Infotilaisuus digitaalisten palvelujen nykytilan kuvauksen ja kypsyystason arvioinnin tiedonkeruun aloituksestati

Infotilaisuus digitaalisten palvelujen nykytilan kuvauksesta ja kypsyystason arvioinnista

Keskiviikko 2.10.2024 klo 9.00 –  10.30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuottaa kevään 2025 aikana kuvauksen hyvinvointialueiden digitaalisten palvelujen nykytilasta ja alueiden kypsyystasosta. Tietoja kerätään sosiaali- ja terveydenhuollon sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen digitaalisista palveluista.

Infotilaisuudessa kerrotaan tietojen kuvauksesta, arvioinnista sekä ohjeistetaan hyvinvointialueita tiedonkeruun toteuttamiseksi.  

Digitaalisten palvelujen nykytilan kuvauksessa kartoitetaan alueilla käytössä olevia digitaalisia sote- ja hyte-palveluja, jotka on kehitetty tai hankittu julkisin varoin. Digitaalisilla palveluilla tarkoitetaan asiakkaille suunnattuja palveluja sekä organisaation omassa käytössä olevia digitaalisia työkaluja. 

Digitaalisten palvelujen kypsyystason arvioinnissa hyvinvointialueet arvioivat kypsyyttään tuottaa, kehittää ja ylläpitää digitaalisia palveluja.

Digitaalisten palvelujen nykytilan kuvaus ja kypsyystason arviointi antavat ajantasaista ja vertailukelpoista tietoa hyvinvointialueiden digitaalisista sote- ja hyte-palveluista ja niiden kehityksestä. Arviointi toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2022. Alueet voivat hyödyntää tietoa oman kehittämistyön tukena esimerkiksi kehittämiskohteiden, digistrategian ja henkilöstön koulutussuunnitelmien valmisteluun.​

Infotilaisuuden kohderyhmät

Tilaisuus on suunnattu hyvinvointialueiden digitaalisten palvelujen kehittämiseen, johtamiseen, ylläpitoon, käyttämiseen ja arviointiin osallistuville sekä tietojen keruuta ohjaaville asiantuntijoille. Hyvinvointialueiden kannattaa tunnistaa ennakolta henkilöt, jotka tuottavat alueen kunkin digipalvelun tiedot ja osallistuvat kypsyystason arvioinnin työpajaan.   

Tiedonkeruun toteuttamisen yleisohjeita

Infotilaisuuden lisäksi järjestetään kypsyystason arvioinnin tiedonkeruun työpajoja tammi- ja helmikuussa 2025. Ilmoittautuminen työpajoihin on avoinna 1.10.-15.12.2024. Kunkin hyvinvointialueen kaikki edustajat osallistuvat valitsemaansa samaan työpajaan. Hyvinvointialueen osallistujat arvioivat itse alueen kypsyystasoa kysymyslomakkeella. THL:n alueelliset kehittämispäälliköt tukevat arviointia. 

Työpajoihin jokainen alue valitsee itse osallistujat siten, että työpajaan osallistuu monipuolisesti digitaalisten palveluiden kehittäjiä, erilaisten palveluiden parissa työskenteleviä ja eri organisaatiotason toimijoita (esim. hyvinvointialueen johto, ICT-henkilöstö, sote-ammattilaiset ja lähijohto). Suositamme, että yhdeltä hyvinvointialueelta osallistuu työpajaan 10–15 henkilöä. 

Nykytilan kuvaus toteutetaan Webropol-kyselyllä aikavälillä 1.10.-15.12.2024. Hyvinvointialueet täyttävät jokaisesta digitaalisesta palvelusta oman kyselyn. 

Digitaalisten palvelujen nykytilan kuvaus ja kypsyystason arviointi toteutetaan Suomen Kestävän kasvun ohjelmassa (RRP).

Osallistuminen

Infotilaisuuteen voi osallistua etäyhteydellä. Tilaisuutta ei tallenneta.
Voit liittyä infotilaisuuteen tästä Teams-linkistä.

Lämpimästi tervetuloa!

Ohjelma

9.00 - 9.05 Sosiaali- ja terveysministeriön terveiset, Maarit Hiltunen-Toura, erityisasiantuntija, STM
9.05 - 9.20 Kehittämispäälliköt esittäytyvät: taustaa nykytilan kuvauksesta ja kypsyystason arvioinnista, Erja Heikkinen, Itä-Suomen alueen kehittämispäällikkö; THL
9.20 - 9.40 Tiedonkeruuseen valmistautuminen ja tulosten hyödyntäminen, Maarit Pirttijärvi, erityisasiantuntija, Lapin hyvinvointialue
9.40 - 10.00 Digitaaliset palvelut -projekti, kyselyiden ja työpajojen aikataulut, Ilkka Pelkonen, erikoissuunnittelija, THL
10.00 - 10.30 Kysymyksiä ja keskustelua

Lisätietoja

Ilkka Pelkonen
erikoisuunnittelija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
[email protected]

tai: [email protected]

Aiheesta lisää

Osallistumalla hyväksyt THL:n tietosuojailmoituksen.

Digitaalisten palvelujen nykytilan kuvaus ja kypsyystason arviointi toteutetaan Suomen kestävän kasvun ohjelmassa (RRP). Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).