Lasten ja nuorten terveysseurannan kehittäminen -hanke

LATE-hankkeessa (2006–2011) laadittiin suunnitelma valtakunnallisesta lasten ja nuorten terveysseurannan toteuttamisesta.

Hankkeessa toteutettiin tutkimus, jonka ensisijaisena tavoitteena oli selvittää, voidaanko lastenneuvoloiden ja kouluterveydenhuollon määräaikaistarkastuksista kerätä tietoja valtakunnallista lasten terveysseurantaa varten. Tiedonkeruun testaamisen ja tiedon laadun arvioinnin lisäksi tutkimuksessa selvitettiin terveystarkastuskäytäntöjen yhdenmukaistamiseksi ja vakioimiseksi tarvittavaa koulutusta sekä terveydenhoitajien kokemuksia terveysseurannan tiedonkeruusta.

LATE-hanke oli osa laajempaa Lasten ja nuorten terveysseurannan ja tilastoinnin kehittäminen -hanketta, jota koordinoi sosiaali- ja terveysministeriön asettama ohjausryhmä.

LATE-hankkeen tuloksia

Tiedonkeruupilotin tulosten ja kokemusten perusteella annettiin ehdotus, että valtakunnallinen lasten terveysseuranta suunniteltaisiin mahdollisimman pitkälle hyödyntämään suoraan terveystarkastuksissa kerättävää terveystietoa. Määräaikaisiin terveystarkastuksiin osallistuu Suomessa lähes koko ikäryhmä, joten tietoja saataisiin kattavasti.

Terveystarkastuksissa kerättävien terveystietojen hyödyntäminen valtakunnallista lasten terveysseurantaa varten edellyttää kuitenkin lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon terveystarkastusten sisältöjen yhtenäistämistä ja tietojärjestelmien kehittämistä valtakunnallisen tiedonkeruun mahdollistamiseksi. Lisäksi tarvitaan valtakunnan tason päätöksiä siitä, miten potilaskertomuksiin kertyviä terveystietoja voidaan ja saadaan hyödyntää terveysseurannassa.

Terveystarkastuksessa tehtävien mittaus-, tutkimus- ja arviointimenetelmien yhdenmukaistamiseksi LATE-työryhmä toimitti menetelmäkäsikirjan, jossa ohjeistetaan keskeiset lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon terveystarkastuksiin kuuluvat menetelmät.
Menetelmäkäsikirja (pdf 2,23 Mt)

LATE-hankkeessa määriteltiin yhteistyössä Suomen Kuntaliiton kanssa lasten sähköisen potilaskertomuksen rakenteiset tiedot, jotka on julkaistu Ydintieto-oppaan liitteenä.
Ydintieto-opas (pdf 1014 kt)

LATE-hankkeen vaiheet ja tuotokset

  • Terveysseurannan tiedonkeruun testaaminen pilottitutkimuksella (2007–2008)
  • Erillisotokset Kainuun maakunnasta ja Turun kaupungin alueelta yhteistyössä TEROKA-hankkeen kanssa (2007–2009)
  • Keskeisten lasten terveydentilaa kuvaavien seurantatietojen esittäminen Terveytemme-portaalin Lasten terveys -osiossa
    Lasten ja nuorten terveysseurantatutkimus LATE Terveytemme-portaalissa
  • Lasten kasvun ja kehityksen rakenteisten tietojen määrittely sähköistä potilaskertomusta varten yhteistyössä Suomen Kuntaliiton kanssa
    Kansallinen Terveysarkisto KanTa
  • Menetelmäkäsikirjan toimittaminen lastenneuvoloiden ja kouluterveydenhuollon käyttöön
  • Lasten ravitsemuksen, liikunnan ja mielenterveyden erillistutkimuksen suunnittelu