Tausta ja tarkoitus

Tietojärjestelmäpalveluiden leviämisen ja käyttöasteen seurantaa terveydenhuollossa on toteutettu kolmen vuoden välein suoritettavalla kyselyllä organisaatioiden tietohallinnolle alkaen vuodesta 2003. Sosiaalialalla on tehty kolme valtakunnallista kartoitusta vuosina 2001, 2010 ja 2014.

Lääkärien tietojärjestelmäkyselyä on tehty aiemmin vuosina 2010 ja 2014. STePS 1.0 -hankkeessa pyrittiin ensi kertaa harmonisoimaan tiedonkeruuta sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä lääkäreiltä ja kansalaisilta vuonna 2014. 

Sosiaali- ja terveysministeriön ”Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena – Sote-tieto hyötykäyttöön 2020 -strategia” julkaistiin STePS 1.0 -hankkeen tiedonkeruun jälkeen. Strategia korostaa kansalaisen sähköistä asiointia, työtä ja toimintaprosesseja tukevia tietojärjestelmiä ammattilaisille, asiakas- ja potilastietojen saatavuutta ja vaikutuksia palvelujärjestelmän tehostamiseen, palveluita koskevan tiedon saatavuutta pohjaksi tiedolla johtamiseen sekä tiedonhallinnan yhteistyötä ja ohjausrakenteiden selkeyttä. 

STePS 2.0 -hankkeessa pureudutaan strategian tavoitteisiin ja eritellään ne mittareiksi, jotka rinnastetaan STePS 1.0 -hankkeen kyselyiden ja tiedonkeruiden mittareihin. Mittaristoa päivitetään tarpeen mukaan ja samalla pyritään säilyttämään vertailukelpoisuus aiempaan. Neljää STePS 1.0 -hankkeen kyselyä jatketaan, ja sairaanhoitajien tietojärjestelmäkysely toteutetaan vuonna 2017 ensi kertaa yhteistyössä THL:n Digityö ja stressi -hankkeen kanssa.

Kansalaiskysely toteutetaan vuonna 2017 osana Aikuisten terveys-, hyvinvointi ja palvelunkäyttö -kyselyä (ATH) erillisenä lisämoduulina. Lisäksi Kanta-lokeista kootaan tilastotiedot. Kaikista tiedonkeruista julkaistaan omat erillisjulkaisunsa, sekä kootaan keskeiset tulokset strategian tavoitealueittain tietokantaraportteihin. 

STePS 2.0 -hankkeessa 

  1. yhtenäistetään kyselyiden sisältöjä ja tiedonkeruuta, jolloin niistä saadaan tuotettua keskeisten muuttujien ja indikaattoreiden perusraportointi yhtenäisesti,
  2. laajennetaan ammattilaiskyselyitä hoitotyön ammattilaisiin (sairaanhoitajiin), 
  3. laaditaan vuoden 2014 kansalaiskyselyn pohjalta moduuli THL:n ATH-kyselyyn kartoittamaan kansalaisten kokemuksia sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisestä asioinnista, 
  4. määritellään Kanta-palveluille keskeiset lokitiedoista saatavat seurantaindikaattorit ja käynnistetään tiedonkeruu sekä 
  5. toteutetaan perustulosten julkaisu THL:n tietokantaraportteina 

Hanke toteutetaan mukana olevien osapuolten ja STM:n yhteistyöhankkeena. THL koordinoi tutkimusten etenemistä ja tiedonkeruuta niin, että tutkimukset tuottavat tiedot pohjoismaisessa eHealth-yhteistyössä sovittaviin eHealth-indikaattoreihin sekä OECD:n eHealth-indikaattoreihin. Näin luodaan mahdollisuus vertailla Suomen tietoja muiden maiden tilanteisiin.

Yhteistyökumppanit:

  • Oulun yliopisto (TH eKartta),
  • Itä-Suomen yliopisto (SH eKartta),
  • Aalto-yliopisto (PoLTe),
  • Lääkäriliitto (PoLTe),
  • Sairaanhoitajaliitto (PoSTe)
  • Tehy (PoSTe).