Dokumentationspraxis i anslutning till kliniska rättsmedicinska undersökningar i Finland (Undersökning A)
I denna delundersökning, som är riktad till välfärdsområdena, undersöks hurdana uppfattningar personal inom hälso- och sjukvården har om att utföra kliniska rättsmedicinska undersökningar. Syftet är att i synnerhet utreda verksamhetsmodeller och dokumentationspraxis i anslutning till dessa i hela landet och analysera svaren ur följande perspektiv:
- inledande av undersökning (handräckning)
- hur uppgifter gällande undersökningar dokumenteras/sparas/förvaras
- datasäkerheten
- hur jämförbara undersökningar gjorda i olika områden i Finland är
- upplevd kompetens inom olika delområden
- hur rättssäkerheten och jämställdheten förverkligas (för alla de aktörer som deltar i kliniska rättsmedicinska undersökningar)
- hur användbara uppgifterna är.
Ytterligare är syftet att utreda den problematik som berör så kallade dolda kliniska rättsmedicinska undersökningar där målsäganden söker vård på eget initiativ och där misstanken om brott uppträder först under undersökningen eller vid en kritiskt för sen tidpunkt.
Metoderna för undersökningen omfattar en enkätundersökning och temaintervjuer som enligt planen ska genomföras under sommaren och hösten 2024. Målgrupper för undersökningen är yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården och andra yrkesgrupper som ger handräckning till andra myndigheter, såsom polisen, eller på annat sätt deltar i kliniska rättsmedicinska undersökningar i praktiken eller administrativt. Resultaten kommer att rapporteras på välfärdsområdesnivå. Målet är att publicera resultaten före slutet av 2024.