Juomatapakysely

Sillan_varjossa_Vastavalo457720
Kuva: Teuvo Salmenjoki / Vastavalo

Eurooppa on maailman alkoholin kulutus- ja haittatilastojen kärjessä. Toiminta haittojen vähentämiseksi Euroopan Unionissa edellyttää vertailukelpoista tietoa alkoholitilanteesta EU-maissa. 

Juomatapakyselyitä tehdään eri maissa erilaisin menetelmin, joten tulokset eivät ole suoraan vertailukelpoisia. RARHA-hankkeessa (Work Package 4 ”Monitoring”) koottiin vertailukelpoista tietoa alkoholin kulutuksesta, juomatavoista ja alkoholihaitoista kahdella toisiaan täydentävällä tavalla:

  • Tehtiin partnerimaissa uusi juomatapakysely käyttäen yhteistä menetelmää - RARHA SEAS
  • Muunnettiin aiemmissa tutkimuksissa kerättyjä tietoja vertailukelpoisiksi - RARHA HARMES

EU:n rahoittaman SMART-projektin kyselystä edelleen kehitetty ja laajennettu SEAS-kysely (Standardised European Alcohol Survey) toteutettiin 19 Euroopan maassa vuonna 2015. Satunnaisotantaan pohjautuvassa kyselyssä oli 18-64 -vuotiaita vastaajia kaikkiaan yli 32 000. Suomessa kyselyn toteutuksesta vastasi THL, ja tiedonkeruun teki Taloustutkimus.

SEAS-kyselyn aiheina ovat alkoholin käytön useus ja juodut määrät, juomistilanteet, oman alkoholinkäytön haitat, muiden alkoholinkäytön takia koetut haitat, alkoholipolitiikkaa koskevat mielipiteet ja tilastoimattomat alkoholihankinnat (esim. tuonti ulkomaanmatkalta).

Rinnakkaisessa HARMES-lähestymistavassa (Harmonising Alcohol Related Measures in Europe) koottiin yhteen 17 Euroopan maassa vuosina 2008-2013 tehtyjen 24:n erilaisen kyselyn tuloksia ja muunnettiin ne laskennallisesti vertailukelpoisiksi. Vastaajia oli kaikkiaan lähes puoli miljoonaa, mutta alkoholinkäyttöä ja haittoja koskevien kysymysten aihepiiri on suppeampi kuin SEAS-kyselyn.

Kummankin osion tuloksia esitellään yhteenvetoraportissa:

Moskalewicz J., Room R. & Thom B. (eds.) Comparative monitoring of alcohol epidemiology across the EU. Baseline assessment and suggestions for future action. Synthesis report 2016.

SEAS-kyselyn Suomea koskevat tulokset on koottu taulukkoraporttiin:

Karlsson T. ja Mäkelä P. Kansainvälisen RARHA hankkeen juomatapakysely - Suomalaisen aineiston perusraportti. THL, Työpaperi 9/2017.  

Kahden tiedonkeruumenetelmän käyttö rinnan antaa mahdollisuuden vertailla menetelmien hyötyjä ja kustannuksia tulevaa EU-tiedonkeruuta koskevan päätöksenteon tueksi.

EU-seuraa jäsenvaltioiden alkoholitilannetta kolmen avainindikaattorin avulla: alkoholikuolemat, alkoholin kokonaiskulutus ja alkoholin riskikäyttäjien osuus väestössä. Neljän vuoden välein osin EU:n tuella toteutettu ESPAD-tutkimus on tuottanut vertailukelpoista tietoa teini-ikäisten juomatavoista. RARHA-hankkeessa luodaan pohjaa samantapaiselle seurannalle aikuisväestössä.

Vertailukelpoinen seurantatieto antaa mahdollisuuden suhteuttaa oman maan tilanne naapurimaiden ja koko Euroopan tilanteiden kehitykseen. Vuonna 2015 tehdyn kyselyn antamasta euroopanlaajuisesta yleiskuvasta saadaan täysimittainen hyöty vasta, kun samoja kysymyksiä toistamalla voidaan seurata juomatapojen, alkoholihaittojen ja alkoholipoliittisten asenteiden muutostrendejä.

RARHA-hankkeen juomatapaosiota (Work Package 4 ”Monitoring”) koordinoivat PARPA (Puola) ja IFT (Saksa).

Lisää tietoa

Mäkelä P. Euroopan maiden juomatapojen vertailu (diaesitys, Slideshare)

Monitoring of drinking patterns and alcohol related harm across the EU (pdf 295 kt, Infosheet, September 2016)

Standardizing Measuremen of Alcohol Related Troubles (SMART)

European Core Health Indicators (ECHI)

ESPAD – Eurooppalainen koululaistutkimus nuorten päihteiden käytöstä