Bra ledarskap i en digitaliserande arbetsmiljö ur social- och hälsovårdpersonalens synvinkel (eLead)
Projektperiod:
Organisationsenhet:
Undersökningen "Bra ledarskap i en digitaliserande arbetsmiljö ur social- och hälsovårdpersonalens synvinkel" (eLead) är en tvåårig undersökning som samfinansieras av Arbetarskyddsfonden (TSR) och THL.
Social- och hälsovårdspersonalens arbete och servicekultur förändras ständigt i takt med digitaliseringen. Dessutom har välfärdsområdesreformen och det ökade distansarbetet medfört förändringar i arbetet och dess strukturer. Dessa förändringar understryker ledarnas roll i att stödja personalen och utveckla deras digitala kompetens. Bra ledarskap av digitaliserande arbete behövs för att stötta personalens välbefinnande och öka attraktiviteten inom social- och hälsovårdssektorerna.
Mål
Målet med undersökningen är att tillsammans med branschens experter utveckla praktiska riktlinjer för bra e-ledarskap, baserat på forskningen inom undersökningen samt tidigare forskningsresultat. Ledare kan tillämpa dessa riktlinjer i sitt arbete för att stödja personalen i digitala miljöer. Riktlinjerna erbjuder konkreta verktyg för ledare att hantera de förändringar i arbetet som digitaliseringen medför.
Välfärdsområdena kan dra nytta av de forskningsresultaten som samlas in i undersökningen om nuläget för e-ledarskapet inom deras område, samt de utvecklade riktlinjerna för god e-ledarskap vid utveckling av ledarskapsutbildning och introduktion av ledare. Riktlinjerna kan också användas som verktyg för att utvärdera e-ledarskap. Dessutom stödjer de förenandet av ledningspraxis, vilket ökar personalens likvärdighet och skapar en grund för förändringspositivt och framtidsinriktat ledarskap.
Genomförande
ELead undersökningen använder vi olika forskningsmetoder för att kartlägga en omfattande bild av nuläget för e-ledarskap ur social- och hälsovårdspersonalens synvinkel, samt deras önskemål och behov. Baserat på dessa utvecklas praktiska riktlinjer för bra e-ledarskap som stödjer ledare i att hantera förändringar i arbetet.
Undersökningen genomförs i samarbete med tre välfärdsområden. Forskningsdata samlas in genom Nominal Group Technique (NGT)-fokusgruppintervjuer och enkäter riktade till personalen. Dessutom används Delphi-metoden för att utforma riktlinjer för god e-ledarskap, i samarbete med en bred grupp experter, yrkesutövare och ledare.
Undersökningen beaktar både hälso- och sjukvården och socialvården. Båda sektorns perspektiv är avgörande för att lyckas med att utveckla e-ledarskap, särskilt med tanke på integrationen av tjänster.
Finansiering
- Arbetarskyddsfonden
- Institutet för hälsa och välfärd
Kontaktinformation
Emma Kainiemi
forskare, projektkoordinator
tel. 029 524 8292
fö[email protected]