THL selvittää hepatiitti E -tartuntojen yhteyttä meetvurstiin

Julkaisuajankohta 7.3.2024 11.26
Uutinen

THL:n tartuntatautirekisteriin on tammi-helmikuun aikana ilmoitettu 81 hepatiitti E-tapausta eri puolilta Suomea. Puolet tapauksista on joutunut sairaalahoitoon.

THL:n haastattelemista 30 tapauksesta 27 mainitsi nauttineensa eri tuotemerkkien meetvurstia tai salamia sairastumistaan edeltävästi. Hepatiitti E -virustartunnan saaneille ja väestörekisteristä satunnaisotannalla valituille vertailuhenkilöille on lähetetty kysely, jolla kartoitetaan tarkemmin lihatuotteiden syömistä.

Ruokavirasto on tutkinut elintarvikenäytteitä THL:n selvityksissä esiin tulleiden tuotemerkkien perusteella. Kotimaisen valmistajan valmistamassa meetvurstissa on todettu hepatiitti E-virusta. Kyseisiä tuote-eriä ei ole enää myynnissä.

THL genotyypittää tapausten näytteissä todetut hepatiitti E-virukset ja pyrkii vertaamaan niitä meetvurstista löytyneisiin viruksiin. Selvityksen etenemisestä kerrotaan THL:n infektio- ja rokotusuutisissa.

Ihmiset saavat tartunnan yleensä elintarvikkeista

Hepatiitti E on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Hepatiitti E -infektio on suurimmalla osalla tartunnan saaneista oireeton. Tartunnan oireita voivat olla muun muassa kuume, vatsatautioireet ja ihon ja silmän kovakalvon keltaisuus. Oireet ilmaantuvat keskimäärin 40 päivän kuluttua tartunnan saamisesta.

Ihminen saa tartunnan yleensä elintarvikkeiden välityksellä. Hepatiitti E -virus voi levitä ihmisten tai eläinten ulosteen välityksellä veteen ja elintarvikkeisiin ja sitä esiintyy myös tartunnan saaneen eläimen sisäelimissä. Tartunnan voi saada myös suorassa kontaktissa virusta erittävän ihmisen tai eläimen ulosteeseen.

Meetvursti ja salami ovat kestomakkaroita, jotka kypsennetään kylmäsavustusmenetelmällä. Hepatiitti E-virukset saattavat säilyä kylmäsavustetuissa kestomakkaroissa, jos virusta on ollut raaka-aineissa. Normaali ruoan kuumennus tuhoaa hepatiitti E -viruksen. 

Lisätiedot

Meetvurstista todetun hepatiitti E-viruksen yhteyttä sairastumisiin selvitetään (Ruokaviraston tiedote 7.3.2024) 

Mikä on hepatiitti E (THL)

Alkuvuonna on todettu tavanomaista enemmän hepatiitti E -tartuntoja – lihatuotteiden mahdollisuutta taudin aiheuttajana selvitetään (THL:n uutinen 13.2.2024)

Tammikuussa on todettu tavanomaista enemmän hepatiitti E -tartuntoja – THL selvittää lisääntymisen syytä (THL:n uutinen 24.1.2024)
 
Ruska Rimhanen-Finne (hepatiitti E -seuranta ja epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected] 

Päivi Laurila (virusten tyypitys)
erityisasiantuntija
THL
p. 029 524 8023
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset hepatiitti e - Infektiotaudit ja rokotukset