FinTerveys-tutkimus Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa huhti-kesäkuussa

FinTerveys-tutkimus toteutetaan eri puolilla Suomea talven ja kevään 2017 aikana. Tutkimuksen osana Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa toteutetaan muuta Suomea laajempi otos, johon kutsutaan mukaan 1733 iältään 25–74-vuotiasta henkilöä. Tutkittavat on valittu satunnaisotoksella Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmästä. Tutkimus toteutetaan Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa huhti-kesäkuussa. 

Luotettavien tietojen saamiseksi on tärkeää, että jokainen osallistuu tutkimukseen. Tutkittavat saavat kaikki itseään koskevat tutkimustulokset sekä tiedon, kuinka omat tulokset suhteutuvat muiden samaa ikäryhmää ja sukupuolta edustavien tuloksiin.
Lue tutkimuksen taustoista ja mihin tutkimuksessa kerättäviä tietoja käytetään 

Tutkimuksen paikat ja ajat

Kuopio 11.4-20.4.
Siilinjärvi 11.4.-20.4.
Joensuu 24.4-9.5.
Polvijärvi 10.5-17.5.
Juuka 18.5-29.5.
Lieksa 30.5-6.6.
Kitee 7.6.-13.6.
Iisalmi 14.6.-16.6.

Mitä tutkimus sisältää?

Tutkimuskäynti kestää noin yhden tunnin. Tutkimuksessa mitataan:

 • pituus ja paino, vyötärön ja lantion ympärys, kehon koostumus (rasvaprosentti)
 • verenpaine.

Tutkimustietoa kerätään mittausten ohella kyselylomakkeilla. Niissä selvitetään terveydentilaa, sairauksia, erilaisia oireita, elintapoja, toimintakykyä sekä terveyspalvelujen käyttöä. Kotiin lähetettävän kyselylomakkeen täyttämiseen kuluu aikaa noin 20 minuuttia, ja tutkimuskäynnillä mukaan annettavien lomakkeiden täyttö vie lisäksi noin 30 minuuttia.

Tutkimuskäynnillä otetaan verinäyte, josta analysoidaan mm. 

 • veren rasva-arvoja (kokonaiskolesteroli, HDL-kolesteroli, triglyseridit, apolipoproteiinit A-1 ja B)
 • verensokeriarvoja (glukoosi, HbA1c eli ns. pitkä verensokeri)
 • maksan toimintaa (GGT, ALAT, ASAT)
 • tulehdusarvo (CRP)
 • munuaisten toimintaa (uraatti ja kreatiniini).

Myöhemmin verinäytteestä voidaan tutkia tärkeiden kansantautien suoja- ja vaaratekijöitä (esim. lihavuus, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, syöpä, vatsa- ja suolistosairaudet, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, psyykkiset ja neurologiset sairaudet, astma ja allergia). Verinäytteestä eristettävästä DNA:sta voidaan myöhemmin tutkia kroonisten kansantautien perinnöllistä taustaa.

Osallistujan muistilista tutkimuskäyntiä varten

 • Vahvista tutkimusaikasi (internetissä, puhelimitse tai sähköpostitse). Varaa tutkimuskäyntiin noin yksi tunti. Tutkimus, mukaan lukien kaikki laboratoriotutkimukset ovat Sinulle ilmaisia. Voit tarvittaessa vaihtaa kutsukirjeessäsi mainitun tutkimuspaikkakunnan lähialueellasi toiseen.
 • Täytä saamasi kyselylomake huolellisesti etukäteen ja ota se mukaan tutkimuspaikalle. Mikäli lomakkeessa on kohtia, joihin vastaaminen on vaikeaa, voit jättää ne avoimeksi ja täydentää ne tutkimuspaikalla yhdessä tutkimushoitajan kanssa. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen netissä. Nettilomakkeen täyttämiseksi tarvittava tutkimusnumerosi ja salasana ovat kutsukirjeen etusivun oikeassa yläkulmassa. Voit täyttää lomakkeen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tutkimuslomake verkossa
 • Ole syömättä ja juomatta vähintään 4 tuntia ennen tutkimusaikaasi. Vältä myös rasvaisia ruokia tutkimuspäivänä.
 • Pukeudu niin, että saat oikean olkavarren ja jalkapohjat helposti paljaiksi mittauksia varten.
 • Vältä raskasta liikuntaa ennen tutkimusta.

Miksi on tärkeää, että osallistut tutkimukseen?

Tutkimus ei onnistu ilman apuasi. Tutkimukseen valitut henkilöt muodostavat pienoiskuvan Suomessa asuvista henkilöistä. Tätä varten tutkimukseen osallistuminen on yhtä tärkeää, vaikka kokisit itsesi täysin terveeksi tai Sinulla olisi pitkäaikaisia sairauksia. Pyydämme Sinua osallistumaan tutkimukseen, vaikka kokisit, että siitä ei ole Sinulle henkilökohtaista hyötyä.

Postitse kotiin saapuneessa kirjeessä on mukana tiedote, jonka voit tarvittaessa esittää työnantajallesi, jotta voisit osallistua tutkimukseen työpäivän aikana. Saat tarvittaessa osallistumistodistuksen tutkimuskäynnistäsi. 

Tutkimukseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Voit myös peruuttaa osallistumisesi tutkimukseen milloin tahansa ilmoittamalla siitä FinTerveys-tutkimuksen yhteyshenkilöille. Tällöin Sinulta kerättyjä tietoja ei enää käytetä osana tutkimusta.

Sähköpostiosoite

Sähköposti: finterveys(at)thl.fi 

Tutkimuslomake

Täytä tutkimuslomake verkossa

Lomakkeen käytössä voi esiintyä ongelmia seuraavilla selaimilla: Internet Explorerin versiota 9 varhaisemmat versiot. 

Muualla palvelussa