Tammikuussa asepalveluksen aloittavan kannattaa hakea maksuton influenssarokote jo ennen palveluksen alkua
Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Tammikuussa asepalveluksen aloittavilla on oikeus maksuttomaan influenssarokotukseen samalla tavoin kuin muilla influenssarokotusten kohderyhmiin kuuluvilla. Ohjeita rokotuksen ajanvaraukseen voi katsoa oman kunnan verkkosivuilta. Influenssarokote kannattaa hakea jo ennen asepalveluksen alkua.
”Influenssavirus leviää helposti tiiviisti asutuissa olosuhteissa, ja terveidenkin aikuisten influenssa voi olla rajuoireinen. Toipuminen voi viedä aikaa, ja taudin jälkeen voi saada vielä jälkitaudin, kuten keuhkokuumeen tai sydänlihastulehduksen. Influenssarokote suojaa sekä omaa että muiden terveyttä ja ehkäisee viruksen leviämistä”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner.
Rokotteen voi saada myös asepalveluksen alkaessa
Jos asepalvelukseen astuva ei ole saanut influenssarokotusta syksyn aikana, rokotuksen voi saada myös, kun astuu palvelukseen. Alkuvuodesta otettu rokote ei kuitenkaan välttämättä ehdi antaa riittävää suojaa ennen influenssaepidemian alkamista. Rokotuksesta on kuitenkin hyötyä, sillä eri influenssavirukset kulkeutuvat Suomeen eri aikoina pitkin talvea ja kevättä.
Influenssarokote voidaan antaa myös yhtä aikaa tai millä aikavälillä tahansa muun rokotteen, esimerkiksi koronarokotteen, kanssa.
”Myös koronarokotus on hyvin tärkeä varusmiespalveluksen aikana, koska niissä olosuhteissa tartunnat leviävät herkästi. Koronarokotuskin kannattaa siis ottaa viimeistään nyt, jos sitä ei ole vielä ottanut”, Scherleitner sanoo.
Influenssarokotteita edelleen hyvin jäljellä
Influenssarokotukset ovat edenneet hyvin, ja rokotteita on edelleen hyvin jäljellä. Kansalliseen rokotusohjelmaan on hankittu kaksi miljoonaa pistettävää rokoteannosta ja 116 000 nenäsumuteannosta. Niillekin paikkakunnille, joista rokotteet ovat tilapäisesti loppuneet, on tulossa lisää rokotteita. Yli 65-vuotiaat ovat ottaneet rokotuksia viime kautta innokkaammin.
”Valtakunnalliseen rokotusrekisteriin on kirjattu jo noin miljoona annettua kansallisen rokotusohjelman influenssarokotusta, mutta luvussa voi olla puutteita muun muassa tiedonsiirron vuoksi. Mikäli kuulut kansallisen rokotusohjelman kohderyhmään, maksuton influenssarokote kannattaa edelleen hakea”, sanoo Scherleitner.
Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa, mutta viime aikoina tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu aiempia viikkoja enemmän influenssa A- ja B -löydöksiä eri puolilta Suomea. Myöskään Euroopassa influenssaepidemia ei ole vielä alkanut.
THL seuraa influenssakauden etenemistä ja päivittää ajantasaista influenssakatsausta koko kauden ajan.
Lisätiedot
Varusmiespalveluksen aloittavien influenssarokotukset
(THL)
Mikä on influenssa?
(THL)
Influenssarokote
(THL)
Ajantasainen influenssakatsaus
(THL)
Annetut influenssarokotukset kaudella 2021—2022
(THL)
Anna Scherleitner
asiantuntijalääkäri (rokottaminen ja rokotteet)
THL
p. 029 524 8371
[email protected]
Niina Ikonen
johtava asiantuntija (influenssan seuranta)
THL
p. 029 524 8413
[email protected]
Hanna Nohynek
ylilääkäri (rokottaminen ja rokotteet)
THL
p. 029 524 8246
[email protected]