Työ yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi on käynnistynyt osalla hyvinvointialueista

Julkaisuajankohta 11.4.2024 13.04
Uutinen

Hyvinvointialueista 13 on laatimassa tai jo laatinut suunnitelman yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kevään aikana hyvinvointialueille tekemästä tiedonkeruusta. Toiminnallisissa suunnitelmissa konkreettisia tavoitteita ja toimia on suunnattu eniten toiminnan johtamiseen ja palveluiden järjestämiseen.

Kuvituskuva risteys

Uudistuvan sosiaali- ja terveydenhuollon yhtenä tavoitteena on ollut aiempaa tarkoituksenmukaisemmat ja yhdenvertaisemmat sote-palvelut, joiden myötä myös terveyden eriarvoisuutta saadaan kavennettua. Lakisääteiset toiminnalliset yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat ovat tärkeitä työkaluja tavoitteeseen pääsemiseksi.

Selvitimme ensimmäistä kertaa lakisääteisten yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien tilaa hyvinvointialueilla. Saimme 13 vastausta, vastausprosentin ollessa siten 59 %. Halusimme tietää, kuinka lakisääteistä yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistämistä suunnitellaan, toteutetaan ja seurataan sekä millaista ihmisiin kohdistuvien vaikutusten ennakkoarviointia hyvinvointialueilla tehdään.

 ”On tärkeä muistaa, että yhdenvertaisuus ja yhdenvertaiset palvelut ovat laajempi kokonaisuus kuin esimerkiksi sote-palveluiden palveluverkkoratkaisut. Tosiasiallisen yhdenvertaisuuden toteutuminen tapahtuu operatiivisella tasolla, ja siihen vaikuttavia ja ohjaavia ratkaisuja tehdään strategisella tasolla”, toteaa THL:n kehittämispäällikkö Anne Sahrio.

Kyselyyn vastanneista 54 % kertoo lakisääteisten toiminnallisten suunnitelmien yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi olevan vielä kesken, mutta suunnitelmia laaditaan parhaillaan. Suurin osa vastanneista arvioi suunnitelmien valmistuvan kuitenkin 1–2 vuoden sisällä. Suurin osa vastaajista (69 %) ilmoittaa hyvinvointialueen ylimmän johdon ohjaavan ja seuraavan toiminnallisten suunnitelmien toimeenpanoa.

Yli puolet vastanneista raportoi, että työlle on nimetty koordinaattori. Konkreettisia tavoitteita ja toimia on suunnattu eniten toiminnan johtamiseen ja palvelujen järjestämiseen. Palvelutuotantoon, viestintään ja osaamisen kehittämiseen liittyy myös tavoitteita ja toimia reilulla puolella vastanneista. Konkreettisten tavoitteiden ja toimien suuntaamisesta digipalveluihin raportoi puolestaan vajaa neljännes vastanneista.

Yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvon näkökulma on integroitu hyvinvointikertomukseen ja  -suunnitelmaan

Hyvinvointialueiden on seurattava alueensa väestön hyvinvointia ja terveyttä muun muassa väestöryhmittäin. Yhdenvertaisuuden toteutumisen huomioiminen on erityisen tärkeää sellaisten asiakasryhmien kohdalla, jotka ovat vaarassa joutua syrjinnän kohteeksi tai joiden asemaan liittyy erityisiä haasteita. Kyselymme perusteella yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvon näkökulma on integroitu erityisesti hyvinvointikertomukseen ja -suunnitelmaan, mutta myös esimerkiksi osallisuusohjelmaan ja palvelustrategiaan. Harvemmin integrointia on tehty eri asiakkuussegmenteille kohdennettuihin suunnitelmiin ja ohjelmiin.

Suunnitelmien tavoitteet ja toimenpiteet koskevat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädännössä mainituista syrjintäperusteista eniten sukupuolta, ikää, terveydentilaa ja vammaisuutta. Kuitenkin 46 % vastanneista raportoi myös tilanteen olevan hyvin kesken tai kysymykseen ei voi vastata. Esimerkkejä tavoitteista ja toimenpiteistä, joissa syrjintäperusteet on huomioitu, ovat muun muassa esteettömyys ja saavutettavuus, tulkki- ja omakielinen palvelu, asiakas- ja potilasohjeet, järjestöyhteistyön vahvistaminen, vähemmistöryhmien kuuleminen, henkilöstön osaamisen vahvistaminen sekä asiakasraadit.

Mitä laajemmin ihmisiin kohdistuvien vaikutusten ennakkoarviointia tehdään, sitä todennäköisemmin yhdenvertaisuus toteutuu palveluissa

Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten ennakkoarviointia tehdään vastausten perusteella pääsääntöisesti satunnaisesti tai tarvittaessa. Kolme hyvinvointialuetta kertoo tekevänsä ihmisiin kohdistuvien vaikutusten ennakkoarviointia systemaattisesti aina tai lähes aina. Enemmistö vastanneista raportoi tarkastelevansa yhdenvertaisuusvaikutuksia sekä hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia, kun taas esimerkiksi mielenterveysvaikutuksia raportoi tarkastelevansa vain 25 % vastanneista. Niin ikään esimerkiksi lapsivaikutuksia tai risteäviä ja kasautuvia vaikutuksia raportoi arvioivansa vajaa puolet eli 42 % vastanneista.

Opas hyvinvointialueiden työn tueksi valmisteilla

Kyselyssä selvitettiin myös hyvinvointialueiden yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyön tuen tarpeita. Hyvinvointialueet kaipaavat selkeää ohjeistusta suunnitteluprosessiin ja suunnitelmien sisältöihin sekä valtakunnallista tukea yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön.

Yhdenvertaisuussuunnittelun käytäntöjä ja osaamista vahvistavassa Hyvin suunniteltu -hankkeessa kaksi hyvinvointialuetta pilotoi suunnittelua THL:n tukemana. Lisäksi hankkeessa laaditaan hyvinvointialueiden tarpeisiin räätälöity opas toiminnalliseen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitteluun. Opas julkaistaan kesän 2024 aikana. 

”Hyvinvointialueiden yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelun piloteissa on ansiokkaasti testattu hyviä käytänteitä, joita tullaan avaamaan hankkeessa julkaistavassa oppaassa. Tarkoitus on, että opas tarjoaa tukea yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön konkreettisten esimerkkien avulla” toteaa Hyvin suunniteltu -hankkeen THL:n osakokonaisuuden vetäjä Johanna Vihtari.

Tukea yhdenvertaisuus ja tasa-arvotyöhön saa myös THL:n ja Kuntaliiton yhteistyössä koordinoimasta hyvinvointialueiden ja kuntien yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioiden (YHTA) -verkostosta. 

”YHTA-verkostolle järjestetyissä tapaamisissa haetaan ratkaisuja yhdessä eri toimijoiden kanssa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön” kertoo verkoston koordinaattori Johanna Vihtari. 

Linkkejä aihepiiristä

Vinkkejä tasa-arvosuunnitteluun

Vinkkejä yhdenvertaisuuden edistämiseen

Liity kuntien ja hyvinvointialueiden YHTA-verkostoon, josta saat tietoa ja tukea yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen: Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioiden tiedotuslista kunnille ja hyvinvointialueille

Hyvin suunniteltu -hanke

Lisätietoja

Selvitys hyvinvointialueiden työstä yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi:
Anne Sahrio, kehittämispäällikkö
[email protected]

Hyvin suunniteltu -hanke:
Johanna Vihtari, erikoissuunnittelija
[email protected]

Sote-palvelujen johtaminen Sote-palvelujen johtaminen Sukupuolten tasa-arvo