Pneumokokki voi aiheuttaa vakavan infektion – lapset ja riskiryhmiin kuuluvat saavat rokotteen maksutta

Julkaisuajankohta 5.2.2024 8.34
Uutinen

Pneumokokki eli Streptococcus pneumoniae on bakteeri, joka aiheuttaa tavallisia ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Joskus se voi aiheuttaa myös vakavan sairaalahoitoa vaativan taudin, kuten keuhkokuumeen, aivokalvontulehduksen tai verenmyrkytyksen. Pneumokokkibakteerin aiheuttama verenmyrkytys tai aivokalvontulehdus on Suomessa kuitenkin harvinainen.

Jotkin perussairaudet lisäävät riskiä sairastua vakavaan pneumokokkitautiin. Siksi riskiryhmiin kuuluvat saavat pneumokokkirokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa. Näitä riskiryhmiä ovat: 

  • kaikki kantasolusiirteen saaneet
  • alle 75-vuotiaat vaikeaa munuaissairautta sairastavat
  • alle 75-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset
  • 65–84-vuotiaat astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavat.

Myös pikkulapset ovat erityisen alttiita pneumokokkitaudeille. Siksi kaikki alle 5-vuotiaat lapset saavat rokotukset maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Rokotukset annetaan yleensä neuvolakäyntien yhteydessä. 

Pneumokokkirokote ehkäisee pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia tauteja ja niihin liittyviä jälkitauteja. Esimerkiksi keuhkokuumeista kuitenkin vain osa on pneumokokin aiheuttamia, joten rokote ei ehkäise muiden taudinaiheuttajien aiheuttamia keuhkokuumeita. 

Kansallisen rokotusohjelman rokotteet ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

Lisätietoja pneumokokkirokotteen kohderyhmistä voi kysyä tarvittaessa omalta terveysasemalta tai hoitavalta lääkäriltä.

Lisätiedot

Mikä on pneumokokki? (THL)

Pneumokokkirokotteet (THL)

Kenelle ilmainen pneumokokkirokote? (THL)

Anniina Virkku
asiantuntijalääkäri
THL
[email protected] 
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto rokotukset