Romanipoliittisen ohjelman arviointi ja kehittäminen (ROMPO 2&3)
Kesto:
Vastuuyksikkö:
Muualla verkossa:
Hankkeessa tuotettiin rinnakkain sekä käynnissä olevan romanipoliittisen ohjelman seurantaraportti (ROMPO 2) että seuraava ohjelma vuosille 2023–2030 (ROMPO 3).
Tavoitteet
Romanipoliittisten ohjelmien on tarkoitus tukea romanien yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta sekä kielellisten, kulttuuristen ja sosiaalisten oikeuksien myönteistä kehitystä.
ROMPO3 sisältää linjaukset Suomen tuleville romanipoliittisille toimille. Ohjelma suunnitellaan yhteistyössä romaniväestön ja viranomaisten sekä romanityön parissa toimivien henkilöiden kanssa.
Ohjelman toimenpiteet keskittyvät koulutukseen, työllisyyteen, asumiseen sekä sosiaaliseen- ja terveydelliseen hyvinvointiin. Kaikkia ohjelman toimenpiteitä yhdistäviä pariaatteina ovat romanien yhdenvertaisuus, osallisuus ja osallistuminen.
Tausta
Kansallinen romanipoliittinen ROMPO3-ohjelma pohjautuu Euroopan Unionin yhteiseen romanistrategiaan ja puiteohjelmaan. Puiteohjelma käynnistyi vuonna 2021 ja se ulottuu vuoteen 2030.
Toteutus
Hanke toteutettiin kyselyiden ja työryhmien kautta. Suunnittelussa tehtiin kiinteää yhteistyötä romaniväestön, viranomaisten ja romanityön parissa toimivien henkilöiden kanssa.
Aikataulu
ROMPO2-ohjelman arviointi alkoi syyskuussa 2021 ja loppuraportti valmistui toukokuussa 2022.
ROMPO3-ohjelman valmistelu alkoi syyskuussa 2021 ja se valmistui toukokuussa 2022. Lopullinen ohjelma valmistui syksyllä 2022. Ohjelma julkaistiin sähköisessä muodossa suomeksi ja ruotsiksi vuoden 2023 alussa, jolloin se astui voimaan.
Tulevaisuuden muistelu -työryhmät
Osana ROMPO3:n valmistelua järjestettiin syksyllä 2021 neljä eriteemaista työryhmää. Työryhmien avulla kuultiin romaniväestön, viranomaisten ja romanityön parissa toimivien henkilöiden näkemyksiä ohjelmaan nostettavista aiheista.
Työryhmät olivat avoimia kaikille kohderyhmään kuuluville, ja niiden aiheita olivat:
- Lapset ja nuoret
- Perheet ja työikäiset
- Vanheneva romaniväestö
- Romanitoimijat, järjestöt ja viranomaistoimijat
Asiantuntijaryhmät kokosivat yhteen työryhmissä esiin nousseet toimenpide-ehdotukset, jonka jälkeen ehdotukset laitettiin kommentoitaviksi aluehallintavirastoille (AVI). Myös kaikille muille halukkaille annettiin mahdollisuus kommentoida toimenpide-ehdotuksia.
Yhteistyökumppanit
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Romaniasiain neuvottelukunta (RONK).
Rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö.
Lisätietoja ja julkaisut
- Romanipoliittinen ohjelma (RONK)
- Suomen Romanipoliittinen ohjelma (Rompo) 2023-2030 (Julkaisuarkisto Valto)
- Romanipoliittinen ohjelma 2018-2022 : Toimeenpanon ohjaus ja seuranta (Julkaisuarkisto Valto)
Yhteystiedot
Marko Stenroos
erikoissuunnittelija
THL
puh. 029 524 8423
[email protected]