Hyvä digitalisoituvan työn johtaminen sote-ammattilaisten näkökulmasta (eLead)

Kesto:

1.9.2024–31.8.2026

Vastuuyksikkö:

Hyvinvointivaltion tutkimus

Muualla verkossa:

Hyvä digitalisoituvan työn johtaminen sote-ammattilaisten näkökulmasta (eLead) on Työsuojelurahaston (TSR) ja THL:n yhteisrahoittama kaksivuotinen tutkimushanke.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työ ja palvelukulttuuri muuttuvat jatkuvasti digitalisaation myötä. Lisäksi hyvinvointialueuudistus ja lisääntynyt etätyö ovat aiheuttaneet muutoksia työhön ja sen rakenteisiin. Muutokset korostavat johtajien roolia ammattilaisten tukemisessa ja digitaalisen osaamisen kehittämisessä. Hyvää digitalisoituvan työn johtamista tarvitaan ammattilaisten hyvinvoinnin tukemiseksi ja sosiaali- ja terveydenhuollon alojen houkuttelevuuden lisäämiseksi.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on hankkeessa tutkitun tiedon ja aiemman tutkimustiedon pohjalta yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa muodostaa hyvän e-johtajuuden käytännöt, joita johtajat voivat soveltaa omaan toimintaansa ammattilaisten tukemisessa digitaalisissa ympäristöissä. Käytännöt tarjoavat johtajille konkreettisen apuvälineen ammattilaisten digitalisaation myötä muuttuneen työn johtamiseen.

Hyvinvointialueet voivat hyödyntää hankkeessa kerättyä tutkimustietoa alueensa e-johtamisen nykytilasta sekä kehitettyjä hyvän e-johtajuuden käytäntöjä johtamiskoulutuksen ja johtajien perehdytyksen kehittämisessä. Käytäntöjä voidaan hyödyntää myös e-johtamisen arvioinnin välineenä. Lisäksi käytännöt tukevat johtamiskäytäntöjen yhtenäistämisessä, mikä lisää ammattilaisten yhdenvertaisuutta ja luo perustan muutosmyönteiselle ja tulevaisuuteen suuntautuneelle johtamiselle.

Toteutus

eLead-hankkeessa muodostetaan monimenetelmäisesti kattava kokonaiskuva sote-ammattilaisten kokemasta e-johtamisen nykytilasta sekä heidän toiveistaan ja tarpeistaan. Näiden pohjalta kehitetään hyvän e-johtajuuden käytännöt, jotka tukevat johtajia ammattilaisten tukemisessa työn muutoksessa.

Hanke tehdään yhteistyössä kolmen hyvinvointialueen kanssa. Hankkeessa kerätään tutkimusaineistoa sekä Nominal Group Technique (NGT) -fokusryhmähaastatteluilla että kyselylomakkeilla ammattilaisille. Lisäksi hyvän e-johtajuuden käytäntöjen muodostamisessa käytetään Delfoi-menetelmää hyödyntäen laajaa joukkoa asiantuntijoita, ammattilaisia ja johtajia.

Hankkeessa huomioidaan tasavertaisesti terveydenhuollon sekä sosiaalihuollon konteksti. Molempien sektoreiden näkemykset ovat olennaisia onnistuneessa e-johtajuuden kehittämisessä, erityisesti palvelujen integraation näkökulmasta.

Rahoitus

  • Työsuojelurahasto
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Yhteystiedot

Emma Kainiemi
tutkija, hankkeen koordinaattori
puh. 029 524 8292
[email protected]