THL sitoutuu valtioneuvoston rasisminvastaiseen kampanjaan – rasismia voidaan kitkeä vain konkreettisilla teoilla

Julkaisuajankohta 27.8.2024 11.31
Uutinen

Rasisminvastaiseen kampanjaan osallistumisen lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tukee työyhteisöjä uudenlaisten, antirasististen työtapojen oppimisessa.

Suomalainen yhteiskunta on aina ollut väestöltään monimuotoinen, ja viime vuosikymmeninä väestön monimuotoisuus on maahanmuuton myötä edelleen lisääntynyt. 

Tutkimusten mukaan rasistinen syrjintä on Suomessa merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Sitä kokevat sekä Suomessa syntyneet että muualta tänne muuttaneet. Esimerkiksi THL:n MoniSuomi-tutkimuksessa nousi esiin, että ulkomaalaistaustaisista erityisesti Afrikasta ja Lähi-idästä tulleet kokevat etnisyyteen, alkuperään ja ihonväriin perustuvaa syrjintää elämän eri osa-alueilla. 

Valtioneuvoston kanslia on aloittanut rasisminvastaisen kampanjan, joka kutsuu kaikki yhteisöt, yritykset, järjestöt ja organisaatiot mukaan rakentamaan yhdenvertaista, rasismista vapaata Suomea konkreettisin teoin. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sitoutuu valtioneuvoston rasisminvastaiseen kampanjaan listaamalla konkreettisia antirasistisia tekoja oman organisaation yhdenvertaisuustyössä. Yhtenä toimenpiteenä THL:n henkilöstö suorittaa verkkokoulutuksen antirasismista vuoden 2025 aikana.

”Yhdenvertaisessa yhteiskunnassa jokaisella tulisi olla mahdollisuus toteuttaa omaa potentiaaliaan, kokea kuuluvuuden tunnetta ja päästä osaksi erilaisia yhteisöjä. Moninaisuuden kunnioittaminen tarkoittaa sitä, että kaikki tulevat nähdyksi ja saavat arvostusta, esimerkiksi sote-palveluissa, oppilaitoksissa, harrastuksissa ja työssä”, kertoo kehittämispäällikkö Mona Eid

THL tukee työyhteisöjä antirasistissa toimintatavoissa – organisaatiot voivat hakea mukaan uuteen koulutukseen

Väestörakenteen muuttuessa uutta työvoimaa tarvitaan. Moninaisuus on osa arkea jo monilla toimialoilla ja organisaatioissa, ja yhdenvertaisuuden varmistaminen työpaikoilla korostuu. 

Rasisminvastaiseen kampanjaan osallistumisen lisäksi THL tukee työyhteisöjä uudenlaisten, antirasististen työtapojen oppimisessa. 

THL:n uudessa hankkeessa ”Antirasistisen työotteen vahvistaminen: kiihdyttämistä ja valtavirtaistamista” järjestetään vuoden kestävä, maksuton kiihdyttämö-koulutus antirasistisista toimintatavoista. 

Kiihdyttämö toteutetaan vuoden 2025 aikana. Siihen voivat osallistua monenlaiset organisaatiot eri sektoreilta. Mukaan valitut osallistujat saavat kohdennettua tukea, ja he osallistuvat oppimisprosessiin antirasistisen työotteen vahvistamiseksi omassa organisaatiossaan.

”Toivomme kiihdyttämöön erilaisia organisaatioita, jotka haluavat vahvistaa antirasistisia rakenteitaan. Kiihdyttämön tapaamisissa osallistujat oppivat monimenetelmällisesti antirasismista, työstävät ja etsivät ratkaisuja oman organisaationsa konkreettiseen ongelmaan sekä verkostoituvat toisiin toimijoihin”, Eid sanoo. 

Haku kiihdyttämöön on auki. Oppimisprosessiin valitaan mukaan 15 organisaatiota, jotka sitoutuvat kymmeneen, pääosin Helsingissä toteutettavaan lähitapaamiseen 29.11.2024–5.11.2025. 

Hae mukaan kiihdyttämöön

Hae mukaan kiihdyttämöön: hakukuulutus ja -lomake

Haku kiihdyttämöön sulkeutuu 28.10.2024.

Järjestämme 9.10.2024 klo 9.15–11.15 Teamsissä kiihdyttämön kyselytunnin, jossa saat lisätietoja kiihdyttämön toiminnasta.

Lisätietoja:

Mona Eid (antirasismi ja VNK:n kampanja)
projektipäällikkö
THL
puh. 029 524 8707
[email protected]

Yacine Kalke (kiihdyttämö)
erikoissuunnittelija
THL
puh. 029 524 7029
[email protected]

Lue lisää:

Valtioneuvoston tiedote 27.8: Me puhumme teoin -kampanja haastaa toimijoita käytännön tekoihin rasismia vastaan

Antirasistisen työotteen vahvistaminen: kiihdyttämistä ja valtavirtaistamista -hanke
Kiihdyttämön toteuttaa Antirasistisen työotteen vahvistaminen: kiihdyttämistä ja valtavirtaistamista -hanke. Hanketta rahoittaa Euroopan unionin sisäasioiden Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF).

Verkkokoulutus antirasismista ammattilaisille (THL)
Avoin, itsenäisesti suoritettava koulutus on suunniteltu erityisesti sosiaali- ja terveysalan, kasvatus- ja opetusalan sekä turvallisuusalan ammattilaisille ja opiskelijoille. Sitä voi kuitenkin hyödyntää jokainen, joka pyrkii vahvistamaan yhdenvertaisempaa ja syrjimätöntä työotetta.

MoniSuomi-tutkimuksen verkkoraportti 2022: syrjintäperusteet

Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus Pääsivusto tutkimusohjelma1eriarvoisuus