Tietoa tutkimuksesta
Kansallisen Nuorten ravitsemustutkimuksen tavoitteena on tuottaa luotettavaa ja ajankohtaista tietoa 12–18-vuotiaiden nuorten ruoankäytöstä, ravinnonsaannista, tiettyjen ravintoaineiden tilasta elimistössä, ympäristömyrkkyjen kertymisestä sekä sosioekonomisista eroista ravitsemuksessa ja ruokakäyttäytymisestä.
Tutkimuksen toteutus
Tutkimukseen kutsutaan mukaan yhteensä 3000 peruskoulun seitsemännen ja yhdeksännen luokan sekä toisen asteen toisen vuosikurssin opiskelijaa 17 eri kunnasta. Tutkimus toteutetaan oppilaitoksissa lukuvuoden 2024–2025 aikana. Kutsuttavista yhteensä 600 nuorta eri ikäryhmistä kutsutaan näytteenottoon. Lisäksi kutsuttavista 9-luokkalaista 200 kutsutaan haastattelututkimuksen lisäksi kyselytutkimusosioon.
- Perusotos (n=2200) koostuu kahdesta ruoankäyttöhaastattelusta ja kyselylomakkeista sekä antropometrisista mittauksista.
- Ensimmäinen alaotos (n=600) koostuu näytteenotosta, kahdesta ruoankäyttöhaastattelusta ja kyselylomakkeista sekä antropometrisista mittauksista.
- Toinen alaotos (n=200) koostuu kolmesta ruoankäyttöhaastattelusta ja kyselylomakeosiosta sekä antropometrisista mittauksista.
Tutkimuksissa kerättyä aineistoa täydennetään kansallisista rekistereistä saatavilla tiedoilla.
Tulosten hyödyntäminen
Hyvä ravitsemus on keskeinen terveen kasvun ja kehityksen edellytys ja tiedetään, että kasvuiän ravitsemuksella on pysyviä ja pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen. Heikko ravitsemus kasvuiässä altistaa ylipainolle, useille sairauksien riskitekijöille (mm. verenpaine, kolesteroli, verisuonimuutokset), sairauksille ja on yhteydessä psyykkiseen hyvinvointiin.
Sekä riittämätön että liiallinen ravintoaineiden saanti on tärkeä tunnistaa, jotta voidaan vaikuttaa ajoissa. Myös ravitsemuksellisten riskiryhmien tunnistaminen (ml. syntyperä, sosioekonomiset ryhmät) on tärkeää, jotta voidaan toteuttaa kohdennettuja toimia tilanteen korjaamiseksi.
Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää kunnallisessa ja kansallisessa päätöksenteossa, terveydenhuollossa, ruokapalveluissa ja elintarviketeollisuudessa.
Yhteystiedot
sähköposti: [email protected]
puh. 029 524 7253 (arkisin klo 9–14)