P6 – Genomiikka terveydenhuoltoon
Tieteelliset edistysaskeleet genomiikan alalla avaavat mahdollisuuksia aikaisempaa yksilöllisemmälle terveydenhuollolle. Perimä- eli genomitiedon hyödyntäminen yleisten kansantautien ennaltaehkäisyssä ja varhaisessa hoidossa on yksi tulevaisuuden terveydenhuollon suurista mahdollisuuksista. Sen odotetaan edistävän kansanterveyttä sekä terveydenhuoltoresurssien kohdennetumpaa ja kustannustehokkaampaa käyttöä.
Genomiikka terveydenhuoltoon (P6) on THL:n koordinoima kansallinen hanke, jonka tarkoituksena on pilotoida geneettisen riskitiedon käyttöä yleisten kansantautien ennaltaehkäisyssä sekä valmistaa suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää genomitiedon käyttöönottoon osana päivittäistä työskentelyä.
Hankkeen tavoitteet
- Tuottaa satunnaistetussa tutkimusasetelmassa näyttöä geneettisen riskitiedon ja sen pohjalta kohdennettujen interventioiden soveltuvuudesta käytettäväksi terveydenhuollossa.
- Arvioida sekä edistää genomitiedon lukutaitoa ja kompetenssia erilaisissa kohderyhmissä, ml. terveydenhuollon ammattilaiset, kansalaiset sekä päätöksentekijät.
- Arvioida geneettisen riskitiedon käytön terveystaloustieteellistä vaikuttavuutta terveydenhuollossa.
- Osallistua ja myötävaikuttaa vaadittavien teknologisten ratkaisujen ja perusrakenteiden kehittämiseen geneettisen riskitiedon jalkauttamiseksi terveydenhuoltoon.
- Luoda kansallinen moniammatillinen vuorovaikutusverkosto kutsumalla yhteen eri sidosryhmien edustajia keskustelemaan genomitiedon hyödyntämiseen liittyvistä näkökulmista.
Suuri suomalainen tutkimusotos
Yhdistämällä genomitietoa yksilöllisiin terveystietoihin arvioidaan tutkimukseen osallistujien riskiä sairastua keskeisiin kansantauteihin, kuten tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonitaudit sekä yleiset syöpäsairaudet. Väestörekisteristä tehtävän satunnaisotoksen perusteella hankkeeseen kutsutaan 100 000 Suomessa asuvaa aikuista.
Osallistujat saavat tietoa perinnöllisistä terveysriskeistään sekä ohjausta riskien vähentämiseksi ja elintapojensa parantamiseksi. Osa osallistujista kutsutaan geneettisen riskitiedon pohjalta kohdennettuun aktiiviseen terveysinterventioon, joka sisältää henkilökohtaista ohjausta esimerkiksi elintapamuutosten, lisätutkimusten tai varhaisen hoidon avulla.
Hankkeen aikana tutkitaan myös genomitiedon hyödyntämisen terveystaloudellista vaikuttavuutta.
Laajat yhteistyömahdollisuudet
Genomiikka terveydenhuoltoon -hanke perustuu avoimelle kansalliselle, moniammatilliselle tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnalle (TKI), ja se luo terveyssektorille lukuisia uusia yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksia.
Ota yhteyttä!
Markus Perola
tutkimusprofessori
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
puh. 029 524 8727
[email protected]