DILGOM 2014 -seurantatutkimus

Kansallisen FINRISKI 2007 -tutkimuksen sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta-alaotoksen seurantatutkimus

Tutkimuksen kenttävaihe on päättynyt - sydämellinen kiitos osallistujille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteutti kevään 2014 aikana DILGOM 2014 ‑seurantatutkimuksen. DILGOM (DIetary, Lifestyle, and Genetic determinants of Obesity and Metabolic syndrome) on lääketieteellinen väestötutkimus, jonka tavoitteena on tutkia ravinnon, elintapojen, psykososiaalisten tekijöiden, ympäristön sekä perimän yhteyttä lihavuuteen ja metabolisen oireyhtymään syntyyn. 

SEURANTATUTKIMUS

DILGOM 2014 -seurantatutkimukseen kutsuttiin ne henkilöt, jotka osallistuivat vuonna 2007 sekä FINRISKI- että DILGOM (aikaisemmin SOKRAS) -väestötutkimuksiin. Alkuperäiseen FINRISKI-otokseen valittiin 10 000 henkilön satunnaisotos. Tästä DILGOM-tutkimukseen osallistui huhti-kesäkuussa 2007 yhteensä 5024 tutkittavaa viidellä eri tutkimusalueella: Pohjois-Karjalan maakunnassa, Pohjois-Savon maakunnassa, entisen Oulun läänin alueella, Helsingin ja Vantaan kaupungeissa sekä Turun ja Loimaan kaupungeissa ja viidessä näitä ympäröivässä kunnassa.

TUTKIMUKSEN VAIHEET

DILGOM-seurantatutkimus tehtiin samoilla viidellä tutkimusalueella huhti-kesäkuussa vuonna 2014. Terveystarkastukseen kutsuttiin kaikki lähtötilanteen kartoitukseen osallistuneet, jotka asuivat pääkaupunkiseudulla tai Turun alueella vuonna 2007. Kutsutuilta kerättiin tietoa kyselylomakkeilla, terveystarkastuksessa sekä valtakunnallisista rekistereistä.

Tutkittaville, jotka asuivat DILGOM-tutkimuksen lähtötilanteessa Pohjois-Karjalan tai Pohjois-Savon maakunnissa tai entisen Oulun läänin alueella, seurantatutkimus tehtiin postikyselynä kevään 2014 aikana. Heille lähetettiin tutkimuslomakkeet, muttei kutsuttu terveystarkastukseen. Lomakkeiden lisäksi heistä kerätään tietoa valtakunnallisista rekistereistä.

Tutkimukseen satunnaisesti valitut henkilöt muodostavat eräänlaisen pienoiskuvan suomalaisista, joten jokaisen osallistujan tiedot ovat tärkeitä. Seurantavaiheessa tutkitaan erityisesti niitä tekijöitä, jotka ennustavat aineenvaihdunnan ja kehon koostumuksen muutoksia seitsemän seurantavuoden aikana.

Tulosten postittaminen tutkimuksessa käyneille

Suurin osa on jo saanut omat tuloksensa postitse kotiin. Jos tuloksista tai niiden postituksesta on kysyttävää, asiaa voi tiedustella sähköpostiosoitteesta finriski (at) thl.fi.

Lisätietoja

Pekka Jousilahti
tutkimusprofessori, erikoislääkäri
DILGOM 2014 -tutkimuksesta vastaava henkilö

finriski (at) thl.fi