Vauvamyönteisyysohjelma vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastoille sekä lastenosastoille
Vauvamyönteisyysohjelma vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastoille sekä lastenosastoille (neo-BHFI) koostuu kolmesta ohjaavasta periaatteesta ja vauvamyönteisyyskriteereistä – askeleista onnistuneeseen imetykseen.
Ohjaavat periaatteet
- Henkilökunnan asenteen äitiä kohtaan täytyy keskittyä äidin yksilölliseen tilanteeseen.
- Yksikkö tarjoaa perhekeskeistä hoitoa ja hoitoympäristö tukee perhekeskeisen hoidon tarjoamista.
- Hoitojärjestelmän täytyy varmistaa hoidon jatkuvuus raskaudesta kotiutumisen jälkeiseen aikaan.
Vauvamyönteisyyskriteerit – askeleet onnistuneeseen imetykseen
- Tehkää työyhteisöön kirjallinen imetyksen edistämisen toimintaohjelma, josta tiedotetaan säännöllisesti henkilökunnalle.
- Varmistakaa henkilöstön riittävyys ja kouluttakaa henkilökunta niin, että heillä on riittävät tiedot ja taidot tukea imetystä.
- Antakaa tietoa imetyksen tärkeydestä ja siitä, miten imetys onnistuu niille äideille, jotka ovat sairaalahoidossa uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen tai syntyvällä lapsella epäiltävän sairauden vuoksi.
- Mahdollistakaa välitön, keskeytyksetön ja jatkuva ihokontakti tai kenguruhoito ja tukekaa äitejä aloittamaan imetys heti synnytyksen jälkeen, kun se on mahdollista.
- Tukekaa äitejä ylläpitämään imetystä ja maidoneritystä sekä voittamaan niihin liittyviä haasteita. Vakiinnuttakaa varhain alkava imetys siten, että vauvan vointi on ainoa kriteeri imetyksen aloittamiselle.
- Älkää tarjotko vauvoille muuta ruokaa tai juomaa kuin rintamaitoa, elleivät lääketieteelliset syyt sitä edellytä.
- Mahdollistakaa äideille ja vauvoille yhdessäolo ja imetyksen harjoittelu ympärivuorokautisesti.
- Auttakaa äitejä tunnistamaan ja reagoimaan vauvan viesteihin. Tukekaa vauvan viestien mukaista imetystä tai tarvittaessa varmistettua vauvantahtista imetystä.
- Käyttäkää vaihtoehtoisia lisämaidon antotapoja pullon sijaan vähintään siihen saakka, kunnes imetys sujuu hyvin. Kertokaa äideille tuttien, tuttipullojen ja rintakumien käytön riskeistä.
- Ohjatkaa vanhempia jatkamaan imetystä kotiutuksen jälkeen ja varmistakaa, että he saavat tarvittaessa oikea-aikaista tukea, ohjausta ja hoitoa.
Vauvamyönteisyyssertifikaatti
Vauvamyönteisyyssertifikaatti kertoo, että terveydenhuollon yksikkö tukee imetyksen onnistumista.
Itsearviointi
Itsearviointityökalu on vauvamyönteisyyskriteereihin perustuva seuranta- ja arviointiväline.
Työkalun kysymysten avulla selvitetään, miten vauvamyönteisyyskriteerit toteutuvat. Työkalua kannattaa käyttää säännöllisesti toiminnan kehittämisen tukena.
Terveydenhuollon yksikkö voi osoittaa työkalun avulla, että vauvamyönteisyyskriteerit täyttyvät. Kun sairaala pyytää auditointia, hakemukseen liitetään viimeisin täytetty itsearviointityökalu.
Jos yksikkö vastaa useimpiin kysymyksiin kyllä, tilanne on hyvä. Jos ei-vastauksia on paljon, yksikön toimintaa pitää vielä kehittää ennen kuin voi pyytää ulkoista auditointia.
Itsearviointityökalu vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastoille, Neo-BFHI (pdf)
Äidinmaidonkorvikekoodi
Äidinmaidonkorvikkeiden kansainvälisen markkinointikoodin eli WHO-koodin tavoitteena on turvata ja edistää rintaruokintaa.
Terveydenhuollon tiloja ei saa käyttää äidinmaidonkorvikkeen valmisteiden käytön edistämiseen. Valmisteita ei saa asettaa näytteille, niitä ei saa mainostaa eikä jälleenmyyjän aineistoa saa jakaa muuten kuin terveydenhuoltoviranomaisten erillisestä pyynnöstä.
Korvikeruokintaa saa esitellä vain terveydenhuollon ammattilainen. Korvikeruokintaa saa esitellä vain sitä tarvitseville äideille ja perheenjäsenille. Perheille täytyy kertoa korvikkeiden virheellisen käytön aiheuttamista vaaroista.
Terveydenhuoltohenkilöstön täytyy rohkaista ja suojata rintaruokintaa. Erityisesti niiden, jotka työskentelevät äitien ja vastasyntyneiden ravitsemuksen parissa, täytyy tutustua tämän koodin mukaisiin velvollisuuksiin.
Valmistaja tai jälleenmyyjä ei saa tarjota terveydenhuoltohenkilöstölle tai näiden perheenjäsenille minkäänlaisia taloudellisia tai aineellisia etuja tämän koodin piiriin kuuluvien valmisteiden myynnin edistämiseksi, eivätkä terveydenhuollon ammattilaiset tai näiden perheenjäsenet saa ottaa niitä vastaan.
Henkilökunta ei saa antaa äidinmaidonkorvikenäytteitä odottaville äideille, vastasyntyneiden tai pienten lasten äideille tai näiden perheenjäsenille.
Äidinmaidonkorvikkeisiin sovelletaan myös kansallisen elintarvikelainsäädännön vaatimuksia.
Äidinmaidonkorvikkeiden kansainvälinen markkinointikoodi (Ruokavirasto)
Lisätietoa
imetyksenedistaminen(at)thl.fi
Reija Klemetti
tutkimuspäällikkö
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
p. 029 524 7265
[email protected]