Ajankohtaista
9.11.2023
Toimintaohje kuolinilmoituksia tekeville terveydenhuollon toimintayksiköille: DVV:lle toimitettavien kuolinilmoitusten toimitusosoitteet ovat muuttuneet
Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) toimitettavien kuolinilmoitusten (ilmoitus kuolemasta väestötietojärjestelmään) toimitusosoitteet ovat muuttuneet. Ilmoitusta kuolemasta väestötietojärjestelmään ei enää toimiteta vainajan kotikunnan mukaisesti DVV:n eri toimipaikkoihin.
Lue tarkemmat toimintaohjeet DVV:n tiedotteesta ja verkkosivuilta:
- Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tiedote: VÄESTÖTIEDOT – Toimintaohje kuolinilmoituksia tekeville terveydenhuollon toimintayksiköille ja lääkäreille (dvv.fi)
- Kuolintietojen ilmoittaminen väestötietojärjestelmään (dvv.fi)
14.6.2023
Oikeuslääkinnän verkkokoulussa on julkaistu kaksi uutta kliinisen oikeuslääketieteen kurssia
Oikeuslääkinnän verkkokoulussa on julkaistu kaksi uutta kliinisen oikeuslääketieteen verkkokurssia: Johdatus kliiniseen oikeuslääketieteeseen ja Rikosoikeudellinen lääkärinlausunto.
Uudet kurssit on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille, jotka suorittavat oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia ja näytteenottoa rikoksesta epäillyille ja rikoksen uhreille.
Kurssit ovat osa oikeuslääkinnän verkkokoulukokonaisuutta.
Lue lisää uutisesta: THL on julkaissut kaksi uutta kliinisen oikeuslääketieteen kurssia
16.5.2023
Suomi.fi ohjaa läpi läheisen kuoleman jälkeisen byrokratiaviidakon – THL:n oikeuslääkintäyksikkö mukana yhteistyössä
Elämä arpoo joskus eteemme vaikeita tilanteita. Niistä läheisen kuolema on varmasti raskaimpia. Surun keskellä on asioitava lukuisten tahojen kanssa ja tehtävä isoja päätöksiä aikana, jolloin voimia on kaikkein vähiten.
Suomi.fin uusi Läheisen kuolema -opas ohjaa ihmisiä eteenpäin askel kerrallaan. THL:n oikeuslääkintäyksikkö on osallistunut oppaan sisällön tuottamiseen. Suomi.fi-verkkopalvelun tuottaa Digi- ja väestötietovirasto.
Mitä minun pitää tehdä ensiksi?
Mitä tapahtuu läheiseni kuoltua? Millaisia asiakirjoja tarvitsen asioiden hoitamisesta varten? Mitä pitää tehdä, jos läheiseni kuolee ulkomailla? Mille tahoille minun pitää ilmoittaa kuolemasta itse? Näihin kaikkiin Suomi.fin oppaasta saa selkeät ohjeet.
Opas neuvoo hautajaisten järjestämisessä.
”Oppaassa on tietoa, millaisia valintoja tulee tehdä, millaisia kustannuksia hautajaisten järjestämiseen liittyy ja mistä niihin saa tarvittaessa tukea. Järjestelyiden tukena on selkeä muistilista”, kertoo Sari Koukkari Hautaustoimistojen liitosta.
Nopeasti hoidettavaksi tulee myös monituisia käytännön asioita kuten pankkitilit, laskut, postit, sopimukset ja sosiaalisen median tilit.
Miten järjestän perunkirjoituksen ja perinnönjaon?
Oppaasta löytyy ohjeet perunkirjoituksen järjestämiseen: mitä tietoja ja asiakirjoja perunkirjoitukseen tarvitaan ja minne perunkirjoitus toimitetaan.
Opas neuvoo, mitä asioita perinnönjaossa pitää huomioida sekä miten kuolinpesän erityyppisten omistusten kanssa voi toimia. Jos vainajalla on alaikäinen lapsi, opas ohjeistaa, miten hänen etunsa tulee varmistettua eri tilanteissa.
Mistä saan apua ja tukea surun keskellä?
Läheisen kuolema on yksi elämän raskaimmista tilanteista.
”Kriisin keskellä ei kannata jäädä yksin. Surevan on mahdollista saada kriisi- ja ammattiapua sekä vertaistukea. Opas neuvoo myös, miten lasta ja nuorta voi tukea tilanteessa ja mistä hänelle saa tarvittaessa ammattiapua”, kertoo asiantuntija Sirpa Mynttinen Surevan kohtaaminen -toiminnasta.
Opas opastaa myös toimeentulon järjestämisessä sekä perhe-eläkkeen, vakuutuskorvausten ja tukien hakemisessa.
Oppaan on tuottanut Digi- ja väestötietovirasto yhteistyössä laajan asiantuntija- ja viranomaisjoukon kanssa. Suunnittelussa on hyödynnetty parhaiden asiantuntijoiden tietoa sekä kokemusta kysymyksistä, jotka ovat ihmisille surun hetkellä keskeisimpiä.
Yhteistyössä ovat mukana keskeiset tahot: Asianajajaliitto, Digi- ja väestötietovirasto, Eläketurvakeskus, Kela, Kirkkohallitus, Maanmittauslaitos, Nuoret Lesket ry, Oikeusministeriö, Poliisi, Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry, Surevan kohtaaminen -toiminta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Ulkoministeriö, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE ja Verohallinto.
Suomi.fin opas suomeksi: Läheisen kuolema
Suomi.fin opas ruotsiksi: När en närstående avlider
Suomi.fin opas englanniksi: Death of a close family member
Poliisille ja terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettu valtakunnallinen konsultaatiopuhelin palvelee kuolemansyyn selvittämistä koskevissa kysymyksissä arkisin klo 10–16 numerossa 029 524 6074.
THL:n oikeuslääkinnän toimipisteet käyttävät Deltagon turvaviestiratkaisua.
Lisätietoa turvaviestipalvelusta ja turvaviestin lähetysohjeet