Kliinisten oikeuslääketieteellisten tutkimusten kirjaamiskäytännöt Suomessa (Tutkimus A)
Tutkimusosio koskee hyvinvointialueita ja terveydenhuollon toimipisteissä työskentelevien työntekijöiden näkemyksiä kliinisten oikeuslääketieteellisten tutkimusten suorittamisesta. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää erityisesti niihin liittyviä toimintamalleja ja kirjaamiskäytäntöjä terveydenhuollon toimipisteissä koko Suomessa sekä analysoida havaintoja seuraavista näkökulmista:
- tutkimuksen (virka-apu) aloittaminen
- tutkimustietojen kirjaaminen/tallentaminen/säilyttäminen
- tietoturvallisuus
- eri alueilla tehtyjen tutkimusten vertailukelpoisuus
- osaamisen kokemukset eri alueilla
- oikeusturvan ja tasa-arvon toteutuminen (kaikkien kliiniseen oikeuslääketieteelliseen tutkimukseen osallistuvien tahojen näkökulmasta)
- tietojen käytettävyys
Lisäksi on tarkoituksena selvittää problematiikkaa, joka liittyy niin sanottuihin piileviin kliinisiin oikeuslääketieteellisiin tutkimuksiin, joissa asianomistajat hakeutuvat hoitoon itsenäisesti ja joissa epäily rikoksesta ilmenee vasta kliinisen tutkimuksen aikana tai kriittisesti liian myöhään.
Tutkimusmenetelminä käytetään kyselytutkimusta ja teemahaastatteluja, jotka on suunniteltu toteutettavaksi kesän ja syksyn 2024 aikana.
Tutkimuksen kohderyhmänä ovat sellaiset terveydenhuollon ammattihenkilöt tai muut ammattiryhmät, jotka antavat virka-apua muille viranomaisille, kuten poliisille, tai muuten osallistuvat kliinisten oikeuslääketieteellisten tutkimusten suorittamiseen käytännössä tai hallinnollisesti. Tulokset esitetään hyvinvointialuetasolla ja ne pyritään julkaisemaan vuoden 2024 loppuun mennessä.