MONET-seminaari 2024: Minä kuulun. Vai kuulunko? Kulttuurisesti moninaisen Suomen kokemuksia yhteiskuntaan kuulumisesta

MONET-seminaari 2024: Minä kuulun. Vai kuulunko? Kulttuurisesti moninaisen Suomen kokemuksia yhteiskuntaan kuulumisesta

Torstai 23.5.2024 klo 9.00 – perjantai 24.5.2024 klo 15.30

työ- ja elinkeinoministeriö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

MONET-seminaari 2024: Minä kuulun. Vai kuulunko? Kulttuurisesti moninaisen Suomen kokemuksia yhteiskuntaan kuulumisesta

Vuosittainen MONET-seminaari tarjoaa ajankohtaista tutkimustietoa, käytännön työkaluja ja mielenkiintoisia keskusteluja kulttuurisen moninaisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin risteyskohdassa. MONET-seminaarissa syvennytään yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja kotoutumisen kysymyksiin kahden päivän aikana. Tämänvuotisen MONET-seminaarin teemana on kuulumisen tunne. Millaisia kokemuksia Suomen kulttuurisesti moninaisella väestöllä on yhteiskuntaan kuulumisesta? Mitä esteitä yhteiskuntaan kuulumisen tiellä on?

Ohjelma

Seminaari on tänä vuonna kaksipäiväinen. Ensimmäisenä päivänä käsitellään kuuluvuuden tunteita heikentäviä kokemuksia, kuten syrjintää, rasismia ja stigmaa. Syvennymme myös saamelais- ja romaninuorten kokemuksiin kuuluvuudesta ja voimavaroista. Toisena päivänä peilataan Suomeen muuttaneiden kokemuksia yhteiskuntaan kuulumisesta tuoreimpaan tutkimustietoon, ja kuullaan yhdenvertaisuutta edistävien hanketoimijoiden terveisiä kentältä.

Alustava ohjelmarunko:

Torstai 23.5.: 

09:00–09:30 Ilmoittautuminen ja aamukahvit

09:30–10:00 Seminaarin avaus

10:00–11.15: Sessio 1: Rasismi ja syrjintä yhteenkuuluvuutta estävinä ja hyvinvointia heikentävinä tekijöinä: millaisia kokemuksia kulttuurisesti moninaisella Suomella on rasismista ja syrjinnästä yhteiskunnassa?

11.30–14.30: Sessio 2: Saamelais- ja romaninuorten yhteenkuulumisen kokemukset ja mielen hyvinvointi: mitkä tekijät edesauttavat nuoria navigoimaan yhteiskunnassa, ja mitä erityisiä voimavaroja saamelais- ja romaninuorilla on?

15–16.30: Sessio 3: Stigmat ja kohtaaminen asiakastyössä ja palveluissa: miten vähentää stigmaa ja häpeää päihde- ja riippuvuustyössä?


Perjantai 24.5.

09:00–10:00 Aamukahvit ja verkostoituminen

10–11.15: Sessio 1: Tutkittua tietoa kuulumisesta: mitä tiedämme syrjintäkokemusten yhteydestä yhteenkuuluvuuden tunteeseen ja elämänlaatuun?

11.15–12.30: Sessio 2: Valtakunnalliset hankkeet kulttuurisesti moninaisen väestön yhdenvertaisuutta edistämässä: mitä työkaluja eri toimijoilla on syrjinnän vähentämiseksi, hyvien väestösuhteiden rakentamiseksi ja yhteenkuuluvuuden tunteen vahvistamiseksi?

13.30–15.15: Sessio 3: Koti Suomessa: millaisia kokemuksia Suomeen muuttaneilla on kuulumisesta yhteiskuntaamme?

15:15–15:30 Seminaarin päätös

Molempina seminaaripäivinä omakustanteinen lounas ja kahvitarjoilut. 

Seminaarin tarkempi ohjelma päivittyy ennen seminaaria tähän tapahtumakutsuun. 

Kohderyhmä

Seminaari on suunnattu yhdenvertaisuuden, kulttuurisen moninaisuuden ja maahanmuuton parissa työskenteleville ammattilaisille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Tapahtuma palvelee parhaiten päätöksentekijöitä, valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien viranomaisia, sosiaali- ja terveysalan sekä maahanmuuton asiantuntijoita, tutkijoita ja järjestötoimijoita.

Seminaari on maksuton. 

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä. 

Seminaari järjestetään THL:ssä Helsingissä ja verkossa. Seminaarista ei tule tallennetta. 

Tapahtumassa noudatetaan THL:n turvallisempien tapahtumien periaatteita. Ilmoittautumalla sitoudut noudattamaan niitä.
Turvallisempien tapahtumien periaatteet THL:ssä

MONET-seminaarin järjestävät yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) MONET-asiantuntijaryhmä ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kotoutumisen osaamiskeskus. Seminaari on maksuton. 

Tervetuloa oppimaan, jakamaan tietoa ja verkostoitumaan!

Lisätietoja: 

Saida Mäki-Penttilä
erikoissuunnittelija, THL

Mari Isomäki
suunnittelija, THL
 

[email protected]