THL förbinder sig till statsrådets antirasistiska kampanj – rasism kan endast utrotas genom konkreta handlingar

Utgivningsdatum 27.8.2024 11.31 | Publicerad på svenska 27.8.2024 kl. 15.01
Nyhet

Utöver att delta i kampanjen mot rasism stöder THL arbetsplatser när de ska lära sig nya, antirasistiska arbetssätt.

Det finländska samhället har alltid haft en heterogen befolkning och under de senaste decennierna har mångfalden ökat ytterligare i och med invandringen. 

Undersökningar visar att rasistisk diskriminering är ett betydande samhällsproblem i Finland. Både personer som är födda i Finland och personer som har flyttat hit upplever det. Till exempel framkom det i THL:s undersökning MoniSuomi att personer med utländsk bakgrund, särskilt från Afrika och Mellanöstern, upplever diskriminering på grund av etnicitet, ursprung och hudfärg i olika delområden i livet. 

Statsrådets kansli har inlett en kampanj mot rasism som bjuder in alla samfund, företag och organisationer att vara med och genom konkreta handlingar bygga upp ett jämlikt Finland som är fritt från rasism. 

Institutet för hälsa och välfärd (THL) förbinder sig till statsrådets kampanj genom att räkna upp konkreta antirasistiska handlingar i den egna organisationens likabehandlingsarbete. En av åtgärderna är en webbutbildning om antirasism som THL:s personal ska genomgå under 2025.

"I ett jämlikt samhälle borde var och en ha möjlighet att förverkliga sin egen potential, uppleva en känsla av tillhörighet och bli en del av olika gemenskaper. Respekt för mångfalden innebär att alla blir sedda och respekteras, till exempel inom social- och hälsovårdstjänster, läroinrättningar, fritidsintressen och på jobbet", berättar utvecklingschef Mona Eid

THL stöder arbetsplatser i antirasistiska verksamhetssätt – organisationer kan söka till en ny utbildning

När befolkningsstrukturen förändras behövs ny arbetskraft. Mångfalden är redan en del av vardagen inom många branscher och organisationer, och säkerställandet av likabehandling på arbetsplatserna betonas. 

Utöver att delta i kampanjen mot rasism stöder THL arbetsplatser när de ska lära sig nya, antirasistiska arbetssätt. 

Inom THL:s nya projekt "Befästa ett antirasistiskt arbetssätt: stimulans och mainstreaming" ordnas en ettårig avgiftsfri accelerationsutbildning om antirasistiska verksamhetssätt. 

Acceleratorn genomförs under 2025. I den kan många slags organisationer från olika sektorer delta. Deltagarna som valts ut får riktat stöd och deltar i en inlärningsprocess för att stärka det antirasistiska arbetssättet i sin egen organisation.

"Vi hoppas att olika slags organisationer som vill stärka sina antirasistiska strukturer ska delta i acceleratorn. Under mötena lär sig deltagarna om antirasism genom flera metoder, bearbetar och söker lösningar på konkreta problem i den egna organisationen samt bildar nätverk med andra aktörer", säger Eid. 

Ansökningen till acceleratorn är öppen. Till inlärningsprocessen väljs 15 organisationer ut som förbinder sig till tio närmöten som huvudsakligen ordnas i Helsingfors mellan den 29 november 2024 och den 5 november 2025. 

Sök till accelerationsprocess

Sök till acceleratorn: kungörelse om ansökan och ansökningsblankett (på finska)

Ansökan till acceleratorn stänger den 28 oktober 2024.

Den 9 oktober 2024 kl. 9.15–11.15 ordnar vi en frågetimme på Teams där du får mer information om acceleratorns verksamhet.

Mer information:

Mona Eid (antirasism och SRK:s kampanj)
projektchef
THL
tfn 029 524 8707
[email protected]

Yacine Kalke (acceleratorn)
specialplanerare
THL
tfn 029 524 7029
[email protected]

Läs mer:

SRK:s nyhet (publiceras 27.8): Kampanjen ”Handlingar, inte bara ord” sporrar till praktiska åtgärder mot rasism

Befästa ett antirasistiskt arbetssätt: stimulans och mainstreaming
Acceleratorn genomförs av projektet Befästa ett antirasistiskt arbetssätt: stimulans och mainstreaming. Projektet finansieras av Europeiska unionens asyl-, migrations- och integrationsfond (AMIF).

Webbutbildning om antirasism för yrkespersoner (THL)
Den öppna, självständiga utbildningen har planerats särskilt för yrkesutbildade personer och studerande inom social- och hälsovården, den pedagogiska sektorn och utbildningssektorn samt säkerhetsbranschen. Den kan dock vara till nytta för alla som eftersträvar mer jämlika och icke-diskriminerande arbetssätt.

Webbrapport om undersökningen MoniSuomi 2022: diskrimineringsgrunder (på finska) 

Huvudwebbplats Maahanmuutto ja kulttuurinen moninaisuus tutkimusohjelma1eriarvoisuus