Koulujakelujärjestelmän seuranta - "Koululaisten ruokatottumukset"
Hallitus antoi maaliskuussa 2017 eduskunnalle esityksen uuden EU:n koulujakelujärjestelmän käyttöönottamiseksi. Koulujakelutuen tarkoituksena on edistää terveellisiä ruokatottumuksia tukemalla kyseisten tuotteiden kulutusta kouluissa ja päiväkodeissa.
THL suoritti vuonna 2017 maa- ja metsätalousministeriön (MMM) toimeksiantona koulujakeluhankkeen alkukartoituksen, jonka tavoitteena oli selvittää lasten ruokavalion kokonaisuutta ja erityisesti hedelmien, marjojen ja kasvisten sekä maitotuotteiden kulutusta tuen kohteena olevissa ikäryhmissä ennen tuen käyttöönottoa. Alkukartoitushankkeessa luotiin seurantaindikaattorit, joiden avulla mahdollista muutosta ruokatottumuksissa mitataan.
Tavoitteet
Syksyllä 2022 toteutetaan seurantatutkimus, jonka tavoitteena on selvittää koulujakelutuen yhteyttä hedelmien ja kasvisten sekä maidon ja maitotuotteiden käyttöön valituissa ikäryhmissä alkukartoituksessa luotujen indikaattorien avulla.
Toteutus
Seurantatutkimukseen valitaan mukaan samat 20 FinTerveys 2017 -paikkakuntaa kuin alkukartoituksessa 2017. Kultakin paikkakunnalta mukaan valitaan yksi ala- ja yksi yläkoulu, lähtökohtaisesti samat kuin alkukartoituksessa. Koulujakeluohjelman seurantaa varten tarvitaan tieto siitä, mitkä kartoituksessa mukana olevista kouluista ovat mukana koulujakelussa (sekä kouluhedelmä että koulumaito). Tieto jakelussa mukana olevista kouluista sekä alkukartoituksen että seurannan osalta saadaan Ruokavirastosta. Tämä mahdollistaa vertailuasetelman tuen käyttöön ottaneiden ja ottamattomien koulujen välillä.
Valituissa kouluissa selvitykseen osallistuvat alakouluista kuudesluokkalaiset ja yläkoulusta kahdeksasluokkalaiset. Kaikki koulun molemmilla mainituilla luokka-asteilla opiskelevat oppilaat vastaavat kyselyyn. Tavoitteena on saada vähintään 1000 hyväksyttyä lomaketta molemmilta luokka-asteilta (yhteensä n = 2000).
Oppilaille tehdään lasten ruokavalion kokonaisuutta sekä valittujen elintarvikkeiden kulutusta mittaava sähköinen lomakekysely. Kyselyyn sisältyy kysymyksiä aterioinnista, terveystietoisuudesta, terveyskäyttäytymisestä, kasvisten ja hedelmien sekä maidon ja maitotuotteiden saatavuudesta kotona, syöntimääristä (käyttöuseus) jne. Alkukartoituksessa käytettyä kyselylomaketta päivitetään vain tarvittavilta osin, jotta tutkimusvuosien vertailu onnistuu mahdollisimman hyvin. Kysely tehdään koulupäivän aikana opettajan ohjaamana luokkakyselynä. Oppilaat vastaavat kyselyyn anonyymisti.
Seurantaan liitetään alkukartoituksen tapaan koululounaan havainnointia tarjotinvalokuvien muodossa. Osallistuneiden oppilaiden tarjottimet valokuvataan kaksi kertaa ruokailun aikana: ensimmäisen kerran ruoanottolinjaston päässä, kun oppilas on ottanut tarjottimelle kaikki aterianosat, sekä toisen kerran tarjottimen palautuksen yhteydessä. Tarjotinkuvista tarkastellaan tarjolla olleiden aterianosien valitsemista, annoskokoa sekä lautashävikkiä. Havainnointi pyritään suorittamaan seurannassa samoilla paikkakunnilla kuin alkukartoituksessa.
Tutkimuksen tulokset liitetään EU:n koulujakelutuen kokonaisraporttiin. Kotimaassa tuloksia hyödynnetään monipuolisesti ravitsemuspolitiikan seurannassa ja arvioinnissa.
Yhteistyökumppanit
- Ruokavirasto
- Osallistuvat kunnat
Rahoitus
Maa- ja metsätalousministeriö (MMM)
Yhteystiedot
Tutkimuksen vastuututkijat:
Heli Kuusipalo
johtava asiantuntija
THL
[email protected]
Susanna Raulio
erikoistutkija
THL
[email protected]