Toiminnan painopisteet

Tiimin toiminnan lähtökohtana on vammaisten ja toimintarajoitteisten ihmisten ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutuminen yhteiskunnassa. Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimin työkenttä on laaja, koska vammaisia henkilöitä on hyvin eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa. Kaikki asiat yhteiskunnassa koskettavat vammaisia ihmisiä. Tiimin työ on osa sosiaalipolitiikkaa ja -palveluita keskittyen erityisesti kehittämään vammaispalveluita ja vammaissosiaalityötä vastaamaan muutostarpeisiin. Työn perustana on sekä kansainvälinen että kansallinen lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö. Vammaispalveluihin liittyvät lakimuutokset vaativat tiimin asiantuntijuutta uuden lainsäädännön voimaantulon (1.1.2025) jälkeen lain toimeenpanon ja seurannan osalta tulevina vuosina.
  
Kehittämällä vammaispalveluita edistetään yhdenvertaisten, laadukkaiden ja vaikuttavien palvelujen toteutumista. Rakentamalla ja parantamalla vammaispalvelujen tietopohjaa luodaan laadukasta tietoa päätöksenteon ja vertailukehittämisen tueksi, joka puolestaan mahdollistaa hyvinvointilähtöisen politiikanteon kansallisesti ja alueellisesti. Työ tähtää paremmin voivaan väestöön ja yhdenvertaisempaan yhteiskuntaan. Tämän edistämiseksi työssä korostuu kolme keskeistä painopistettä:  

1. Vammaispalveluiden kehittäminen, ohjaus sekä toimeenpanon tuki

Vammaisten ihmisten oikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää sekä vammaispolitiikan valtavirtaistamista että toimivia vammaispalveluja. Toimivat vammaispalvelut ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä, koska ne mahdollistavat itsenäistä elämää ja osallisuutta silloin kun esteetön ja saavutettava ympäristö ja yleiset palvelut eivät ole riittäviä. Näiden tavoitteiden edistämiseksi tiimi työskentelee yhteistyössä eri viranomaisten ja vammaisjärjestöjen kanssa. Tiimi työskentelee sekä lainsäädännön kehittämisessä että toimeenpanon tukena yleis- ja erityispalveluiden kentässä. Vammaispalvelujen toimeenpanon merkittävä työväline on Vammaispalvelujen käsikirja, joka toimii vammaisalan ammattilaisten tiedonlähteenä ja työkaluna.

2. Tietopohjan rakentaminen ja tiedon välittäminen 

Vammaisuuteen liittyvä ymmärrys edellyttää tietoa yhteiskunnasta ja sen rakenteista sekä monialaista yhteistyötä laajasti eri toimijoiden kanssa. Tiimi toimii vammaisuuteen liittyvän tiedon rakentajana ja ymmärryksen välittäjänä.  Tiimin asiantuntijat tunnistavat tiedon tarpeita, vahvistavat ja kehittävät vammaispalveluihin liittyvää tietopohjaa sekä kokoavat ja työstävät tietoa välitettäväksi ammattilaisille ja päätöksentekijöille. Vammaispalvelujen käsikirjat, Vammaispalvelujen neuvottelupäivät, Verkostoituvat vammaispalvelut -tapahtumat sekä blogit ja muut julkaisut toimivat tiedon välittämisen ja hyvien käytäntöjen tukena.  

3. Kansainvälinen yhteistyö vammaisten oikeuksien edistämiseksi

Vammaisuus ja siihen liittyvä tieto ovat jatkuvassa muutoksessa. Yhteiskunnan ja vammaiskäsityksen muuttuessa kansainvälisellä yhteistyöllä on merkittävä rooli. Vammaisuus yhteiskunnassa -tiimillä on vastuu vammaisasioiden pohjoismaisen yhteistyön koordinaatiosta kansallisesta pohjoismaisesta yhteistyöstä vammaisasioissa. Suomi on sitoutunut vammaisten ihmisten oikeuksien sopimukseen. Sopimuksen toteutumisesta raportoidaan YK:lle säännöllisesti. Tämä edellyttää vammaisuuteen liittyvän tiedon keräämistä ja kokoamista yhteiskunnan eri osa-alueilta ja vammaisilta ihmisiltä itseltään.