Aktuellt

10.11.2023

Anvisning för verksamhetsenheter inom hälso- och sjukvården som anmäler dödsfall: leveransadresserna för dödsfallsanmälningar som skickas till MDB har ändrats

Leveransadresserna för dödsfallsanmälningar som skickas till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har ändrats. Dödsfallsanmälningar skickas inte längre enligt den avlidnes hemkommun till MDB:s olika verksamhetsställen.

Mer tilläggsuppgifter finns i MDB:s meddelandet och på MBD:s webbplatsen:

 

16.5.2023

Suomi.fi ger vägledning genom byråkratidjungeln efter en närståendes död – THL:s enhet för rättsmedicin är med i samarbetet 

Ibland står vi inför svåra situationer i livet. Av dessa är en närståendes död säkert den tyngsta. Mitt i sorgen måste man uträtta ärenden hos flera aktörer och fatta stora beslut i en tid när man är som svagast.  

Den nya guiden När en närstående avlider på Suomi.fi ger vägledning framåt steg för steg. THL:s enhet för rättsmedicin har deltagit i produktionen av guidens innehåll. Suomi.fi-webbtjänsten produceras av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata 

Vad ska jag göra först? 

Vad händer när en närstående person avlidit? Vilka dokument behöver jag för att sköta ärenden?  Vad ska man göra när en närstående avlider utomlands? Till vilka instanser ska jag själv anmäla om dödsfallet?  I Suomi.fi:s guide finns tydliga anvisningar för alla dessa frågor.

Guiden ger råd om hur man ordnar en begravning. 

”I guiden finns information om vilka val man ska göra, vilka kostnader begravningen medför och var man vid behov kan få stöd för dem. Som stöd för arrangemangen finns en tydlig minneslista”, berättar Sari Koukkari från Begravningsbyråernas förbund. 

Det finns också många slags praktiska saker som ska skötas snabbt, såsom bankkonton, fakturor, post, avtal och konton i sociala medier.   

Hur ordnar jag bouppteckningen och arvskiftet?  

I guiden finns anvisningar för hur bouppteckningen ska ordnas: vilka uppgifter och dokument som behövs för bouppteckningen och vart bouppteckningsinstrumentet ska skickas.  

Guiden ger råd om vad som ska beaktas vid arvskiftet samt hur man ska hantera de olika typerna av ägande i dödsboet. Om den avlidne har ett minderårigt barn, ger guiden anvisningar om hur hens intressen kan säkerställas i olika situationer.   

Var får jag hjälp och stöd i sorgen? 

En närståendes död är en av livets tyngsta händelser. 

”Det lönar sig inte att vara ensam i en kris. Den sörjande kan få kris- och professionell hjälp samt kamratstöd. Guiden ger också råd om hur man kan stöda barn och unga i situationen och var man vid behov får professionell hjälp åt dem”, berättar sakkunnig Sirpa Mynttinen från Surevan kohtaaminen-verksamheten.

Guiden ger också vägledning i hur man ordnar sin utkomst samt ansöker om familjepension, försäkringsersättningar och olika stöd.     

Handboken har producerats av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata i samarbete med en stor grupp experter och myndigheter. I planeringen har man utnyttjat de bästa experternas kunskap och erfarenhet av de frågor som är de mest centrala i stunden av sorg.  

Centrala aktörer deltar i samarbetet: Advokatförbundet, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, Pensionsskyddscentralen, FPA, Kyrkostyrelsen, Lantmäteriverket, föreningen Nuoret Lesket ry, Justitieministeriet, Polisen, Finlands Begravningsbyråers Förbund, projektet Surevan kohtaaminen, Institutet för hälsa och välfärd (THL), Utrikesministeriet, Försäkrings- och finansrådgivningen FINE samt Skatteförvaltningen.        

Suomi.fi-guide på svenska: När en närstående avlider
Suomi.fi-guide på finska: Läheisen kuolema
Suomi.fi-guide på engelska: Death of a close family member

 

19.4.2022

Servicenumret för dokumentförfrågningar som gäller utredning av dödsorsak och de anhörigas kontakttaganden ändras från maj

Obduktioner görs på fem orter i Finland och hittills har det funnits lokala servicenummer för dokumentförfrågningar som gäller utredning av dödsorsak och de anhörigas kontakttaganden. De lokala servicenumren frångås och från och med den 2 maj 2022 sköts dokumentförfrågningar och de anhörigas kontakttaganden på det riksomfattande numret 029 524 8076, vardagar kl. 9–15. 

Servicenumret används redan i Södra Finland, och från den 2 maj 2022 gäller samma nummer i hela Finland. 

Numret svarar på de anhörigas förfrågningar och betjänar myndigheternas, begravningsbyråernas och andra aktörers dokumentförfrågningar som gäller utredning av dödsorsak. 

De övriga lokala kontaktuppgifterna till verksamhetsställena för rättsmedicin (obduktionskoordinator, utlämning och visning av avliden) är oförändrade och finns på Kontaktuppgifter

NATIONELL KONSULTATIONSTELEFON

En nationell konsultationstelefon avsedd för polisen och hälsovårdens yrkespersonal i frågor som gäller utredning av dödsorsak står till förfogande vardagar kl. 10–16 på numret 029 524 6074.

E-POSTKRYPTERINGSSYSTEM

Verksamhetsställena vid THL:s enhet för rättsmedicin använder Deltagons e-postkrypteringssystem.

Mer information och sändningsanvisningar för krypterad e-post (på finska)