessa.
Mistä GenPROM-projektissa on kysymys?
STM on tehnyt THL:lle toimeksiannon tehdä esitys yhdestä geneerisestä PROM-mittarista ja tukea hyvinvointialueita sen käyttöönottamisessa. THL keräsi tietoa hyvinvointialueilta lähtötilanteen kartoituskeskusteluilla vuoden 2024 aikana. STM teki valinnan kertyneen tiedon perusteella. STM:n tekemän rajauksen mukaisesti valittavalla mittarilla on voitava laskea laatupainotetut elinvuodet eli QALY:t (Quality Adjusted Life Years). Rajauksen perusteella mittarivaihtoehtoja oli kolme: EQ-5D-5L, PROMIS 29+2 Preference Score (PROPr) ja 15D. Näistä mittareista valinta kohdistui EQ-5D-5L-mittariin.
GenPROM-projekti kestää vuoden 2026 loppuun asti. Projekti on tarkoitus toteuttaa yhteis- ja vertaiskehittämällä tiedostaen, että hyvinvointialueilla on hyvin erilaisia lähtötilanteita. Projektipäällikkönä THL:ssä toimii johtava asiantuntija Heli Valkeinen.
Ota yhteyttä!
Jos tarvitset lisätietoa projektista, ota yhteyttä.
Leena-Kaisa Nikkarinen
yhteyshenkilö, erikoissuunnittelija
[email protected]
Tietosuojailmoitus: Geneerinen PROM
Yhteistyökumppanit
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Yhteystiedot
Heli Valkeinen
johtava asiantuntija
puh. 029 524 7137
[email protected]
Tilannekatsaus 11.6.2025: Esitykset löytyvät täältä.
GenPROM: tilannekatsaukset 9.9.2025 ja 11.11.2025 klo 13-14 löytyvät THL tapahtumakalenterista.
GenPROM: implementoinnin aamukahvit keskiviikkoisin 10.9., 24.9., 8.10., 22.10., 5.11., 19.11., 3.12. ja 17.12., aina klo 9-10.
Aamukahveilla keskustellaan ajankohtaisista geneerisen itsearviointimittarin käyttöönottoon liittyvistä aiheista.
Kutsumme mukaan erityisesti toimintakyvyn mittaamisesta kiinnostuneet johtajat, asiantuntijat ja kehittäjät hyvinvointialueilla. Tervetuloa jakamaan kokemuksia!
Aikaisempien tilaisuuksien tallenteet ja esitykset
Tallenne: Geneeriset mittarit -teematilaisuus 29.10.2024
Lähtötilannekartoituksen diaesitys:
Geneerisen PROMin valinta ja käyttöönotto terveydenhuollossa (GenPROM)