Porvoon EHEC-tartuntojen yhteyttä kouluruokailuun selvitetään – THL muistuttaa EHEC-näytteiden lähettämisestä tyypitettäväksi

Julkaisuajankohta 11.10.2024 13.56
Uutinen

Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuolto selvittää yhteistyössä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa Porvoossa todettujen EHEC-tartuntojen yhteyttä kouluruokailuun. Koulussa nautittujen elintarvikkeiden ja sairastumisen yhteyttä selvitetään kysely- ja laboratoriotutkimuksilla.

Tartuntatautirekisteriin on syys-lokakuussa ilmoitettu tavanomainen määrä EHEC-tartuntoja. Kesäkuun 2024 alusta lähtien Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on vastaanottanut vain vakaviin taudinkuviin, epidemioihin tai muuhun erikseen sovittuun tarpeeseen liittyvät EHEC-kannat tai -näytteet.

THL muistuttaa, että laboratoriolle tulee ilmoittaa potilaan oirekuva, jotta oikeat näytteet osataan lähettää THL:een tyypitettäväksi. Tyypitystarpeesta pyydetään myös ilmoittamaan THL:lle puhelimitse tai sähköpostilla.

Pikkulapset ja ikääntyneet muita alttiimpia EHEC-infektion vaikeammille muodoille

EHEC-infektion tavallisimmat oireet ovat ripuli ja vatsakrampit. Vaikeammassa taudinkuvassa voi olla veriripulia. Oireet alkavat yleensä 3–4 vuorokautta tartunnan jälkeen. 

Muutamalle prosentille tartunnan saaneista kehittyy hemolyyttis-ureeminen oireyhtymä (HUS), joka voi johtaa pysyvään munuaisvaurioon. Pikkulapset ja iäkkäät ovat muita alttiimpia sairastumaan EHEC-infektion vaikeampiin muotoihin. 

Kun EHEC-tartunta todetaan tai kun sitä epäillään vakavan taudinkuvan perusteella taudin aiheuttajaksi, hoitavan lääkärin tulee ottaa yhteyttä potilaan asuinkunnan tartuntataudeista vastaavaan lääkäriin, joka tekee päätökset tarvittavista tartuntojen torjuntatoimenpiteistä.  Elintarvike- tai vesivälitteistä epidemiaa epäiltäessä, kunnan epidemiaselvitystyöryhmä tekee ilmoituksen THL:lle.

EHEC-tartuntoja ilmoitetaan vuosittain noin 300. Niistä noin 70 prosenttia on peräisin Suomesta. Hyvin pieni määrä bakteereita, vain 10–100 kappaletta, voi aiheuttaa infektion. 

EHEC tarttuu eläimen tai ihmisen ulosteen saastuttaman elintarvikkeen, juomaveden tai uimaveden välityksellä, käsien välityksellä tai suorassa eläinkontaktissa. Raaka liha, pastöroimattomat maitotuotteet ja saastuneet vihannekset ovat yleisimpiä elintarvikevälitteisen tartunnan lähteitä. 

Tartuntoja voidaan torjua välttämällä raa’an lihan, pastöroimattomien maitotuotteiden ja puhdistamattoman veden nauttimista, huuhtelemalla kasvikset huolellisesti sekä noudattamalla hyvää käsihygieniaa wc-käyntien, eläinkontaktien ja ruokailujen yhteydessä.

Lisätietoja

Uutinen: Porvoossa todettujen muutaman EHEC-tartunnan alkuperä ei ole vielä selvinnyt (Porvoon kaupunki)

Mikä on EHEC? (THL)

EHEC laboratoriotutkimukset (THL)

EHEC toimenpideohje

Ruska Rimhanen-Finne (EHEC-infektioiden seuranta ja torjunta)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]

Saara Salmenlinna (EHEC-tyypitykset)
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7944
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset ehec - Infektiotaudit ja rokotukset