Varusmiespalveluksen aloittavien influenssarokotukset

Influenssavirus leviää helposti varuskuntaoloissa. Terveidenkin aikuisten influenssa voi olla rajuoireinen ja toipuminen voi viedä aikaa. Influenssan jälkeen voi sairastua bakteerin aiheuttamaan jälkitautiin, kuten

  • keuhkoputken tulehdukseen
  • poskionteloiden tulehdukseen
  • keuhkokuumeeseen.

Fyysinen rasitus influenssan aikana voi aiheuttaa jälkitautina sydänlihastulehduksen.

Mikä on influenssa?

Influenssarokotuksen saa joko omalta terveysasemalta tai varuskunnasta

Jos aloittaa palveluksensa tammikuussa, influenssarokote kannattaa ottaa jo marras- tai joulukuussa. Jos palvelukseen astuva ei ole saanut influenssarokotusta syksyn aikana, hänelle tarjotaan rokotusta, kun hän astuu palvelukseen.

Jos rokote annetaan vasta tammikuussa varusmiespalveluksen alkaessa, henkilö ei välttämättä ehdi saada riittävää suojaa ennen influenssaepidemian alkamista. Rokotuksesta on kuitenkin hyötyä, sillä eri influenssavirukset kulkeutuvat Suomeen eri aikoina pitkin talvea ja kevättä.

Tammikuussa palveluksensa aloittavilla on oikeus maksuttomaan influenssarokotukseen samalla tavoin kuin muilla influenssarokotusten kohderyhmiin kuuluvilla.

Rokotusten käytännön järjestelyistä päättää kunta. Hyvinvointialueet tiedottavat rokotusjärjestelyistä. Rokotus voidaan antaa esimerkiksi omalla terveysasemalla tai opiskeluterveydenhuollossa.  

Pistoksena annettava influenssarokote

Saatu influenssarokotus näkyy Omakannassa

Rokotukseen tulevalta ei tarvitse pyytää todistusta varusmiespalveluksen alkamisesta. Henkilön oma ilmoitus riittää.

Influenssarokotus on tärkeää kirjata asianmukaisesti, jotta tieto siitä näkyy Omakannassa. Tällöin palvelukseen astuva voi näyttää asepalveluksen alettua todisteen influenssarokotuksesta esimerkiksi puhelimesta Omakannan kautta. 

Jos varusmiespalveluksen tammikuussa aloittava ei ole saanut influenssarokotusta, hänelle tarjotaan rokotus varuskunnassa.

Muuna aikana varusmiespalveluksensa aloittaneiden rokotuksista huolehtii Puolustusvoimat. Heille tarjotaan maksuton rokote varuskunnissa syksyn aikana.

Lisää aiheesta

Puolustusvoimissa annettavat rokotukset

Tässä osiossa: