För klienter som deltar i undersökningen

Du deltar i en undersökning som utreder erfarenheter hos cirka 800 rehabiliteringsklienter och cirka 100 anställda inom rehabilitering. Tack för att du deltar!

Undersökningen genomförs i åtta välfärdsområden. I områdena har de experter som förberett projektet kunnat besluta i vilka situationer mätarna för funktionsförmågan används, samt hur information om användningen av dem samlas in från rehabiliteringsklienter och personal. Klienter i olika åldrar och olika rehabiliteringsperioder deltar.

Vad är en mätare av funktionsförmågan som grundar sig på en klients självbedömning?

Funktionsförmågan kan mätas och bedömas på många olika sätt. Den fysiska funktionsförmågan kan bedömas till exempel genom att mäta gånghastigheten. Den kognitiva funktionsförmågan kan bedömas till exempel med olika test som mäter minnet och förståelsen.

Klientens egen syn på eller upplevelse av hälsotillståndet, funktionsförmågan, symptomen eller välbefinnandet håller på att bli ett allt viktigare föremål för bedömning. De mätare av funktionsförmågan som ingår i undersökningen har utvecklats just för detta ändamål. Klientens får uppge sin egen bedömning på en blankett med 8–12 frågor beroende på mätare. För närvarande finns det mycket lite information om hur klienter och personal anser att enkäter avsedda för alla klient- eller patientgrupper fungerar i klientarbetet inom rehabiliteringen i en finländsk kontext.

Varför används mätare av funktionsförmågan?

Personal inom rehabiliteringen planerar rehabiliteringen tillsammans med klienten och som hjälp vid planeringen används ofta olika test eller enkäter som mäter funktionsförmågan. Med hjälp av dessa kan man också bedöma hur rehabiliteringen har påverkat klientens symptom eller tillstånd. I denna undersökning används mätare som lämpar sig för alla klient- och patientgrupper. Då kan mätarna utnyttjas i större utsträckning, till exempel i planeringen av välfärdsområdet och i beslutsfattandet.

En fördel med mätarna är att alla kunder tillfrågas på samma sätt varje gång. Vi undersöker mätarnas egenskaper för att kunna tolka eventuella förändringar i resultaten på rätt sätt. Till exempel hur klienten själv anser att en förändring som skett syns i resultaten från olika mätare. 

Hur används mina uppgifter?

Inga enskilda deltagare kan identifieras i resultaten. Alla personer som behandlar klientens uppgifter har tystnadsplikt och uppgifterna är sekretessbelagda. Med ditt samtycke överförs svaren på mätaren av funktionsförmågan och svaren på användningen av dem till THL:s elektroniska forskningsdatabas. Uppgifterna behandlas och förvaras i enlighet med dataskyddslagen och EU:s dataskyddsförordning. I dataskyddsmeddelandet beskrivs behandlingen av personuppgifter och dina rättigheter närmare.
Dataskyddsmeddelande om vetenskaplig forskning (pdf 146 kb)

När du ombeds delta i studien får du läsa meddelandet och underteckna ett samtycke till att de uppgifter du gett får användas i studien. Om du deltar i studien eller inte, påverkar dock inte hurdan rehabilitering du får. Kontakta nedan nämnda personer vid Institutet för hälsa och välfärd om du vill veta mer om undersökningen. I frågor som gäller din rehabilitering får du hjälp av personalen inom rehabiliteringen i ditt eget område.

Mer information

Susanna McLellan
forskare
[email protected]
tel. 029 524 7824

Päivikki Koponen
ansvarig forskare, ledande sakkunnig
[email protected]
p. 029 524 8868