Koronaviruspotilaiden määrä sairaaloissa nousee edelleen - 74 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut kaksi rokoteannosta

Julkaisuajankohta 14.10.2021

Suomessa rokotusten kohdeväestöstä, eli 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista, 85 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, ja 74 prosenttia kaksi rokoteannosta 13.10. mennessä. Nykyisen arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on edelleen mahdollista saavuttaa lokakuun loppuun mennessä, mikäli rokotuskattavuuden nousu ei hidastu.

Viikolla 40 erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 109 uutta koronaviruspotilasta. Viimeisen neljän viikon aikana uusien erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tulleiden koronaviruspotilaiden viikoittainen määrä on noussut 60 potilaasta 109 potilaaseen. Tehohoitoon tuli viime viikolla 22 uutta koronaviruspotilasta, mikä on yhtä paljon kuin edellisellä viikolla.

Usean viikon ajan nähty testimäärien väheneminen on tasaantunut. Epidemiatilanteen hillitsemiseksi tärkeintä on kaikin keinoin edistää mahdollisimman korkeaa rokotuskattavuutta ja terveysturvallisia toimintatapoja alueellisella ja paikallisella tasolla. Alueellinen epidemiatilanne voi lisäksi edellyttää, että alueella tai kunnassa annetaan laaja-alaista informaatio-ohjausta sekä tehdään kansallista ohjeistusta tiukempia suosituksia tai rajoituksia.

10.10. mennessä erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 124 potilasta, joista 95 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 29 teho-osastoilla. Potilaiden määrä on kasvanut kahden viimeksi kuluneen viikon aikana erityisesti erikoissairaanhoidon muilla vuodeosastoilla. Sairaalahoidon tarpeen kääntyminen laskuun edellyttäisi sekä rokotuskattavuuden kasvua että tapausmäärien selvää vähenemistä. Tautiin liittyviä kuolemia oli 13.10. mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 111.

Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on merkittävästi suurempi rokottamattomilla kuin kaksi kertaa rokotetuilla. Viimeksi kuluneen kahden viikon aikana rokottamattomat 12−79-vuotiaat ovat joutuneet koronavirustartunnan vuoksi erikoissairaanhoitoon 19 kertaa useammin kuin saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotetut. Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on ollut suurin 50−79-vuotiailla, rokottamattomilla henkilöillä, joilla riski on 24-kertainen verrattuna saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotettuihin.

Uusia koronavirustartuntoja on ilmaantunut Suomessa kahden viimeksi kuluneen viikon aikana 140 sataatuhatta asukasta kohden, mikä on yli 30 prosenttia enemmän kuin näitä edeltävien kahden viikon aikana, jolloin tartuntoja ilmaantui 105 sataatuhatta asukasta kohden. Viikoittainen todettujen koronatapausten määrä on kuitenkin viimeiset kaksi viikkoa pysynyt lähes samana.

Jätevesitutkimusten avulla voidaan seurata koronaviruksen esiintymisen muutoksia lähes koko maassa. Viimeisimmällä seurantajaksolla virusta havaittiin aiempia viikkoja alhaisempia määriä suurimmassa osassa näytteenottopaikkoja.

Muuttunut ohjeistus testiin hakeutumisesta on vaikuttanut tehtyjen testien määrään. Viikolla 40 testejä tehtiin vain noin 1 900 vähemmän kuin edellisviikolla. Vähentyneet testausmäärät, testauksen kohdentaminen sekä mahdollisesti väestössä tunnistamatta jääneet tartunnat ovat viime viikkoina näkyneet positiivisten näytteiden osuuden nousuna. Viikolla 40 testatuista näytteistä oli positiivisia 5 prosenttia. Osuus on lähes sama kuin edellisellä viikolla, jolloin se oli 4,9 prosenttia.

Epidemiologista tilannetta seurataan viikoittain. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurantaraportti julkaistaan Hybridistrategian seurantaraportit –verkkosivuilla torstai-iltapäivisin.

Lisätietoja:

Mia Kontio
johtava asiantuntija, THL
[email protected]

Pasi Pohjola
johtaja, STM
[email protected]

Mika Salminen
johtaja, THL
[email protected]

Otto Helve
ylilääkäri, THL
[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto korona - thlfi koronaepidemia - thlfi koronarokotteet - thlfi koronavirus - thlfi news